Lazni tiramisu - tiramisu sa pudingom / Fake pudding tiramisu
Koje su to stvarčice, sitne ili krupne, u kojima prosto uživate? Stvari za koje ste teško radili, te samim tim imaju i veću vrednost? ☺
Stvari kojima ste sebe nagradili i koje Vam, možda, predstavljaju beg od rutine i obaveza? Ili one sitne, male čari koje Vam omogućuju da uživate u tom jednom momentu? Nešto što Vas vraća u balans tokom silnih obaveza. Možda, šoljica Vašeg omiljenog čaja ili kafe, dobra knjiga, poseta starim prijateljima ili fantastičan obrok...
U kojima god da uživate, verujem da Vam puno znače. Te sitnice nam vrate osmeh bar na nekoliko trenutaka u moru aktivnosti koje nas čekaju svakog dana.
Ako volite i pratite blogove, naročito ove posvećene receptima, onda pretpostavljam da je i hrana Vaša strast i jedna od tih specijalnih stvarčica o kojima sam govorila. Bez obzira na to da li ste vrhunski kuvar, kreativna osoba koja traži nove ideje ili početnik koji pokušava da nauči nešto novo.
Za nas, tiramisu je jedna od tih malih stvarčica u kojima uživamo. Kremast, osvežavajuć kolač koji vole sve generacije. Delikatnog ukusa vanile, ruma i kafe savršeno odgovara hrskavim piškotama. Za ovaj kolač Vam nisu potrebni sati, brzo se sprema i idealna je poslastica tokom toplih, letnjih dana. Jedan zalogaj ovog kolača otvoriće vrata drugačijem ukusu od originalnog, koji se, kao što većina zna, sprema sa jajima i mascarpone sirom.
Što se fila, tj. punjenja tiče, odlučila sam se za kombinaciju vanile i šlaga kako bih ovu poslasticu učinila što bliže originalu- izgledom, a i ukusom.
Takođe, vrlo lako ga možete pretvoriti u tortu, ređajući piškote u kalup okruglog oblika, ili jednostavno ispeći biskvitne kore koje ćete filovati na isti način na koji biste filovali i tiramisu.
Stvari kojima ste sebe nagradili i koje Vam, možda, predstavljaju beg od rutine i obaveza? Ili one sitne, male čari koje Vam omogućuju da uživate u tom jednom momentu? Nešto što Vas vraća u balans tokom silnih obaveza. Možda, šoljica Vašeg omiljenog čaja ili kafe, dobra knjiga, poseta starim prijateljima ili fantastičan obrok...
U kojima god da uživate, verujem da Vam puno znače. Te sitnice nam vrate osmeh bar na nekoliko trenutaka u moru aktivnosti koje nas čekaju svakog dana.
Ako volite i pratite blogove, naročito ove posvećene receptima, onda pretpostavljam da je i hrana Vaša strast i jedna od tih specijalnih stvarčica o kojima sam govorila. Bez obzira na to da li ste vrhunski kuvar, kreativna osoba koja traži nove ideje ili početnik koji pokušava da nauči nešto novo.
Za nas, tiramisu je jedna od tih malih stvarčica u kojima uživamo. Kremast, osvežavajuć kolač koji vole sve generacije. Delikatnog ukusa vanile, ruma i kafe savršeno odgovara hrskavim piškotama. Za ovaj kolač Vam nisu potrebni sati, brzo se sprema i idealna je poslastica tokom toplih, letnjih dana. Jedan zalogaj ovog kolača otvoriće vrata drugačijem ukusu od originalnog, koji se, kao što većina zna, sprema sa jajima i mascarpone sirom.
Što se fila, tj. punjenja tiče, odlučila sam se za kombinaciju vanile i šlaga kako bih ovu poslasticu učinila što bliže originalu- izgledom, a i ukusom.
Takođe, vrlo lako ga možete pretvoriti u tortu, ređajući piškote u kalup okruglog oblika, ili jednostavno ispeći biskvitne kore koje ćete filovati na isti način na koji biste filovali i tiramisu.
Vreme spremanja: 30 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
1 pakovanje piškota (400 gr.)
1 puding od vanile
500 ml. mleka
3 kašike šećera
1 kesica instant cappuccina
Par kapi ekstrakta ruma ili 1 kesica rum šećera
250 gr. šlaga
PRIPREMA:
- Od 500 ml. mleka, odvojiti 3-5 kašika za puding. Ostatak mleka skuvati.
- Puding razmutiti sa 3-5 kašika mleka koje smo prethodno odvojili i 3 kašike šećera, te ga polako sipati u vrelo, tek skuvano mleko. Smanjiti temperaturu na srednje jaku, konstantno mešajući. Dodati ekstrakt ruma ili rum šećer. Kada je smesa gusta, isključiti ringlu i ostaviti da se puding ohladi. Kako bi sprečili stvaranje korice, puding prekrijte providnom folijom ili povremeno promešajte.
- Umutiti 250 gr. šlaga sa mlekom ili mineralnom vodom.
- Kada se puding lepo ohladio, dodajte mu umućeni šlag. Dobro sjedinite kašikom.
- Skuvajte kesicu cappuccina i kada provri sipajte u tanjir.
- Pripremiti pleh ili kalup u kojem ćete ređati piškote.
- Svaku piškotu na kratko umočiti u vruć cappuccino i odmah ređati u pleh / kalup.
- Po piškotama premazati deo fila. Posuti kakaom. Ređati drugi red piškota, opet ih premazati delom fila od pudinga i posuti kakaom. Ređati treći red piškota, premazati ostatkom fila i posuti kakaom.
- Kolač možete dekorisati i rendanom čokoladom. Ostavite da se dobro ohladi i poslužite.
Buon appetito!
ENG: Total time: 30 minutes | Easy
INGREDIENTS:
400 gr. ladyfingers
1 instant vanilla pudding mix (40 gr.)
500 ml. milk
3 Tbsp sugar
1 instant cappuccino powder (15-20 gr.)
Few drops of rum extract or 1 sachet of rum sugar
250 gr. whipped cream
PREPARATION:
- Of the 500 ml. of milk, take 3-5 tablespoons for the pudding. Boil the rest of the milk.
- Stir pudding with 3-5 tablespoons of milk and 3 tablespoons of sugar and slowly pour in the hot, boiled milk. Reduce the heat to medium, stirring constantly. Add rum extract or rum sugar. When the mixture is thick, turn off the stove and let the pudding cool. In order to prevent the formation of crust on the top, cover the pudding with foil or simply stir occasionally.
- Whisk 250 gr. of whipped cream with milk or mineral water.
- When the pudding is cooled down, add the whipped cream. Unite good with spoon.
- Cook the water for the cappuccino and when it boils mix the water with instant cappuccino and pour it into a bowl or a deeper plate.
- Prepare a baking pan in which you'll arrange ladyfingers.
- Quickly dip each ladyfinger in the hot cappuccino and immediately arrange in a baking pan.
- Spread a layer of the filling on top of the ladyfingers. Sprinkle with cocoa. Line up the second row of ladyfingers, spread another layer of the pudding filling and sprinkle with cocoa. Line up the third row of ladyfingers, and also coat with the rest of the filling and sprinkle with cocoa.
- The cake can be decorated as you want. Leave to cool and serve.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 30 minuti | Facile
INGREDIENTI:
400 gr. di savoiardi
1 confezione di budino alla vaniglia in polvere (40 gr.)
500 ml. di latte
3 cucchiai di zucchero
1 cappuccino in polvere (15-20 gr.)
Poche gocce di estratto di rum
250 gr. di panna montata
PREPARAZIONE:
- Seguite le indicazioni riportate sulla confezione del budino alla vaniglia e preparate il budino.
- Aggiungere estratto di rum e mescolare. Quindi copritelo con la pellicola trasparente e lasciatelo raffreddare per un'ora in frigorifero.
- Montare 250 gr. di panna montata con latte o con acqua minerale.
- Aggiungere la panna montata mescolandola al budino. Il risultato deve essere un composto morbido e spumoso.
- Cuocere il cappuccino e versarlo in un piatto più profondo.
- Preparare una teglia per il tiramisù.
- Facciamo la prima fila di savoiardi,immergendoli abbastanza velocemente nel cappuccino.
- Spalmiamo il primo strato di budino sopra i savoiardi. Cospargere con un po' di cacao. Proseguire realizzando un secondo strato di savoiardi. E, nuovamente, ricoprire con la crema di vaniglia. Cospargere con cacao. Di nuovo aggiungere una fila di savoiardi. Terminiamo con l’ultimo strato di budino,spalmandolo bene. Cospargere con cacao.
- Mettere 1 h in frigo prima di servirlo.
Buon appetito!
0 коментара