Rolat sa kajsijama i kapućino-šlag kremom / Apricot and cappuccino whipped cream swiss roll

* English and Italian translation down below. *

Danas Vam donosimo prve znake leta u vidu mekog i kremastog rolata.
Postoji mnogo očaravajućih slatkih recepata koji sadrže sočne i mirisne letnje kajsije. Neki od tih recepata su vrlo jednostavni i lake su pripreme, poput polutki kajsija pečenih na grilu, dok su drugi, poput koblera ( nalik voćnoj piti ) nešto zahtevniji i traže malo više Vaše posvećenosti i vremena.
U ovom jednostavnom desertu, gotovom za pola sata, sočne i meke ušpinovane kajsije se stapaju sa šlagom ukusa kapućina, čineći ovaj rolat pogodnim za skoro sve prilike i u bilo koje doba dana: za doručak, kao desert ili nakon večere.
Osvežavajuć, hrskav, kremast i aromatičan rolat koji sadrži letnje note i ukuse.

Šta treba da znamo o ovom receptu?

- Biskvit pripremljen na ovaj način ne puca i savitljiv je.
- Za biskvit Vam je potrebno svega 4 ( do 5) sastojaka.
- Kajsije su prethodno ušpinovane oko 15 minuta, dok se ne dobije tekstura džema / marmelade, no Vi takođe možete koristiti i kupovni đžem. 
- Šlag ne menja drastično boju prilikom dodavanja instant kapućina. 
- Umućeni šlag ostaviti u frižider na minimum pola sata, a ako Vam se žuri možete ga ohladiti i u zamrzivaču, oko 10-ak minuta. 
- Biskvit takođe treba ostaviti na sobnoj temperaturi da se malo ohladi pre nego što počnete sa filovanjem, inače će se šlag otopiti. 
- Ukoliko kajsije špinujete, tj. ne koristite kupovni đžem, ostavite ih da se takođe ohlade u frižideru. 
- Prilikom rolovanja koristite papir za pečenje i pospite kristal šećerom. 
- Gotov i nafilovan rolat ostaviti sa papirom za pečenje u frižider do momenta služenja. 


Serviranje:

Servirajte uz šolju jutarnje kafe, ili kao nešto slatko nakon ručka / večere. 
Čuvajte u frižideru do 3 dana. 



Vreme spremanja: 30 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:

Za biskvit
2 jaja 
100 gr. šećera
1 vanilin šećer
1/2 kesice praška za pecivo
75 gr. brašna

Za fil
300 gr. kajsija ili đžem od kajsija 
50 gr. šećera
100 gr. šlaga 
80-100 ml. mleka
1 kesica instant kapućina 

PRIPREMA:

  1. Zagrejati rernu na 180°C. 
  2. Umutiti cela jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati prosejano brašno zajedno sa praškom za pecivo. 
  3. Peći u zagrejanoj rerni dok biskvit ne dobije zlatno-žutu boju, oko 10-12 minuta. Kada je gotov ostaviti ga na sobnoj temperaturi da se ohladi. Posuti ga kristal šećerom i prebaciti na čist papir za pečenje. 
  4. Oprati i očistiti kajsije od koštica, iseckati i staviti ih da se kuvaju. Dodati šećer i špinovati ih otprilike 10-ak do 15 minuta. Ostaviti ih da se ohlade u frižideru. 
  5. Mikserom umutiti šlag sa hladnim mlekom, te mu dodati kesicu kapućina i umešati ga kašikom. Ostaviti na minimum pola sata u frižider ili na oko 10-ak minuta u zamrzivaču. 
  6. Premazati biskvit slojem šlaga, zatim dodati kajsije, pa preko kajsija ponovo premazati šlagom. Urolovati ga zajedno sa parirom za pečenje i ostaviti u frižider do momenta služenja. 
  7. Posuti šećerom u prahu ili dekorisati po želji. 
Buon appetito!



ENG: Total time: 30 minutes | Easy

INGREDIENTS:

For the biscuit:
2 eggs
100 gr. sugar
1 vanilla sugar
1/2 sachet baking powder
75 gr. flour

For the filling:
300 gr. apricots or store bought apricot marmelade / jam
50 gr. sugar
100 gr. whipping cream
80-100 ml. milk
1 sachet instant cappuccino

PREPARATION:
  1. Preheat the oven to 180°C.
  2. Whisk the eggs with sugar and vanilla sugar. Add sifted flour along with baking powder.
  3. Bake in a preheated oven until the biscuit becomes golden-brown, for about 10-12 minutes. When it's ready, leave it in a room temperature to cool down. Sprinkle with sugar and transfer to a clean parchment paper.
  4. Wash and clean apricots from the stems, chop and let cook. Add sugar and cook for about 10 up to 15 minutes. Leave to cool in the fridge.
  5. Whip the cream with cold milk, then add the instant cappuccino and mix it with a spoon. Leave for at least half an hour in the fridge or for about 10 minutes in the freezer.
  6. Smear the biscuit with a layer of cappuccino whipped cream, then add apricots, then again a layer of some more whipped cream on top. Roll along with the parchment paper and leave it in the fridge until serving.
  7. Sprinkle with powdered sugar or decorate as desired.
Buon appetito!



IT: Tempo totale: 30 minuti | Facile

INGREDIENTI:

Per la base:
2 uova
100 gr. di zucchero
1 zucchero vanigliato
1/2 sacchetto di lievito in polvere
75 gr. di farina

Per farcire:
300 gr. di albicocche
50 gr. di zucchero
100 gr. di panna montata
80-100 ml. di latte
1 sacchetto di cappuccino istantaneo

PREPARAZIONE:
  1. Preriscaldare il forno a 180°C.
  2. Sbattere le uova con lo zucchero e lo zucchero vanigliato. Aggiungere la farina setacciata insieme al lievito.
  3. Cuocere in forno preriscaldato fino a quando il biscotto diventa dorato, per circa 10-12 minuti. Quando è pronto, lasciarlo raffreddare a temperatura ambiente. Cospargere con zucchero e trasferire su una carta pergamena.
  4. Lavare e pulire le albicocche dagli steli, tritare e lasciare cuocere. Aggiungere lo zucchero e cuocere per circa 10-15 minuti. Lasciare raffreddare in frigo.
  5. Montare la panna con il latte freddo, quindi aggiungere il cappuccino istantaneo e mescolare con un cucchiaio. Lasciare per almeno mezz'ora in frigo o per circa 10 minuti nel congelatore.
  6. Spalmare il biscotto con uno strato di panna montata, sopra aggiungere le albicocche, quindi di nuovo un strato di panna montata. Rotolare insieme con la carta pergamena e lasciarlo in frigo fino al momento di servire.
  7. Cospargere con zucchero a velo o decorare a piacere.
Buon appetito!



0 коментара