Kokos macaroos / Coconut macaroons

* English and Italian translation down below. *

Za prave kokos ljubitelje. ☺
Lepo vreme, konačno! Svi smo nekako bolje raspoloženi kada je vreme lepše. Proleće nam je zvanično počelo, pa nije na odmet da obeležimo njegov početak ukusnim, malim kolačićima. 

Oduvek sam volela kokos. Još kao mala. Sve što sadrži kokos je rado viđeno kod nas. I većinu kolača/keksića/deserta sa sadržajem istog smo već spremali i isprobali.No, ovakva vrsta kolačića su i za mene bili novost. 
Ono što je zanimljivo jeste da ih ljudi lako pomešaju sa macarons, francuskim slatkišem koji se sprema na sličan način. Macaroons su poreklom iz Italije i nešto su jednostavnije pripreme za razliku od francuskih macarons-a.
Ove slatke kokos "loptice" su pečena verzija Raffaello kuglica. Ali bukvalno. 
Jedni od najbržih i najlakših slatkiša. 
Pazite sad! Tri sastojka, 30 minuta Vašeg vremena i bez glutena. Čak iako niste vešti u spremanju kolača, ovo će Vam definitivno uspeti (samo ih nemojte prepeći).
Hrskave spolja, meke i sočne iznutra. Što se prvog utiska tiče, naravno, kokos se tu najviše ističe, mada se i vanila fino oseti. 
Vrlo se lako prilagođavaju svačijem ukusu, možete dodati razne sastojke i time im dati notu Vašeg ličnog ukusa.
Treba Vam svega par minuta da sve sastojke sjedinite, a ostatak posla završava Vaša rerna.
Od ove smese sam dobila 11 loptica srednje veličine.

Jedan zalogaj i već ćete peći drugu turu.


Vreme spremanja: 30 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
2 belanca 
5-7 kašika šećera u prahu 
1 vanil šećer ili par kapi ekstrata vanile
12 punih kašika kokosovog brašna 

PRIPREMA:

  1. Zagrejati rernu na 170°C.
  2. Belanca odvojiti od žumanaca te ih mikserom dobro umutiti sa šećerom u prahu i vanil šećerom ili vanil ekstratom. 
  3. Postepeno dodavati kokos, mešajući špatulom ili kašikom dok ne dobijete ujednačenu smesu. Smesa ne treba da Vam bude previše gusta, već lepljiva. 
  4. Kašikom za sladoled ili običnom kašikom odvajati smesu ( kašika i po-dve), oblikovati kuglice i ređati ih na pleh za pečenje obložen pek papirom. Peći oko 20-ak minuta, pazeći da se ne prepeku. 
  5. Dekorisati po želji: čokoladom, voćem ili nekim punjenjem po Vašem izboru. 


Buon appetito!



ENG: Total time: 30 minutes | Easy

INGREDIENTS:
2 egg whites
5-7 Tbsp powdered sugar
1 vanilla sugar or a few drops of vanilla extract
12 full Tbsp of coconut flour

PREPARATION:

  1. Preheat the oven to 160-170°C.
  2. Whip the egg whites and sugar ( including vanilla sugar or vanilla extract) on high speed in the bowl of an electric mixer until they make medium-firm peaks.
  3. Add the coconut and mix well. The mixture should not be too thick but sticky. 
  4. Use an ice cream scoop to drop dough onto the prepared cookie sheets. Cookies should be about golf ball size.
  5. Bake for about 20 minutes or until they're golden brown. Decorate as desired: with chocolate, fruit or some sort of filling. 

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 30 minuti | Facile

INGREDIENTI:
2 albumi
5-7 cucchiai di zucchero a velo
1 zucchero vanigliato o qualche goccia di estratto di vaniglia
12 cucchiai di farina di cocco

PREPARAZIONE:

  1. Scaldate il forno a 160°C. 
  2. Foderate una teglia da forno con della carta forno.
  3. In una grande ciotola riunite lo zucchero, il cocco grattugiato, gli albumi e la vaniglia (o il estratto di vaniglia). 
  4. Unsando le mani, amalgamate bene fino ad ottenere un composto omogeneo. Formate dei mucchietti di impasto nella teglia con un cucchiaio distanziandoli di circa 3 cm l'uno dall'altro.
  5. Infornate per 20 minuti. Decorare a piacere. 

Buon appetito!

0 коментара