Oslić i rižoto sa povrćem / Hake with vegetable risotto
* English and Italian translation down below. *
Kada se radi o jednostavnim, brzim, a opet impresivnim jelima tokom radnih dana ili vikenda, ukusna riba sa pirinčem i povrćem uvek pronalazi svoje mesto na stolu. ☺
Magija svakog zalogaja leži u različitosti i kombinaciji ukusa, a kada se radi o ribi, njena marinada je tajna njenog ukusa i aromatične niti.
Komadi oslića su meki i sočni, sa ukusnom i hrskavom koricom, a kremasti rižoto je obogaćen raznovrsnošću povrća.
- Ribu dobro očistiti, oprati i iseći na komade ili filete.
- Možete je kuvati, peći, pohovati ili, čak, servirati sirovu.
- Dobra je osnova za riblju čorbu.
- Možete je preliti i željenim sosom nakon prženja.
- Dodajte kiselinu u marinadu: sirće, belo vino ili limunov sok. Kiselina pomaže ribi da upije ukuse svih začina i daje joj sočni ukus.
- Tako pripremljenu i mariniranu ostavite u frižider na minimum pola sata, ili preko noći.
- Što se tiče rižota, započnite ga sa bilo kojim povrćem i začinima koje imate pri ruci. Rižoto je vrlo jednostavne pripreme, samo ga treba češće mešati kako se ne bi zalepio za dno i dodavati bujon malo po malo. Takođe, češće mešanje pruža kremastiji rezultat.
Možete servirati jelo bez ikakvih dodataka, ili, pak, dodati sos po želji. Za brzi sos, u tiganj ili šerpicu sipajte sok od limuna, dodati malo vina i pustiti da se kuva oko 3-4 minuta. Dodati sveže začine i mešati dok se sos ne zgusne. Preliti preko već spremljene ribe.
Pirinač u ovom receptu možete zameniti sa krompirima i uz to dodati salatu koju volite.
Uz ovo jelo poslužite i čašu vina.
Kada se radi o jednostavnim, brzim, a opet impresivnim jelima tokom radnih dana ili vikenda, ukusna riba sa pirinčem i povrćem uvek pronalazi svoje mesto na stolu. ☺
Magija svakog zalogaja leži u različitosti i kombinaciji ukusa, a kada se radi o ribi, njena marinada je tajna njenog ukusa i aromatične niti.
Komadi oslića su meki i sočni, sa ukusnom i hrskavom koricom, a kremasti rižoto je obogaćen raznovrsnošću povrća.
Šta treba da znamo o ovom receptu?
- Ribu dobro očistiti, oprati i iseći na komade ili filete.
- Možete je kuvati, peći, pohovati ili, čak, servirati sirovu.
- Dobra je osnova za riblju čorbu.
- Možete je preliti i željenim sosom nakon prženja.
- Dodajte kiselinu u marinadu: sirće, belo vino ili limunov sok. Kiselina pomaže ribi da upije ukuse svih začina i daje joj sočni ukus.
- Tako pripremljenu i mariniranu ostavite u frižider na minimum pola sata, ili preko noći.
- Što se tiče rižota, započnite ga sa bilo kojim povrćem i začinima koje imate pri ruci. Rižoto je vrlo jednostavne pripreme, samo ga treba češće mešati kako se ne bi zalepio za dno i dodavati bujon malo po malo. Takođe, češće mešanje pruža kremastiji rezultat.
Serviranje:
Možete servirati jelo bez ikakvih dodataka, ili, pak, dodati sos po želji. Za brzi sos, u tiganj ili šerpicu sipajte sok od limuna, dodati malo vina i pustiti da se kuva oko 3-4 minuta. Dodati sveže začine i mešati dok se sos ne zgusne. Preliti preko već spremljene ribe.
Pirinač u ovom receptu možete zameniti sa krompirima i uz to dodati salatu koju volite.
Uz ovo jelo poslužite i čašu vina.
Vreme spremanja: 1h | Jednostavno
SASTOJCI:
1 oslić
Projino brašno
Za marinadu:
2-3 kašike maslinovog ulja
Sok od 1/2 limuna
So, biber
Peršun, ruzmarin, origano
1/2 kašičice kari začina
Za rižoto:
1 l. povrtnog bujona
100-120 gr. pirinča
1/2 kašičice belog luka u granulama
1 manja šargarepa
So ( Vegeta), biber
100 gr. pečurki po izboru
1 paradajz srednje veličine
100 ml. belog vina
PREPARATION:
- Ribu očistiti i oprati. Iseći je na komade ili filete.
- Ribu marinirati u navedenim sastojcima i začinima i ostaviti na minimum 30 minuta ( ili duže) u frižider.
- Pirinač oprati i staviti ga da se kuva na malo bujona, te mu dodati vino. Mešati češće i postepeno dodavati ostatak bujona svaki put kada ispari.
- U posebnom tiganju propržiti sitno seckanu šargarepu, seckane pečurke i seckani paradajz. Posoliti i pobiberiti i dodati beli luk u granulama.
- Ribu uvaljati u projino brašno i ispržiti, par minuta sa svake strane, dok ne dobije zlatnu i hrskavu koricu.
- Kada je rižoto gotov, dodati mu povrće i pečurke, dobro umešati i poslužiti uz ribu.
- Servirati uz salatu po izboru i čašu vina.
Buon appetito!
ENG: Total time: 1h | Easy
INGREDIENTS:
1 hake
Corn flour
For the marinade:
2-3 tablespoons olive oil
1/2 lemon juice
Salt, pepper
Parsley, rosemary, oregano
1/2 teaspoon curry spice
For the risotto:
1 l. vegetable broth
100-120 gr. rice
1/2 spoons of garlic powder
1 small carrot
Salt, pepper
100 gr. mushrooms of your choice
1 medium sized tomato
100 ml. white wine
PREPARATION:
- Clean the fish and wash it. Cut to pieces or fillets.
- Marinate the fish in all the ingredients and spices and leave for at least 30 minutes (or longer) in the fridge.
- Wash the rice and put it to cook adding a little bit of broth and 100 ml. of wine. Stir often and gradually add the rest of the broth each time it evaporates.
- In a frying pan, add finely chopped carrots, chopped mushrooms and chopped tomatoes and cook. Season with salt and pepper and add garlic powder.
- Coat the fish in the corn flour and fry, a couple of minutes on each side, until it becomes golden and crispy on top.
- When the risotto is ready, add vegetables and mushrooms, mix well and serve with the fish.
- Serve with the salad of your choice and a glass of wine.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 1h | Facile
INGREDIENTI:
1 nasello
Farina di mais
Per la marinata:
2-3 cucchiai di olio d'oliva
1/2 succo di limone
Sale pepe
Prezzemolo, rosmarino, origano
1/2 cucchiaino di curry
Per il risotto:
1 l. di brodo vegetale
100-120 gr. di riso
1/2 cucchiai di aglio in polvere
1 piccola carota
Sale, pepe
100 gr. funghi a vostra scelta
1 pomodoro
100 ml. di vino bianco
PREPARAZIONE:
- Pulire e lavare il pesce. Tagliare a pezzi o a filetti.
- Marinare il pesce in tutti gli ingredienti con le spezie e lasciar riposare per almeno 30 minuti (o più) in frigo.
- Lavare il riso e mettere a cuocere aggiungendo un po 'di brodo e 100 ml. di vino bianco. Mescolare spesso e aggiungere gradualmente il resto del brodo ogni volta che evapora.
- In una padella, aggiungere la carota finemente tritata, funghi tritati e pomodori tritati e cuocere. Condire con sale e pepe e aggiungere l'aglio in polvere.
- Rivestire il pesce nella farina di mais e friggere, un paio di minuti su ogni lato, fino a quando diventa dorata e croccante in cima.
- Quando il risotto è pronto, aggiungere verdure e funghi, mescolare bene e servire con il nasello.
- Servire con l'insalata a Vostra scelta e un bicchiere di vino.
Buon appetito!
0 коментара