Rolat sa kajsijama i kapućino-šlag kremom / Apricot and cappuccino whipped cream swiss roll
* English and Italian translation down below. *
Danas Vam donosimo prve znake leta u vidu mekog i kremastog rolata.
Postoji mnogo očaravajućih slatkih recepata koji sadrže sočne i mirisne letnje kajsije. Neki od tih recepata su vrlo jednostavni i lake su pripreme, poput polutki kajsija pečenih na grilu, dok su drugi, poput koblera ( nalik voćnoj piti ) nešto zahtevniji i traže malo više Vaše posvećenosti i vremena.
U ovom jednostavnom desertu, gotovom za pola sata, sočne i meke ušpinovane kajsije se stapaju sa šlagom ukusa kapućina, čineći ovaj rolat pogodnim za skoro sve prilike i u bilo koje doba dana: za doručak, kao desert ili nakon večere.
Osvežavajuć, hrskav, kremast i aromatičan rolat koji sadrži letnje note i ukuse.
Šta treba da znamo o ovom receptu?
- Biskvit pripremljen na ovaj način ne puca i savitljiv je.
- Za biskvit Vam je potrebno svega 4 ( do 5) sastojaka.
- Kajsije su prethodno ušpinovane oko 15 minuta, dok se ne dobije tekstura džema / marmelade, no Vi takođe možete koristiti i kupovni đžem.
- Šlag ne menja drastično boju prilikom dodavanja instant kapućina.
- Umućeni šlag ostaviti u frižider na minimum pola sata, a ako Vam se žuri možete ga ohladiti i u zamrzivaču, oko 10-ak minuta.
- Biskvit takođe treba ostaviti na sobnoj temperaturi da se malo ohladi pre nego što počnete sa filovanjem, inače će se šlag otopiti.
- Ukoliko kajsije špinujete, tj. ne koristite kupovni đžem, ostavite ih da se takođe ohlade u frižideru.
- Prilikom rolovanja koristite papir za pečenje i pospite kristal šećerom.
- Gotov i nafilovan rolat ostaviti sa papirom za pečenje u frižider do momenta služenja.
Serviranje:
Servirajte uz šolju jutarnje kafe, ili kao nešto slatko nakon ručka / večere.
Čuvajte u frižideru do 3 dana.
Danas Vam donosimo prve znake leta u vidu mekog i kremastog rolata.
Postoji mnogo očaravajućih slatkih recepata koji sadrže sočne i mirisne letnje kajsije. Neki od tih recepata su vrlo jednostavni i lake su pripreme, poput polutki kajsija pečenih na grilu, dok su drugi, poput koblera ( nalik voćnoj piti ) nešto zahtevniji i traže malo više Vaše posvećenosti i vremena.
U ovom jednostavnom desertu, gotovom za pola sata, sočne i meke ušpinovane kajsije se stapaju sa šlagom ukusa kapućina, čineći ovaj rolat pogodnim za skoro sve prilike i u bilo koje doba dana: za doručak, kao desert ili nakon večere.
Osvežavajuć, hrskav, kremast i aromatičan rolat koji sadrži letnje note i ukuse.
Šta treba da znamo o ovom receptu?
- Biskvit pripremljen na ovaj način ne puca i savitljiv je.
- Za biskvit Vam je potrebno svega 4 ( do 5) sastojaka.
- Kajsije su prethodno ušpinovane oko 15 minuta, dok se ne dobije tekstura džema / marmelade, no Vi takođe možete koristiti i kupovni đžem.
- Šlag ne menja drastično boju prilikom dodavanja instant kapućina.
- Umućeni šlag ostaviti u frižider na minimum pola sata, a ako Vam se žuri možete ga ohladiti i u zamrzivaču, oko 10-ak minuta.
- Biskvit takođe treba ostaviti na sobnoj temperaturi da se malo ohladi pre nego što počnete sa filovanjem, inače će se šlag otopiti.
- Ukoliko kajsije špinujete, tj. ne koristite kupovni đžem, ostavite ih da se takođe ohlade u frižideru.
- Prilikom rolovanja koristite papir za pečenje i pospite kristal šećerom.
- Gotov i nafilovan rolat ostaviti sa papirom za pečenje u frižider do momenta služenja.
Serviranje:
Servirajte uz šolju jutarnje kafe, ili kao nešto slatko nakon ručka / večere.
Čuvajte u frižideru do 3 dana.
Vreme spremanja: 30 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
Za biskvit:
2 jaja
100 gr. šećera
1 vanilin šećer
1/2 kesice praška za pecivo
75 gr. brašna
Za fil:
300 gr. kajsija ili đžem od kajsija
50 gr. šećera
100 gr. šlaga
80-100 ml. mleka
1 kesica instant kapućina
PRIPREMA:
- Zagrejati rernu na 180°C.
- Umutiti cela jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati prosejano brašno zajedno sa praškom za pecivo.
- Peći u zagrejanoj rerni dok biskvit ne dobije zlatno-žutu boju, oko 10-12 minuta. Kada je gotov ostaviti ga na sobnoj temperaturi da se ohladi. Posuti ga kristal šećerom i prebaciti na čist papir za pečenje.
- Oprati i očistiti kajsije od koštica, iseckati i staviti ih da se kuvaju. Dodati šećer i špinovati ih otprilike 10-ak do 15 minuta. Ostaviti ih da se ohlade u frižideru.
- Mikserom umutiti šlag sa hladnim mlekom, te mu dodati kesicu kapućina i umešati ga kašikom. Ostaviti na minimum pola sata u frižider ili na oko 10-ak minuta u zamrzivaču.
- Premazati biskvit slojem šlaga, zatim dodati kajsije, pa preko kajsija ponovo premazati šlagom. Urolovati ga zajedno sa parirom za pečenje i ostaviti u frižider do momenta služenja.
- Posuti šećerom u prahu ili dekorisati po želji.
Buon appetito!
ENG: Total time: 30 minutes | Easy
INGREDIENTS:
For the biscuit:
2 eggs
100 gr. sugar
1 vanilla sugar
1/2 sachet baking powder
75 gr. flour
For the filling:
300 gr. apricots or store bought apricot marmelade / jam
50 gr. sugar
100 gr. whipping cream
80-100 ml. milk
1 sachet instant cappuccino
PREPARATION:
- Preheat the oven to 180°C.
- Whisk the eggs with sugar and vanilla sugar. Add sifted flour along with baking powder.
- Bake in a preheated oven until the biscuit becomes golden-brown, for about 10-12 minutes. When it's ready, leave it in a room temperature to cool down. Sprinkle with sugar and transfer to a clean parchment paper.
- Wash and clean apricots from the stems, chop and let cook. Add sugar and cook for about 10 up to 15 minutes. Leave to cool in the fridge.
- Whip the cream with cold milk, then add the instant cappuccino and mix it with a spoon. Leave for at least half an hour in the fridge or for about 10 minutes in the freezer.
- Smear the biscuit with a layer of cappuccino whipped cream, then add apricots, then again a layer of some more whipped cream on top. Roll along with the parchment paper and leave it in the fridge until serving.
- Sprinkle with powdered sugar or decorate as desired.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 30 minuti | Facile
INGREDIENTI:
Per la base:
2 uova
100 gr. di zucchero
1 zucchero vanigliato
1/2 sacchetto di lievito in polvere
75 gr. di farina
Per farcire:
300 gr. di albicocche
50 gr. di zucchero
100 gr. di panna montata
80-100 ml. di latte
1 sacchetto di cappuccino istantaneo
PREPARAZIONE:
- Preriscaldare il forno a 180°C.
- Sbattere le uova con lo zucchero e lo zucchero vanigliato. Aggiungere la farina setacciata insieme al lievito.
- Cuocere in forno preriscaldato fino a quando il biscotto diventa dorato, per circa 10-12 minuti. Quando è pronto, lasciarlo raffreddare a temperatura ambiente. Cospargere con zucchero e trasferire su una carta pergamena.
- Lavare e pulire le albicocche dagli steli, tritare e lasciare cuocere. Aggiungere lo zucchero e cuocere per circa 10-15 minuti. Lasciare raffreddare in frigo.
- Montare la panna con il latte freddo, quindi aggiungere il cappuccino istantaneo e mescolare con un cucchiaio. Lasciare per almeno mezz'ora in frigo o per circa 10 minuti nel congelatore.
- Spalmare il biscotto con uno strato di panna montata, sopra aggiungere le albicocche, quindi di nuovo un strato di panna montata. Rotolare insieme con la carta pergamena e lasciarlo in frigo fino al momento di servire.
- Cospargere con zucchero a velo o decorare a piacere.
Buon appetito!
0 коментара