Dinstano povrće / Steamed vegetables

* English and Italian translation down below. *

Iako je sunčano ovih poslednjih par dana ( čitaj: vedro al' hladnoooo), proleće nam je još uvek daleko, ali zato nas šarenilo ovog povrća vrati u neki topliji period bar na nekoliko trenutaka. ☺

Obaveze, obaveze, obaveze... 
Svi smo ponekad toliko zauzeti da prosto nemamo puno vremena za spremanje raznoraznih jela nakon napornog dana. 
I tada na scenu nastupaju recepti koji su gotovi za 20-30 minuta. 
Tako je nastao i ovaj recept. U nedostatku vremena i bez velike ( takoreći nikakve) volje dodatnog stajanja nad šporetom, malo povrća i začini koje volimo uklopiće se u jedan sasvim dovoljan obrok. Malo od ovoga, malo od onoga i viola! 
No, ovakvi recepti ne samo da su brzi, već su i zdravi. Povrće se može spremiti na hiljadu i jedan način i verujem da se za svakoga može naći poneki recept koji uključuje i povrće. 
Još jedan veliki plus jeste to što je obrok kao ovaj pogodan za bilo koji radni dan ili, pak, kao vikend lagana večera ili užina. 
Možete koristiti sveže ili smrznuto povrće,šta  god Vam je prvo pri ruci. Ja  sam za ovaj recept koristila Frikom carsku mešavinu povrća. 
Koncept ovog jela je jednostavan: šargarepa, karfiol, brokoli i začini. 

Garnirajte ga uz Vaše omiljeno jelo ili uz neki prilog tipa pavlaka, majonez ili tartar sos i dobićete kompletan obrok. 



Vreme spremanja: 15 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
1 pakovanje Frikom carske mešavina (400 gr.) 
ili: 
2-3 šargarepe srednje veličine 
200-250 gr. karfiola 
200-250 gr. brokolija 
So ( Vegeta), biber, sitno seckani peršun (sveži ili sušeni), sitno seckani origano ( sveži ili sušeni)

PRIPREMA:

  1. Sadržaj Frikom carske mešavine sipati u duboki tiganj ili manju šerpicu, naliti vodu i krčkati na srednje jakoj vatri uz povremeno mešanje 15-20 minuta, odnosno dok povrće ne postane mekano i dok voda ne ispari. Vodu dodavati po potrebi tokom kuvanja. Ukoliko koristite sveže povrće iseckajte ga na sitne kockice ili kolutiće. 
  2. Pred sam kraj, par minuta pre nego što isključite ringlu, posoliti ( ili dodati Vegetu) i pobiberiti po ukusu. Peršun i origano su opcionalni i takođe ih dodajte po vlastitom ukusu. Dobro promešati. 
  3. Garnirati uz pastu, meso ili ribu, ili poslužiti kao samostalno jelo uz pavlaku, sir ili sos po izboru. 

Buon appetito!



ENG: Total time: 15 minutes | Easy

INGREDIENTS:
1 pack of Frikom mixture (400 gr.)
or:
2-3 medium size carrots
200-250 gr. cauliflower
200-250 gr. broccoli
Salt, pepper, finely chopped parsley (fresh or dried), finely chopped oregano (fresh or dried)

PREPARATION:

  1. Pour Frikom mixture into a deep frying pan or a small sauce pan, add water and simmer over medium heat, stirring occasionally for 15-20 minutes, or until the vegetables become soft and until the water evaporates. During the cooking process add water, if necessary. If you use fresh vegetables, chop them into small cubes or slices.
  2. At the very end, few minutes before you turn off the stove, add salt and pepper to taste. Parsley and oregano are optional, and also add them to taste. Stir well.
  3. Garnish with pasta, meat or fish, or serve as a main dish with sour cream, cheese or sauce of your choice.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 15 minuti | Facile

INGREDIENTI:
2-3 carote di medie dimensioni
200-250 gr. cavolfiore
200-250 gr. broccoli
Sale, pepe, prezzemolo tritato, origano tritato 

PREPARAZIONE:

  1. Versare il composto Frikom in una padella profonda o in una casseruola, aggiungere l'acqua e lasciate cuocere a fuoco medio, mescolando ogni tanto per 15-20 minuti, o fino a quando le verdure diventano morbide e l'acqua evapora. Durante il processo di cottura aggiungere acqua, se necessario. Se si utilizzano verdure fresche, tagliatele a cubetti o a fettine.
  2. Alla fine, pochi minuti prima di spegnere il fuoco, aggiungere sale e pepe a piacere. Prezzemolo e origano sono opzionali e aggiungerli a piacere. Mescolare bene.
  3. Guarnire con pasta, carne o pesce, o servire come piatto principale con panna acida, formaggio o salsa di vostra scelta.

Buon appetito!

0 коментара