Uskršnja lešnik torta / Easter hazelnut cake
Dobro jutro. ☺
Slike našeg novog recepta koji sam pripremila danas za Vas odišu prolećem. Perfektno vreme, prelepa priroda koja se već uveliko budi i mirisi svežeg, mladog voća (i povrća) svuda oko nas, kao i predstojeći uskršnji praznici su definitivno inspiracija za ono što Vam danas predstavljam. Dakle, sa prolećnim entuzijazmom i bez daljeg odugovlačenja danas imamo jednu vrlo, pa recimo poznatu tortu koju je verovatno većina Vas nekad napravila ili probala-lešnik torta. Ova torta nas svojim glavnim sastojkom još uvek vraća u kasne jesenje/zimske mesece, a svojom dekoracijom, detaljima i nekim tajnim sastojcima je prigrlila toplotu i nežnost ranog proleća. Ko želi parče?
Tortica je lagana i sunđerasta zahvaljujući sočnim biskvitnim korama, a ukus bogatog, kremastog lešnik fila se oseća u svakom zalogaju. Ekstrakt ruma i dodatak limuna su sakriveni mali, ali značajani sastojci u korama koji ovoj torti daju suptilan balans svežine i neobičnosti. Divna kombinacija ukoliko volite slatkiše sa citrusnim, pomalo kiselkastim notama. Tako slatka i taaako ukusna. I na kraju na to dodate kremasti šlag kao glazuru, ostavite je u frižider i nakon par sati možete iseći parče, sipati kafu ili čaj i uživati u svakom zalogaju sa stilom. Prijatno!
Slike našeg novog recepta koji sam pripremila danas za Vas odišu prolećem. Perfektno vreme, prelepa priroda koja se već uveliko budi i mirisi svežeg, mladog voća (i povrća) svuda oko nas, kao i predstojeći uskršnji praznici su definitivno inspiracija za ono što Vam danas predstavljam. Dakle, sa prolećnim entuzijazmom i bez daljeg odugovlačenja danas imamo jednu vrlo, pa recimo poznatu tortu koju je verovatno većina Vas nekad napravila ili probala-lešnik torta. Ova torta nas svojim glavnim sastojkom još uvek vraća u kasne jesenje/zimske mesece, a svojom dekoracijom, detaljima i nekim tajnim sastojcima je prigrlila toplotu i nežnost ranog proleća. Ko želi parče?
Tortica je lagana i sunđerasta zahvaljujući sočnim biskvitnim korama, a ukus bogatog, kremastog lešnik fila se oseća u svakom zalogaju. Ekstrakt ruma i dodatak limuna su sakriveni mali, ali značajani sastojci u korama koji ovoj torti daju suptilan balans svežine i neobičnosti. Divna kombinacija ukoliko volite slatkiše sa citrusnim, pomalo kiselkastim notama. Tako slatka i taaako ukusna. I na kraju na to dodate kremasti šlag kao glazuru, ostavite je u frižider i nakon par sati možete iseći parče, sipati kafu ili čaj i uživati u svakom zalogaju sa stilom. Prijatno!
Vreme spremanja: 1h i 30 minuta | Srednje zahtevno
SASTOJCI:
Za biskvitne kore (x3):
3 jaja
120 gr. šećera
1 kesica vanilin ili rum šećera, ili par kapi ekstrakta ruma
1/2 limunovog soka i naribana korica limuna ( opcionalno)
1 dcl. ulja
1 dcl. mleka
180 gr. brašna
1/2 praška za pecivo
Za fil:
2 kesice pudinga od lešnika
300 ml. mleka i još 7 kašika mleka za puding
250 gr. šlaga
PRIPREMA:
- Zagrejati rernu na 180°C.
- Penasto umutiti jaja sa šećerom, dodati vanilin šećer ili rum šećer, ili par kapi ekstrakta ruma. Dodati limunov sok i rendanu koricu limuna.
- Postepeno dodavati i ostale sastojke, neprekidno miksajući mikserom.
- Okrugli pleh za pečenje prečnika 24 cm. obložiti pek papirom i sipati smesu. Peći u rerni dok biskvit ne porumeni, 15-20 minuta. Na isti način ispeći još dve kore.
- Razmutiti oba pudinga u 7 kašika mleka i 3 pune kašike šećera. Skuvati 300 ml. mleka i sipati puding. Mešati neprestano dok se smesa ne zgusne. Preko pudinga staviti providnu foliju kako bi sprečili da se stvori korica. Ostaviti da se dobro ohladi.
- Umutiti 250 gr. šlaga sa mlekom ili mineralnom vodom.
- Umešati 5-7 kašika šlaga u hladan puding. Dobro promešati kako bi se šlag i puding sjedinili. Smesa treba da bude gusta i kremasta.
- Svaku koru premazati filom. Ostatkom šlaga premazati celu tortu.
- Dekorisati po želji. Ostaviti u frižider do služenja.
Buon appetito!
ENG: Total time: 1h and 30 minutes | Medium
INGREDIENTS:
For the biscuits (x3):
3 eggs
120 gr. sugar
1 sachet vanilla sugar or rum sugar, or a few drops of rum extract
1/2 lemon juice and lemon zest (optional)
1 dcl. oil
1 dcl. milk
180 gr. flour
1/2 baking powder
For the filling:
2 sachets instant hazelnut pudding mix
300 ml. milk plus 7 tablespoons for pudding
250 gr. whipped cream
PREPARATION:
- Preheat oven to 180°C.
- Beat the eggs with sugar, add the vanilla or rum sugar or a few drops of rum extract. Add lemon juice and lemon zest.
- Gradually add the remaining ingredients, continously whisking with the mixer.
- Prepare the baking tray (size 24 cm.) covered with parchment paper and pour the mixture. Bake in the oven until the biscuit get a nice golden brown crust, about 15-20 minutes. In the same way bake two more biscuits.
- Stir the pudding powder in 7 tablespoons of milk and 3 tablespoons sugar. Boil 300 ml. milk and pour the pudding mix. Stir constantly until the mixture thickens. Place a foil over pudding to prevent the formation of the crust. Leave to cool.
- Whisk 250 gr. of whipped cream with milk or mineral water.
- Stir in 5-7 tablespoons of whipped cream into the cold pudding. Stir well so the whipped cream and pudding can nicely combine. The mixture should be thick and creamy.
- Spread every crust with the filling. With the rest of the whipped cream smear the whole cake.
- Decorate as desired. Leave in the fridge until serving.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 1h e 30 minuti | Medio
INGREDIENTI:
Per i biscotti (x3):
3 uova
120 gr. di zucchero
1 bustina di zucchero vanigliato o qualche goccia di estratto di rum
il succo di 1/2 limone e la scorza di limone (opzionale)
1 dcl. di olio
1 dcl. di latte
180 gr. di farina
1/2 di lievito in polvere
Per il ripieno:
2 bustine di budino in polvere alle nocciole
300 ml. di latte e 7 cucchiai di latte per il budino
250 gr. di panna montata
PREPARAZIONE:
- Preriscaldare il forno a 180°C.
- Sbattere le uova con lo zucchero, aggiungere lo zucchero alla vaniglia o qualche goccia di estratto di rum. Aggiungere il succo di limone e la scorza di limone.
- Aggiungere poco a poco il resto degli ingredienti e sbattere con il mixer.
- Preparare la teglia da forno (dimensione di 24 cm.) e versare il composto. Infornare per 15-20 minuti. Allo stesso modo preparare altre due croste.
- Mescolare due budini in polvere in 7 cucchiai di latte e 3 cucchiai di zucchero. Bollire 300 ml. di latte e versare il budino. Mescolare continuamente finchè il composto si addensa. Lasciare raffreddare.
- Montare 250 gr. di panna montata con latte o acqua minerale.
- Mescolare 5-7 cucchiai di panna montata nel budino freddo. Mescolare bene. La miscela deve essere spessa e cremosa.
- Spalmare ogni crosta con il ripieno. Con il resto della panna montata decorare tutta la torta.
- Lasciare in frigo prima di servire.
Buon appetito!
0 коментара