Palačinke sa medom i kikirikijem / Honey and peanut crepes

* English and Italian translation down below.*

Bilo da u njima uživate u centru Pariza, ili u udobnosti svog doma, nad šporetom, u rano subotnje jutro, palačinke su uvek specijalna poslastica. ☺

Ovi delikatni, meki, skoro pa providni zamotuljci od jednostavnog testa se slažu sa mnogim prelivima, prilozima i dodacima, a današnji odabrani sastojci su med i kikiriki. Neobična i ne tako često viđena kombinacija predstaviće palačinke u još boljem svetlu, pružajući Vam slatko-slani ukus.
Savladavanje pripreme palačinki je veština koja Vam je uvek potrebna i korisna. Palačinke su neverovatno prilagodljiv obrok i baza za mnoga klasična jela, počevši od doručka do večere, pa sve do deserta, sve to postižući sa promenom punjenja, preliva i dodataka, po želji.
Ovako pripremljene palačinke se još zovu i "crepes" i predstavljaju nešto između američkih palačinki i omleta, s glavnom razlikom u gustini testa, tj. ovde je akcenat na ređem testu koje se lako razliva po tiganju i brže peče od debljih palačinki.


Tiganj za palačinke:


Jedan od najbitnijih faktora prilikom pripreme palačinki jeste odgovarajući tiganj. Gledajte da koristite tiganj za koji Vam se testo neće lepiti i cepati. Takođe, poželjno je da tiganj dobro zagrejete na malo ulja, putera ili maslaca, što će Vam dodatno pomoći prilikom okretanja palačinki.


Smesa:


Još jedan bitan faktor za pravilnu pripremu palačinki jeste testo. Testo za ove palačinke treba da bude retko, ali ne isuviše, no svakako ređe od američkog načina pripreme testa. Možda će Vam delovati isuviše retko, no prilikom pečenja otkrićete da je retka smesa Vaš prijatelj, da se lako razliva u tiganju i pruža lepe, meke palačinke, zlatne boje i hrskavih krajeva.
Za mućenje testa možete koristiti i blender ili, kao što je većina nas navikla - ručno, u dubokoj činiji sa mutilicom.
Testo za palačinke treba da odstoji na minimum pola sata, a poželjno je i tokom noći u frižideru.
Takođe, testo Vam može biti slatko ili slano, u zavisnosti od toga kakve želite da spremite. Ukoliko ih spremate slatke, dodajte kesicu vanilin šećera, limunov sok i / ili koru, aromu vanile, ruma ili neku drugu, po izboru, a ako ste se ipak opredelili za slane, dodajte malo soli, te sveže seckano bilje i začine.

Ključni koraci:


- Masnoća. Često ćete naći ulje, puter ili maslac u samom testu za palačinke, no ovo testo ne sadrži ništa od gore navedenih sastojaka. Naravno, određena količina, u ovom slučaju ulja, je potrebna za podmazivanje tiganja prilikom pečenja.
- Toplota. Pronalaženje prave toplote za pripremu palačinki je neophodno kako bi Vam uspele. Počnite od srednje jake temperature, pa onda prilagođavajte onako kako Vama odgovara.
Generalno, uvek je bolje da Vam toplota bude niža, kako bi Vam se palačinke ravnomerno pekle.
- Praksa. Najbolji način da naučite da spremate palačinke jeste spremajući ih. Jednom kada to savladate, okretaćete ih kao profesionalac.


Šta treba da znamo o ovom receptu?


- Za pripremu ove smese potrebna su Vam samo tri sastojka: jaja, brašno i mleko.
- Od ove količine bi trebalo da dobijete oko 15-ak palačinki.
- Imajte na umu da smesa treba biti retka i tečna, gustine slične jogurtu.
- Testo treba da odstoji u frižideru na minimum pola sata, a poželjno je i tokom noći.
- Dodajte arome u testo. Za slatke palačinke dodajte limunov sok i / ili koru, vanilin šećer, aromu vanile, ruma ili neku drugu, po izboru. Za slane dodajte sveže seckano bilje i začine.
- Tiganj treba biti zagrejan, ali imajte na umu da toplota ne treba da bude isuviše jaka.
- Nauljiti tiganj pre pečenja svake palačinke.
- Možete upotrebiti koji god med volite.
- Kikiriki možete samleti ili ga iseckati. Takođe, možete koristiti slani ili neslani kikiriki.


Serviranje i čuvanje:

Ova količina je dovoljna za otprilike 15-ak palačinki.
Rezultat su meke palačinke, kremastog ukusa, zlatne boje i hrskavih krajeva.
Prelivene su medom i posute seckanim kikirikijem, što im daje neobičan ukus i sjajnu glazuru. Takođe, možete ih servirati sa prelivom ili dodacima po izboru, ili ih samo pospite šećerom u prahu.


Vreme spremanja: 30 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
3 jaja
500 ml. mleka
250 gr. brašna
Med
Kikiriki, neslani

PRIPREMA:
  1. U većoj činiji ili posudi razbiti jaja i umutiti ih.
  2. Dodati mleko i promešati.
  3. Dodavati brašno, deo po deo. Promešati da se smesa sjedini.
  4. Ostaviti smesu na minimum 30 minuta u frižider.
  5. Tiganj dobro zagrejati na malo ulja ili putera, te kutlačom zahvatiti testo i ravnomerno razliti po zagrejanom tiganju, na srednje jakoj vatri.
  6. Peći oko pola minuta sa svake strane, tj. okrenuti je kada se strane od testa odvoje od tiganja.
  7. Kikiriki iseckati ili samleti, palačinke premazati medom i posuti kikirikijem.

Buon appetito!



ENG: Total time: 30 minutes | Easy

INGREDIENTS:
3 eggs
500 ml. milk
250 gr. flour
Honey
Peanuts, unsalted

PREPARATION:
  1. In a larger bowl whisk the eggs.
  2. Add milk and mix together.
  3. Add flour, piece by piece. Mix until combined.
  4. Leave the mixture for at least 30 minutes in the fridge.
  5. Preheat the pan on a little oil or butter, and pour the batter evenly. Cook on a medium heat.
  6. Cook for about half a minute on each side, i.e. flip it when the sides of the crepe are being slightly separated from the pan.
  7. Chop or ground the peanuts, pour some honey on top of the pancakes and sprinkle with chopped peanuts.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 30 minuti | Facile

INGREDIENTI:
3 uova
500 ml. di latte
250 gr. di farina
Miele
Arachidi

PREPARAZIONE:

  1. In una ciotola più grande sbattere le uova.
  2. Aggiungere il latte e mescolare.
  3. Aggiungere la farina. Mescolare fino a quando è tutto combinato.
  4. Lasciare la miscela per almeno 30 minuti in frigo.
  5. Preriscaldare la padella con un po 'di olio o burro e versare la miscela. Cuocere a fuoco medio.
  6. Cuocere per circa mezzo minuto su ogni lato, quindi rimuovere dal fuoco quando i lati della crepe vengono leggermente separati dalla padella.
  7. Tritare o macinare le arachidi, versare un po 'di miele sopra i crepes e cospargere con le arachidi tritati.
Buon appetito!

0 коментара