Pasta sa grilovanim povćem / Pasta with grilled vegetables

* English and Italian translation down below. *

Stiglo nam je ono doba godine, kada odete na pijacu, a oko Vas zeleno u svim mogućim nijansama. Povrće koje smo dugo čekali je sada već dostupno. Zbog toga sam se u zadnje vreme bacila na seckanje, spremanje i krčkanje raznih šarenih voćkica i povrća. 

Klasičan recept za pastu sa tikvicama, patlidžanom, paradajzom, mladim lukom, zelenom salatom i paprikama. 
Ovakav obrok ne može da fali na blogu. ☺
Današnji recept se vrti oko jednostavnosti. A ponekad su takvi recepti najbolji. 
Veoma osvežavajuć ručak, sa šarenolikom paletom boja, podseća nas na proleće koje nam je tek stiglo. Definitivno pojačavaju apetit. No, to nije jedina zanimljiva stvar u vezi ovog recepta. Zelena salata mu daje blag, kiselkast ukus, što ovo jelo čini vrlo neobičnim. 
Pasta je, pored ručka, jako fin obrok za laganu večeru sa Vama dragim ljudima. Ili jednostavno možete sami uživati u njoj. 
Jednostavne pripreme, gotovo za svega 40-ak minuta. 
A dok Vam se svi sastojci tiho krčkaju, sipajte čašu vina, zapecite parče ili dva hleba sa malo maslinovog ulja u rerni i naribajte sveži parmezan.  

Obožavaćete kombinaciju svežeg, mladog povrća, aromatičnih začina i testenine. 


Vreme spremanja: 35-40 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
1 zelena paprika 
1 crvena paprika 
1 žuta paprika 
1 patlidžan 
1 tikvica 
1 paradajz 
2-3 mlada luka 
1/2 zelene salate 
250 gr. testenine ( tagliatelle ili neke druge, po izboru)
So, biber, origano, bosiljak, ulje, sirće ( ili limunov sok)

PRIPREMA:

  1. U tiganj za gril sipati par kašika ulja i zagrejati ga na srednje jakoj vatri. 
  2. Dobro oprati povrće. 
  3. Iseći zelenu, crvenu i žutu papriku po dužini ili na kolutove i grilovati dok ne omekne i porumeni. Kada su gotove, izvaditi ih i odložiti sa strane. 
  4. Iseći patlidžan i tikvicu na kolutove i izgrilovati. Postupak je isti kao i sa paprikama, grilovati dok ne omeknu i dobiju zlatnu boju. Izvaditi ih i dodati paprikama. 
  5. Paradajz iseći na kriške, mladi luk na kolutiće i dodati paprikama, patlidžanu i tikvici. Sve dobro izmešati. 
  6. Zelenu salatu posoliti, dodati vrlo malo ulja i 2-3 kašike vinskog sirćeta ili limunovog soka. 
  7. Skuvati testeninu u posoljenoj vodi. 
  8. Kada je gotova, procediti vodu. 
  9. Testeninu pomešati sa povrćem i dodati zelenu salatu sa sve sirćetom/limunovim sokom. Dodati origano i bosiljak po ukusu. Služiti toplo. 

Buon appetito!



ENG: Total time: 35-40 minutes | Easy

INGREDIENTS:
1 green pepper
1 red pepper
1 yellow pepper
1 eggplant
1 zucchini
1 tomato
2-3 spring onions
1/2 lettuce
250 gr. pasta (tagliatelle or any other type, optional)
Salt, pepper, oregano, basil, oil, vinegar (or lemon juice)

PREPARATION:
  1. In a grill pan pour a couple of tablespoons of oil and preheat it on over medium heat.
  2. Wash the vegetables.
  3. Cut the green, red and yellow peppers lengthwise or into rings and grill until softened and golden-browned. When they are done, remove them and place on the side.
  4. Cut the eggplant and zucchini into slices and grill. The procedure is the same as with peppers, grill until softened and until they get a nice, golden color. Remove them and add to the peppers.
  5. Cut tomatoes into slices, cut green onions into rings and add to the peppers, eggplant and zucchini. Mix well.
  6. Season the green salad with salt, add a little oil and 2-3 tablespoons of vinegar or lemon juice.
  7. Cook pasta in salted water.
  8. When ready, strain the water.
  9. Mix pasta with all the vegetables, then add green salad along with the vinegar/lemon juice. Add oregano and basil to taste. Serve warm.
Buon appetito!



IT: Tempo totale: 35-40 minuti | Facile

INGREDIENTI:
1 peperone verde
1 peperone rosso
1 peperone giallo
1 melanzana
1 zucchina
1 pomodoro
2-3 cipollotti
1/2 lattuga
250 gr. di pasta 
Sale, pepe, origano, basilico, olio, aceto (o succo di limone)

PREPARAZIONE:

  1. In una griglia versare un paio di cucchiai di olio e preriscaldare su fuoco medio.
  2. Lavare le verdure.
  3. Prendete i peperoni, eliminate la parte superiore, divideteli a metà, dopodiché con un coltello togliete i filamenti bianchi e i semi che si trovano all’interno. Tagliateli a fettine. Grigliare fino a quando saranno ben grigliati . Quando sono pronti, rimuoverli e metterli da parte.
  4. Tagliare la melanzana e la zucchina a rondelle e grigliate. 
  5. Tagliare i pomodori e cipollotti a rondelle. 
  6. Condire la lattuga con il sale, aggiungere un po' di olio e 2-3 cucchiai di aceto o succo di limone.
  7. Cuocete la pasta in abbondante acqua bollente e salata. 
  8. Quando e pronta, filtrare l'acqua.
  9. Mescolare la pasta assieme alle verdure. Aggiungere lattuga insieme con il succo di aceto/limone. Aggiungere origano e il basilico a piacere. Servire caldo.
Buon appetito!

0 коментара