Slatke pita "korpice" / Phyllo mini pies

* English and Italian translation down below. *

Prhke pite "paketići" su dekorativnog izgleda (zahvaljujući kome su i dobile ovaj naziv), punjene jabukama, rumom i orasima. ☺

Da li volite ovakve slatkiše? 
Neverovatno je kako vreme brzo prolazi... Kao da smo juče slavili Novu godinu, a sada se već bližimo martu mesecu. Proleće nam stiže. Laganim korakom, ali tu je, nazire se i viri, sve je bliže. 
Proleće je verovatno jedno od omiljenih godišnjih doba. Period kada nije ni previše hladno, a ni previše toplo. Sve se budi, cveće cveta, zelenilo pršti na sve strane, mlado povrće nam je na raspolaganju. A tek onaj miris lipe koji se širi od ranog, sunčanog jutra... 
No, zadržaćemo se još neko kratko vreme na zimskim receptima ( premda ovaj spada više u jesenje, al' dobro). 
Dakle, pita. (Pite. Pitice?) Šta uraditi sa preostalim korama za pitu? -bilo je pitanje koje sam postavila sebi gledajući jednim krajičkom oka u jabuke, a drugim u kore. 
Klasična pita mi se nije pravila. Htela sam nešto novo, nešto drugačije, zanimljivije. Oh, znam šta ću! Mini ( mafin) pite sa jabukama, rumom i orasima. Realno, sva tri sastojka idu kao med i mleko. 
Postupak pripreme je vrlo jednostavan. 
Jabuke. Ja sam za ovaj recept koristila crveni delišes. Vi naravno možete upotrebiti bilo koju drugu vrstu. Ono što je bitno da napomenem jeste da za one kiselkaste sorte jabuke treba maaalko više šećera nego za slatke jabuke. No, to je opet stvar ukusa. 
Zatim sam dodala kesicu rum šećera, ali hej, par kapi ekstrata ruma je takođe fenomenalna opcija.
I naravno, treći ali ništa manje bitan sastojak su orasi. Mleveni, no verujem da bi se i sitno seckani jako lepo uklopili, ako volite da ih istaknete u piti. Plus malo šećera i naravno kore. Domaće ili kupovne-na Vama je da odlučite. 
Kao što sam već napisala, vreme pripreme i vreme pečenja je vrlo kratko, a ukus im je zaista fantastičan. Mirisne su, prhke, lepe zlatno-žuto-braon korice, a jabuke su, zahvaljujući šećeru i rumu, vrlo sočne. 

Ove male dekorativne "paketiće" možete spremiti za doručak, užinu ili večeru. 


Vreme spremanja: 30 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
250-300 gr. kora za pitu 
1-2 veće jabuke ili 3-4 manjih 
Šećer (smeđi ili kristal), po ukusu 
1 kesica rum šećera ili par kapi ekstrata ruma 
100-150 gr. oraha, mlevenih ili sitno seckanih 
Ulje + voda za premazivanje kora 
Šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA:

  1. Zagrejati rernu na 180°C. Kore za pitu iseći na pola, pa te polovine na još pola, dakle na četvrtine, tako da dobijete 4 jednaka dela. 
  2. Jabuke oprati, iseći ih na kockice. Posuti šećerom po ukusu i dodati rum šećer ili ekstrat ruma. Dobro promešati. 
  3. Iseckane jabuke pomešane sa šećerom staviti u foliju, dobro zatvoriti sa svih strana, staviti u pleh i peći 10-ak minuta. Izvaditi ih iz rerne, polako otvoriti foliju pazeći da se ne pocepa i ostaviti ih da se malo ohlade. 
  4. Samleti orase ili ih sitno iseckati. 
  5. Prvu koru premazati sa 1/2 - 1 kašikom ulja, na nju staviti drugu koru koju ćete takođe premazati uljem i na kraju treću koru, isto premazanu uljem.
  6. Kalupe za mafine premazati uljem i u svaki kalup staviti po tri kore koje smo spojili i prethodno premazali uljem kao u 5.-om koraku. 
  7. Sipati po kašiku do kašiku i po jabuka i posuti kašikom oraha. 
  8. Ivice kora koje vire iz kalupa spojiti i na taj način ih zatvoriti sprečavajući da se smesa vidi ili prospe. 
  9. Kada svaki kalup popunite i zatvorite svaku "korpicu", premazati ih sa smesom od malo ulja i tople vode. 
  10. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C, oko 15-20 minuta, tj. dok ne dobijete zlatno-braon koru. 
  11. Izvaditi ih iz kalupa i posuti šećerom u prahu. Poslužiti tople ili hladne. 

Buon appetito!



ENG: Total time: 30 minutes | Easy

INGREDIENTS:
250-300 gr. phyllo dough
1-2 large apples or 3-4 small ( I used Red Delicious)
Sugar (brown or white), to taste
1 sachet rum sugar or few drops of rum extract
100-150 gr. walnuts, grinded or finely chopped
2-3 Tbsp oil + 5-7 Tbsp water for coating phyllo dough
Powdered sugar for sprinkling

PREPARATION:

  1. Preheat oven to 180°C. Cut the phyllo dough in half, and then cut those halfs in halfs to get quarters, so that you get 4 equal parts.
  2. Wash apples, cut them into cubes. Sprinkle with sugar to taste and add rum sugar or rum extract. Stir well.
  3. Chopped apples put in foil, wrap the foil on all sides, put in a baking pan and bake for 10 minutes. Remove them from the oven, slowly open the foil being careful not to tear it up and leave them to cool. 
  4. Grind the walnuts or chop them finely.
  5. Spread the first phyllo dough with 1/2 - 1 tablespoon of oil, on top of the first place another phyllo dough also spreaded with oil and on top of second place the third phyllo dough, also coated with oil.
  6. Coat the muffin pan with oil and put into each mold three phyllo dough that we have previously merged and coated with oil as in 5th. step.
  7. Pour one or two tablespoons of apples and sprinkle with one or two tablespoons of walnuts.
  8. Close all the edges of phyllo doughs, preventing them to spill the filling.
  9. Once you do that, coat them with a mixture of few tablespoons of oil and a few tablespoons of warm water. 
  10. Bake in preheated oven at 180°C for about 15-20 minutes, or until you get a nice golden-brown crust.
  11. Remove them from the pan and sprinkle with powdered sugar. Serve warm or cold.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 30 minuti | Facile

INGREDIENTI:
250-300 gr. di pasta fillo
1-2 mele grande o 3-4 piccole (Red Delicious)
Zucchero, a piacere
Qualche goccia di estratto di rum
100-150 gr. di noci, tritatti o macinati
2-3 cucchiai di olio + 5-7 cucchiai di acqua 
Zucchero a velo per cospargere

PREPARAZIONE:

  1. Preriscaldare il forno a 180°C. Tagliare la pasta fillo in mezzo, e poi tagliare i halfs in halfs per ottenere quarti, in modo da ottenere 4 parti uguali.
  2. Lavare le mele e tagliare. Spolverare con zucchero a piacere e aggiungere estratto di rum. Mescolare bene.
  3. Mettere le mele tritate in un foglio di alluminio,  avvolgere su tutti i lati, mettere in una teglia da forno e infornare per 10 minuti. Toglierli dal forno, aprire lentamente il foglio e lasciarli raffreddare.
  4. Macinare o tritare finemente le noci.
  5. Stendere la prima pasta fillo con 1/2 - 1 cucchiaio di olio, sopra la prima mettere la seconda pasta fillo anche spalmata con olio e sopra seconda mettere la terza pasta fillo.
  6. Diffondere la teglia per muffin con olio e mettere in ogni stampo tre pasta fillo.
  7. Versare uno o due cucchiai di mele e cospargere con uno o due cucchiai di noci.
  8. Chiudere tutti i bordi della pasta fillo.
  9. Una volta fatto questo, diffondere con una miscela di 2-3 cucchiai di olio e e 5-7 cucchiai di acqua calda.
  10. Cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 15-20 minuti, o fino a quando si ottiene una bella crosta dorata.
  11. Togliere dalla padella e cospargere con zucchero a velo. Servire caldo o freddo.

Buon appetito!

0 коментара