Oslić i rižoto sa povrćem / Hake with vegetable risotto

* English and Italian translation down below. *

Kada se radi o jednostavnim, brzim, a opet impresivnim jelima tokom radnih dana ili vikenda, ukusna riba sa pirinčem i povrćem uvek pronalazi svoje mesto na stolu. ☺


Magija svakog zalogaja leži u različitosti i kombinaciji ukusa, a kada se radi o ribi, njena marinada je tajna njenog ukusa i aromatične niti.
Komadi oslića su meki i sočni, sa ukusnom i hrskavom koricom, a kremasti rižoto je obogaćen raznovrsnošću povrća.


Šta treba da znamo o ovom receptu?


- Ribu dobro očistiti, oprati i iseći na komade ili filete.
- Možete je kuvati, peći, pohovati ili, čak, servirati sirovu.
- Dobra je osnova za riblju čorbu.
- Možete je preliti i željenim sosom nakon prženja.
- Dodajte kiselinu u marinadu: sirće, belo vino ili limunov sok. Kiselina pomaže ribi da upije ukuse svih začina i daje joj sočni ukus.
- Tako pripremljenu i mariniranu ostavite u frižider na minimum pola sata, ili preko noći.
- Što se tiče rižota, započnite ga sa bilo kojim povrćem i začinima koje imate pri ruci. Rižoto je vrlo jednostavne pripreme, samo ga treba češće mešati kako se ne bi zalepio za dno i dodavati bujon malo po malo. Takođe, češće mešanje pruža kremastiji rezultat.


Serviranje:


Možete servirati jelo bez ikakvih dodataka, ili, pak, dodati sos po želji. Za brzi sos, u tiganj ili šerpicu sipajte sok od limuna, dodati malo vina i pustiti da se kuva oko 3-4 minuta. Dodati sveže začine i mešati dok se sos ne zgusne. Preliti preko već spremljene ribe.
Pirinač u ovom receptu možete zameniti sa krompirima i uz to dodati salatu koju volite.
Uz ovo jelo poslužite i čašu vina.

Vreme spremanja: 1h | Jednostavno

SASTOJCI:
1 oslić
Projino brašno

Za marinadu:
2-3 kašike maslinovog ulja
Sok od 1/2 limuna
So, biber
Peršun, ruzmarin, origano
1/2 kašičice kari začina

Za rižoto:
1 l. povrtnog bujona
100-120 gr. pirinča
1/2 kašičice belog luka u granulama
1 manja šargarepa
So ( Vegeta), biber
100 gr. pečurki po izboru
1 paradajz srednje veličine
100 ml. belog vina

PREPARATION:
  1. Ribu očistiti i oprati. Iseći je na komade ili filete.
  2. Ribu marinirati u navedenim sastojcima i začinima i ostaviti na minimum 30 minuta ( ili duže) u frižider.
  3. Pirinač oprati i staviti ga da se kuva na malo bujona, te mu dodati vino. Mešati češće i postepeno dodavati ostatak bujona svaki put kada ispari.
  4. U posebnom tiganju propržiti sitno seckanu šargarepu, seckane pečurke i seckani paradajz. Posoliti i pobiberiti i dodati beli luk u granulama.
  5. Ribu uvaljati u projino brašno i ispržiti, par minuta sa svake strane, dok ne dobije zlatnu i hrskavu koricu.
  6. Kada je rižoto gotov, dodati mu povrće i pečurke, dobro umešati i poslužiti uz ribu. 
  7. Servirati uz salatu po izboru i čašu vina.

Buon appetito!



ENG: Total time: 1h | Easy

INGREDIENTS:
1 hake
Corn flour

For the marinade:
2-3 tablespoons olive oil
1/2 lemon juice
Salt, pepper
Parsley, rosemary, oregano
1/2 teaspoon curry spice

For the risotto:
1 l. vegetable broth
100-120 gr. rice
1/2 spoons of garlic powder
1 small carrot
Salt, pepper
100 gr. mushrooms of your choice
1 medium sized tomato
100 ml. white wine

PREPARATION:


  1. Clean the fish and wash it. Cut to pieces or fillets.
  2. Marinate the fish in all the ingredients and spices and leave for at least 30 minutes (or longer) in the fridge.
  3. Wash the rice and put it to cook adding a little bit of broth and 100 ml. of wine. Stir often and gradually add the rest of the broth each time it evaporates.
  4. In a frying pan, add finely chopped carrots, chopped mushrooms and chopped tomatoes and cook. Season with salt and pepper and add garlic powder.
  5. Coat the fish in the corn flour and fry, a couple of minutes on each side, until it becomes golden and crispy on top.
  6. When the risotto is ready, add vegetables and mushrooms, mix well and serve with the fish. 
  7. Serve with the salad of your choice and a glass of wine.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 1h | Facile

INGREDIENTI:
1 nasello
Farina di mais

Per la marinata:
2-3 cucchiai di olio d'oliva
1/2 succo di limone
Sale pepe
Prezzemolo, rosmarino, origano
1/2 cucchiaino di curry

Per il risotto:
1 l. di brodo vegetale
100-120 gr. di riso
1/2 cucchiai di aglio in polvere
1 piccola carota
Sale, pepe
100 gr. funghi a vostra scelta
1 pomodoro 
100 ml. di vino bianco

PREPARAZIONE:

  1. Pulire e lavare il pesce. Tagliare a pezzi o a filetti.
  2. Marinare il pesce in tutti gli ingredienti con le spezie e lasciar riposare per almeno 30 minuti (o più) in frigo.
  3. Lavare il riso e mettere a cuocere aggiungendo un po 'di brodo e 100 ml. di vino bianco. Mescolare spesso e aggiungere gradualmente il resto del brodo ogni volta che evapora.
  4. In una padella, aggiungere la carota finemente tritata, funghi tritati e pomodori tritati e cuocere. Condire con sale e pepe e aggiungere l'aglio in polvere.
  5. Rivestire il pesce nella farina di mais e friggere, un paio di minuti su ogni lato, fino a quando diventa dorata e croccante in cima.
  6. Quando il risotto è pronto, aggiungere verdure e funghi, mescolare bene e servire con il nasello. 
  7. Servire con l'insalata a Vostra scelta e un bicchiere di vino.
Buon appetito!


0 коментара