Kuglof sa suvim i kandiranim voćem / Bundt cake with dried and candied fruit
Današnji divni i mirisni recept koji zaista krasi trpezu je kombinacija mekog i sočnog testa, suvog grožđa, ruma i kandiranog ananasa. ☺
Prvo i prvo, poželećemo srdačnu dobrodošlicu početku novog meseca. Maj mesec je uvek onaj lepi prelaz između već kasnog proleća i ranog početka leta. Topli dani su pred nama, a leto je sve bliže.
Kuglof je jedan od najstarijih kolača koji se može praviti na bezbroj načina, a u okviru svoje poznate forme u prošlosti je krasio trpeze isključivo privilegovane vlastele i naravno kraljevske trpeze. Možete ga jesti za doručak, ručak ili večeru, uz šolju kafe ili čaja, uz mleko ili pak času vina.
Aromatični kuglof od suvog i kandiranog voća sa blagim citrusnim notama je jednostavna domaća poslastica napravljena od još jednostavnijih sastojaka. Rustičnog izgleda, vratiće većinu Vas u period detinjstva.
Prvo i prvo, poželećemo srdačnu dobrodošlicu početku novog meseca. Maj mesec je uvek onaj lepi prelaz između već kasnog proleća i ranog početka leta. Topli dani su pred nama, a leto je sve bliže.
Kuglof je jedan od najstarijih kolača koji se može praviti na bezbroj načina, a u okviru svoje poznate forme u prošlosti je krasio trpeze isključivo privilegovane vlastele i naravno kraljevske trpeze. Možete ga jesti za doručak, ručak ili večeru, uz šolju kafe ili čaja, uz mleko ili pak času vina.
Aromatični kuglof od suvog i kandiranog voća sa blagim citrusnim notama je jednostavna domaća poslastica napravljena od još jednostavnijih sastojaka. Rustičnog izgleda, vratiće većinu Vas u period detinjstva.
Vreme spremanja: 45 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
3 jaja
120-150 gr. šećera
1 dcl. ulja
1 dcl. tople vode
1/2 praška za pecivo
1 vanil šećer
1 kašičica ekstrakta ruma
200 gr. brašna
Sok od 1/2 limuna
Suvo grožđe, kandirani ananas, brusnice...
Šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
- Zagrejati rernu na 180°C.
- Odvojiti belanca od žumanaca.
- U prvu posudu belanca umutiti u čvrst sneg.
- U drugu posudu umutiti žumanca, šećer, vodu, vanil šećer, ekstrakt ruma, prosejano brašno sa praškom za pecivo, limunov sok i ulje. Dodati umućena belanca.
- Kalup za kuglof premazati maslacem ili uljem i posuti brašnom kako bi sprečili da Vam se testo zalepi.
- Peći u zagrejanoj rerni, između 30 i 40 minuta.
- Ostaviti kuglof da se malo ohladi, polako ga izvući iz kalupa i posuti šećerom u prahu, ili dekorisati po želji.
Buon appetito!
ENG: Total time: 45 minutes | Easy
INGREDIENTS:
3 eggs
120-150 gr. sugar
1 dcl. oil
1 dcl. warm water
1/2 baking powder
1 vanilla sugar
1 Tsp rum extract
200 gr. flour
Juice of 1/2 lemon
Raisins, candied pineapple, cranberries ...
Powdered sugar
PREPARATION:
- Preheat oven to 180°C.
- Separate the egg whites from the yolks.
- In the first bowl beat the egg whites.
- In a second bowl beat: egg yolk, sugar, water, vanilla sugar, rum extract, sifted flour with baking powder, lemon juice and oil. Add beaten egg whites.
- Coat the cake mold with butter or oil and sprinkle with flour to prevent the dough sticking to the pan.
- Bake in preheated oven for 30 up to 40 minutes.
- Allow the cake to cool, then slowly pull out from the mold and sprinkle with powdered sugar, or decorate as desired.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 45 minuti | Facile
INGREDIENTI:
3 uova
120-150 gr. di zucchero di canna
1 dcl. di olio di semi
1 dcl. di acqua calda
1/2 di lievito in polvere
1 bustina di vanillina
1 cucchiaino di estratto di rum
200 gr. di farina
Succo di 1/2 limone
Uva passa, ananas candito, mirtilli rossi ...
Zucchero a velo
PREPARAZIONE:
- Preriscaldare il forno a 180°C.
- Separare gli albumi dai tuorli.
- In una ciotola sbattere gli albumi.
- In altra ciotola sbattere: tuorli d'uovo, zucchero, acqua, bustina di vanillina, estratto di rum, farina, il lievito, il succo di limone e l'olio. Aggiungere gli albumi.
- Ora imburrate e infarinate uno stampo da ciambella. Versate il composto nello stampo.
- Cuocere in forno preriscaldato per 30-40 minuti.
- Lasciatelo raffreddare, una volta freddo rovesciatelo per sformarlo e spolverizzate la superficie con lo zucchero a velo.
Buon appetito!
0 коментара