Uskršnja lešnik torta / Easter hazelnut cake

Dobro jutro. ☺

Slike našeg novog recepta koji sam pripremila danas za Vas odišu prolećem. Perfektno vreme, prelepa priroda koja se već uveliko budi i mirisi svežeg, mladog voća (i povrća) svuda oko nas, kao i predstojeći uskršnji praznici su definitivno inspiracija za ono što Vam danas predstavljam. Dakle, sa prolećnim entuzijazmom i bez daljeg odugovlačenja danas imamo jednu vrlo, pa recimo poznatu tortu koju je verovatno većina Vas nekad napravila ili probala-lešnik torta. Ova torta nas svojim glavnim sastojkom još uvek vraća u kasne jesenje/zimske mesece, a svojom dekoracijom, detaljima i nekim tajnim sastojcima je prigrlila toplotu i nežnost ranog proleća. Ko želi parče?
Tortica je lagana i sunđerasta zahvaljujući sočnim biskvitnim korama, a ukus bogatog, kremastog lešnik fila se oseća u svakom zalogaju. Ekstrakt ruma i dodatak limuna su sakriveni mali, ali značajani sastojci u korama koji ovoj torti daju suptilan balans svežine i neobičnosti. Divna kombinacija ukoliko volite slatkiše sa citrusnim, pomalo kiselkastim notama. Tako slatka i taaako ukusna. I na kraju na to dodate kremasti šlag kao glazuru, ostavite je u frižider i nakon par sati možete iseći parče, sipati kafu ili čaj i uživati u svakom zalogaju sa stilom. Prijatno!

Vreme spremanja: 1h i 30 minuta | Srednje zahtevno

SASTOJCI:
Za biskvitne kore (x3):
3 jaja
120 gr. šećera 
1 kesica vanilin ili rum šećera, ili par kapi ekstrakta ruma
1/2 limunovog soka i naribana korica limuna ( opcionalno) 
1 dcl. ulja 
1 dcl. mleka 
180 gr. brašna 
1/2 praška za pecivo

Za fil:
2 kesice pudinga od lešnika 
300 ml. mleka i još 7 kašika mleka za puding 
250 gr. šlaga

PRIPREMA:
  1. Zagrejati rernu na 180°C.
  2. Penasto umutiti jaja sa šećerom, dodati vanilin šećer ili rum šećer, ili par kapi ekstrakta ruma. Dodati limunov sok i rendanu koricu limuna. 
  3. Postepeno dodavati i ostale sastojke, neprekidno miksajući mikserom. 
  4. Okrugli pleh za pečenje prečnika 24 cm. obložiti pek papirom i sipati smesu. Peći u rerni dok biskvit ne porumeni, 15-20 minuta. Na isti način ispeći još dve kore.
  5. Razmutiti oba pudinga u 7 kašika mleka i 3 pune kašike šećera. Skuvati 300 ml. mleka i sipati puding. Mešati neprestano dok se smesa ne zgusne. Preko pudinga staviti providnu foliju kako bi sprečili da se stvori korica. Ostaviti da se dobro ohladi. 
  6. Umutiti 250 gr. šlaga sa mlekom ili mineralnom vodom. 
  7. Umešati 5-7 kašika šlaga u hladan puding. Dobro promešati kako bi se šlag i puding sjedinili. Smesa treba da bude gusta i kremasta. 
  8. Svaku koru premazati filom. Ostatkom šlaga premazati celu tortu. 
  9. Dekorisati po želji. Ostaviti u frižider do služenja.
Buon appetito!



ENG: Total time: 1h and 30 minutes | Medium

INGREDIENTS:
For the biscuits (x3):
3 eggs
120 gr. sugar
1 sachet vanilla sugar or rum sugar, or a few drops of rum extract
1/2 lemon juice and lemon zest (optional)
1 dcl. oil
1 dcl. milk
180 gr. flour
1/2 baking powder

For the filling:
2 sachets instant hazelnut pudding mix
300 ml. milk plus 7 tablespoons for pudding 
250 gr. whipped cream

PREPARATION:
  1. Preheat oven to 180°C.
  2. Beat the eggs with sugar, add the vanilla or rum sugar or a few drops of rum extract. Add lemon juice and lemon zest. 
  3. Gradually add the remaining ingredients, continously whisking with the mixer.
  4. Prepare the baking tray (size 24 cm.) covered with parchment paper and pour the mixture. Bake in the oven until the biscuit get a nice golden brown crust, about 15-20 minutes. In the same way bake two more biscuits.
  5. Stir the pudding powder in 7 tablespoons of milk and 3 tablespoons sugar. Boil 300 ml. milk and pour the pudding mix. Stir constantly until the mixture thickens. Place a foil over pudding to prevent the formation of the crust. Leave to cool.
  6. Whisk 250 gr. of whipped cream with milk or mineral water.
  7. Stir in 5-7 tablespoons of whipped cream into the cold pudding. Stir well so the whipped cream and pudding can nicely combine. The mixture should be thick and creamy.
  8. Spread every crust with the filling. With the rest of the whipped cream smear the whole cake.
  9. Decorate as desired. Leave in the fridge until serving.
Buon appetito!



IT: Tempo totale: 1h e 30 minuti | Medio

INGREDIENTI:
Per i biscotti (x3):
3 uova
120 gr. di zucchero
1 bustina di zucchero vanigliato o qualche goccia di estratto di rum
il succo di 1/2 limone e la scorza di limone (opzionale)
1 dcl. di olio
1 dcl. di latte
180 gr. di farina
1/2 di lievito in polvere

Per il ripieno:
2 bustine di budino in polvere alle nocciole 
300 ml. di latte e 7 cucchiai di latte per il budino
250 gr. di panna montata

PREPARAZIONE:
  1. Preriscaldare il forno a 180°C.
  2. Sbattere le uova con lo zucchero, aggiungere lo zucchero alla vaniglia o qualche goccia di estratto di rum. Aggiungere il succo di limone e la scorza di limone.
  3. Aggiungere poco a poco il resto degli ingredienti e sbattere con il mixer.
  4. Preparare la teglia da forno (dimensione di 24 cm.) e versare il composto. Infornare per 15-20 minuti. Allo stesso modo preparare altre due croste.
  5. Mescolare due budini in polvere in 7 cucchiai di latte e 3 cucchiai di zucchero. Bollire 300 ml. di latte e versare il budino. Mescolare continuamente finchè il composto si addensa. Lasciare raffreddare.
  6. Montare 250 gr. di panna montata con latte o acqua minerale.
  7. Mescolare 5-7 cucchiai di panna montata nel budino freddo. Mescolare bene. La miscela deve essere spessa e cremosa.
  8. Spalmare ogni crosta con il ripieno. Con il resto della panna montata decorare tutta la torta.
  9. Lasciare in frigo prima di servire.
Buon appetito!

0 коментара