Prokule (Svadbarski kupus) / Wedding cabbage
* English and Italian translation down below. *
Za sve ljubitelje kupusa imamo još jedan divan recept, jedan od tri najčešće spremanih kuvanih jela tokom zime. ☺
Prokule su, pored kraljice sarme i kralja podvarka, treći najzastupljeniji obrok na stolu tokom zimskih dana. Spremaju se na prilično sličan način kao i ostala jela od kiselog kupusa.
Kao i za sarmu i podvarak tako i za prokule važi da što se duže kuva -sve je boljeg ukusa.
Ono što je interesantno kod ovakvih recepata jeste to da ne postoji "prava mera" za sastojke, no se većina stvari radi odokativno. Pravi ključ je zapravo u dužini kuvanja.
Uz ovo jelo možete servirati proju koja se zaista stapa sa ukusom kupusa, ili pak feferone ako volite ljuto.
Za sve ljubitelje kupusa imamo još jedan divan recept, jedan od tri najčešće spremanih kuvanih jela tokom zime. ☺
Prokule su, pored kraljice sarme i kralja podvarka, treći najzastupljeniji obrok na stolu tokom zimskih dana. Spremaju se na prilično sličan način kao i ostala jela od kiselog kupusa.
Kao i za sarmu i podvarak tako i za prokule važi da što se duže kuva -sve je boljeg ukusa.
Ono što je interesantno kod ovakvih recepata jeste to da ne postoji "prava mera" za sastojke, no se većina stvari radi odokativno. Pravi ključ je zapravo u dužini kuvanja.
Uz ovo jelo možete servirati proju koja se zaista stapa sa ukusom kupusa, ili pak feferone ako volite ljuto.
Vreme spremanja: 3h+ | Srednje zahtevno
SASTOJCI:
2-3 glavice kiselog kupusa
300-350 gr. svinjskog mesa
500 gr. suvih rebara
250 gr. slanine
3-7 čena belog luka
2-3 lovorova lista
Biber, u zrnu i mleveni i so ili Vegeta, po potrebi
2-3 kašičice crvene slatke (Aleve) paprike
1-2 kašike svinjske masti
PRIPREMA:
- Meso i kupus dobro oprati.
- U dublju šerpu ili lonac poređati suva rebra po dnu. Dodati mast.
- Kupus iseći na krupne kriške i ređati ga preko mesa. Poređati ostatak mesa ( svinjsko meso i slaninu) i ponavljati postupak dok ne utrošite sav materijal. Postupak ređanja završite sa kupusom.
- Očistiti beli luk, iseći ga na pola i staviti ga u šerpu. Dodati lovorovo lišće, zatim par zrna bibera i naliti mlakom ili toplom vodom do nivoa kupusa.
- Staviti da se kuva, dodati slatku crvenu papriku, soli ili Vegete po potrebi i kuvati na srednje jakoj temperaturi. Vodu dodavati tokom kuvanja. Kuvati najmanje 3h.
- Kada je kupus gotov, može se napraviti zaprška od 1-2 kašike brašna i 1 kašičice Aleve paprike, tako što ćete u tiganj zagrejati 3-5 kašika ulja ( ili kašiku masti) i dodati gorenavedena dva sastojka. Pržiti 2-3 minuta dok ne dobijete glatku smesu, te preliti kupus.
- Krčkati još 15-ak minuta, dodati mleveni biber po ukusu i služiti toplo.
Buon appetito!
"Wedding cabbage is traditional Serbian dish. The main ingredients are cabbage and a meat, which could be pork, bacon,or lamb and mutton. This dish is typically prepared by cooking it slowly for many hours in a big crock. It is traditionally served at weddings and other major events."
ENG: Total time: 3h+ | Medium
INGREDIENTS:
2-3 sauerkrauts
300-350 gr. pork
500 gr. dry ribs
250 gr. bacon
3-7 garlic cloves
2-3 bay leaves
Pepper ( ground and grains) and salt, if necessary
2-3 teaspoons ground red pepper
1-2 tablespoons lard
PREPARATION:
- Wash the meat and cabbage.
- In a deeper pot line up at the bottom dry ribs. Add lard.
- Cut cabbage into large slices and arrange it over meat. Sort the rest of the meat (pork and bacon) and repeat the process until you spend all the material. The process needs to be finished with cabbage.
- Clean the garlic, cut garlic cloves in half and put them in a pot. Add bay leaves, then a few grains of pepper and pour lukewarm or warm water up to the level of cabbage.
- Place on the stove, add the sweet red pepper, salt if necessary, and cook on over medium temperature. Add water during cooking. Cook for at least 3 hours.
- When the cabbage is done, you can make a roux with 1-2 tablespoons of flour and 1 teaspoon of cayenne pepper: heat the frying pan with 3-5 tablespoons of oil (or a tablespoon of lard) and add the above two ingredients. Cook for 2-3 minutes until it becomes a smooth mixture and pour over the cabbage.
- Simmer for another 15 minutes, add ground pepper to taste and serve hot.
Buon appetito!
"Un piatto tradizionale della cucina serba. Gli ingredienti principali sono: cavolo (crauto) e carne. Tradizionalmente si serve in occasione di matrimoni e altri eventi importanti."
IT: Tempo totale: 3h+ | Medio
INGREDIENTI:
2-3 crauti
300-350 gr. di carne di maiale
500 gr. di costole a secco
250 gr. di pancetta
3-7 spicchi d'aglio
2-3 foglie di alloro
Pepe ( in grano e macinato) e sale (se necessario)
1-2 cucchiai di strutto
PREPARAZIONE:
- Lavare la carne e i crauti.
- In una pentola organizzare costole secco sul fondo. Aggiungere lo strutto.
- Tagliare i crauti a grande fette e disporre sopra la carne. Foderare il resto della carne (maiale e pancetta) sopra crauti e ripetere il processo fino a quando si spende tutto il materiale. Il processo deve essere completato con i crauti.
- Tagliare spicchi d'aglio a metà e metterli in pentola. Aggiungere le foglie di alloro, poi qualche grano di pepe e versare l'acqua tiepida o calda fino al livello di crauti.
- Lasciate cuocere, aggiungere il peperoncino dolce, sale, se necessario, e cuocere su temperatura media. Cuocere per almeno 3 ore.
- Quando il cavolo è pronto, fare roux con 1-2 cucchiai di farina e 1 cucchiaino di peperoncino dolce: scaldare la padella con 3-5 cucchiai di olio (o un cucchiaio di strutto) e aggiungere farina e peperoncino dolce. Fate cuocere per 2-3 minuti e versate sopra il cavolo.
- Fate bollire per altri 15 minuti, aggiungere pepe macinato a piacere e servire caldo.
Buon appetito!
0 коментара