Pita sa spanaćem, sirom i jajima / Egg, spinach and cheese pie
* English and Italian translation down below. *
Ova verzija pite se originalno pravi kao jednostavna, klasična pita sa spanaćem i sirom koju svi dobro poznajemo, no, ovaj put dobija ukusni dodatak tvrdo kuvanih jaja koji joj pored zanimljivog izgleda pruža fin i upotpunjen ukus. ☺
Ova verzija pite se originalno pravi kao jednostavna, klasična pita sa spanaćem i sirom koju svi dobro poznajemo, no, ovaj put dobija ukusni dodatak tvrdo kuvanih jaja koji joj pored zanimljivog izgleda pruža fin i upotpunjen ukus. ☺
Pretvorite klasičnu pitu u predjelo za svečanu trpezu:
Pita sa spanaćem, sirom i jajima je zabavni obrt klasične pite sa sirom i spanaćem. Njen zanimljiv izgled i ukus leži u svega tri sastojka. Ono što ćete naći između redova hrskavih kora jesu vesele i jarke boje proleća: spanać, koji dominira svojom zelenom bojom, slani, bogati ukus i beli kontrast spanaću - sir, sveži začini za bolji ukus i belo - žuta jaja koja sve povezuju u jednu celinu.
Kore za pitu:
Kore za pitu su tanki, prhki slojevi koji fil od spanaća, sira i jaja drže na okupu i pružaju piti hrskavost, kao i lepu zlatno - braon boju.
Prilikom korišćenja tankih kora treba biti pažljiv, jer ih njihova prhka tekstura čini delikatnim za upotrebu. Imajte na umu da postoji verovatnoća da će Vam se neka kora pocepati, no, jednostavno rešenje za to jeste da te iste kore iskoristite za slojeve u sredini, a cele kore sačuvate za prve slojeve.
Ovaj recept, kao i većina, koristi gotove kore, premazane tečnom mešavinom umućenih jaja, ulja, soli, mleka i sira, sa dodatkom svežih, sitno seckanih začina.
Beleške:
- Zeleniš može da varira: Bilo da koristite spanać u ovom receptu, ili bilo koje drugo zeleno lisnato povrće, ono biva začinjeno aromatima poput sitno seckanog belog luka, praziluka ili običnog, mladog crnog luka kako bi dobili bogatu, zemljanu notu kao kontrast slanom siru.
- Koristite začine: Jednostavna jela kao ova mogu se magično transformisati i poboljšati dodavajući odgovarajuće začine u odgovarajućoj meri. Origano je jedan od najčešće upotrebljivanih začina, no, takođe možete dodati i: bosiljak - za blaži i pomalo slađi izbor, peršun - za živahan, travkast ukus ili neki drugi profil začina koji više odgovara Vašem ukusu.
- Ne uklapa se svaka vrsta sira u ovoj piti: Slobodno eksperimentišite sa različitim ukusima, ali imajte na umu da ne odgovara svaka vrsta sira za ovakve tipove jela. Za onaj baš, baš slani ukus Feta sir se pokazao kao jedan od najboljih tipova sireva. U toj kategoriji, masniji sirevi, bogatog i slanog ukusa bi trebali biti dobar izbor.
Šta treba da znamo o ovom receptu?
- Možete koristiti gotove, kupovne kore za pitu, ili domaće, izbor je na Vama.
- Možete koristiti sveži ili smrznuti spanać, ili neko drugo lisnato povrće.
- Dobro ocedite vodu iz spanaća pre dodavanja istog u fil.
- Dodajte sveže začine po želji.
- Ukoliko Vam se kora pocepa, stavite je u sredinu, a cele kore upotrebite za prvi sloj.
- Svaku koru premazati tečnom mešavinom umućenih jaja, ulja, prstohvata soli, mleka i sira kako bi se slojevi zalepili jedan za drugi. Kore treba premazati u tankom sloju, a ostatak smese iskoristi za prelivanje pre pečenja.
- Koristite fini, slani sir bogatog ukusa koji se dobro slaže sa spanaćem i jajima.
- Jaja trebaju biti tvrdo kuvana pre dodavanja u fil. Stavite onoliko jaja koliko Vaš pleh u kojem slažete kore ima mesta.
- Filovanje pite ide sledećim redosledom: dno se prekrije delom spanaća pomešanog sa sirom, zatim se pospe sir, prethodno drobljen na sitne komadiće, zatim se stave jaja, pa odozgo ide ostatak spanaća i sira.
- Pitu dobro zatvoriti sa svih strana, tako da se fil i jaja ne vide, pa preliti ostatkom smese od jaja, mleka i sira. Posuti nepečenim susamom.
- Pita se peče oko 20-ak minuta, tj. dok ne dobije hrskavu koricu zlatno - braon boje.
Vreme spremanja: 35 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
SASTOJCI:
250 gr. kora za pitu
400-500 gr. spanaća
5 tvrdo kuvanih jaja
250 gr. sira po izboru
So, biber i začini po želji
2 jaja
150 ml. mleka
3 pune kašike sira
2 kašike ulja
Susam
PRIPREMA:
- Zagrejati rernu na 180°C.
- Jaja skuvati u posoljenoj vodi, oko 10-ak minuta.
- Spanać oprati i dobro ocediti. Dodati mu 250 gr. sira i pomešati.
- U činiji umutiti jaja, prstohvat soli, ulje, mleko i oko 3 kašike drobljeni sir. Dodati začine po želji. Svaku koru premazati u tankom sloju smesom od jaja, mleka i sira, te ih ređati u pripremljen pleh. Ostavite malo smese za premazivanje za kasnije.
- Dno kore premazati delom spanaća, posuti drobljenim sirom, staviti očišćena cela jaja, te preko njih rasporediti ostatak smese od spanaća i sira.
- Prekriti fil i jaja korom, te preliti ostatkom smese od jaja, sira i mleka. Posuti susamom.
- Peći u zagrejanoj rerni oko 20-ak minuta, tj. dok kora ne postane hrskava i dok ne dobije zlatno-žutu boju. Servirati toplo uz jogurt, kiselo mleko ili pavlaku.
250 gr. phyllo dough
400-500 gr. spinach
5 hard-boiled eggs
250 gr. cheese of your choice
Salt, pepper and herbs of your choice
2 eggs
150 ml. milk
3 Tbsp cheese of your choice
2 tablespoons oil
Sesame seeds
PREPARATION:
- Preheat oven to 180°C.
- Cook eggs in salted water, for about 10 minutes.
- Wash the spinach and drain well. Add 250 gr. of cheese and combine it with the spinach.
- Beat the eggs in a bowl, add a pinch of salt, oil, milk and about 3 tablespoons of crushed cheese. Add spices to taste. Coat each phyllo dough with the egg, milk and cheese mixture and arrange them in the prepared baking sheet. Leave a little bit of the mixture for later.
- Smear the bottom of the phyllo dough with less than a half of spinach and cheese mixture, put peeled whole eggs, and on top of them add the rest of the mixture of spinach and cheese.
- Cover the filling and eggs with another phyllo dough and pour the rest of the mixture of eggs, cheese and milk. Sprinkle with sesame seeds.
- Bake in preheated oven for about 20 minutes, ie. until the crust becomes crispy and the pie gets a golden color. Serve warm with yogurt or sour milk.
250 gr. di pasta phyllo
400-500 gr. di spinaci
5 uova sode
250 gr. di formaggio a Vostra scelta
Sale, pepe e le erbe di Vostra scelta
2 uova
150 ml. di latte
3 cucchiai di formaggio a Vostra scelta
2 cucchiai di olio
Semi di sesamo
PREPARAZIONE:
- Preriscaldare il forno a 180°C.
- Cuocere le uova in acqua salata, per circa 10 minuti.
- Lavare gli spinaci e scolare bene. Aggiungere 250 gr. di formaggio e mescolare con gli spinaci.
- Sbattete le uova in una ciotola, aggiungere un pizzico di sale, olio, latte e circa 3 cucchiai di formaggio schiacciato. Aggiungere le spezie a piacere.
- Spalmare ogni pasta phyllo con la miscela di uova, latte e formaggio e disporire in una teglia da forno. Lasciare un po 'di miscela per dopo.
- Spalmare il fondo della pasta phyllo con meno della metà di composto di spinaci e formaggio, mettere uova pelati interi, e sopra uova aggiungere il resto della miscela di spinaci e formaggio. Coprire il ripieno e uova con un'altro strato di pasta phyllo e versare il resto della miscela di uova, formaggio e latte. Cospargere con semi di sesamo.
- Cuocere in forno già scaldato per circa 20 minuti, fino a quando la crosta diventa croccante e ottiene un colore dorato. Servire caldo con yogurt o latte acido.
Buon appetito!
0 коментара