Sutlijaš-rižoto sa jagodama / Strawberry risotto
* English and Italian translation down below. *
Kada bih opisala ovo jelo, opisala bih ga kao kombinaciju sutlijaša i rižota. Ako gledamo način spremanja, onda je to klasični rižoto. No, njeni ukusi bogati jagodama, limunom i vanilom više podsećaju na svima poznati sutlijaš. ☺
Sutlijaš. Klasični desert našeg detinjstva. Uvek kremast, umerene slatkoće, posut cimetom. Danas smo klasični snežno beli pirinač obojili u ružičaste boje mirisnih jagoda. Komforni domaći desert u kojima će svi uživati. Naravno, umesto jagoda možete koristiti i maline.
Rižoto je bolji ukoliko koristite zrele i sočne jagode.
Učestalo mešanje je obavezno.
U ovom desertu možete uživati nakon sat-dva, kada je hladan, a podjednako je dobar i topao.
Kada bih opisala ovo jelo, opisala bih ga kao kombinaciju sutlijaša i rižota. Ako gledamo način spremanja, onda je to klasični rižoto. No, njeni ukusi bogati jagodama, limunom i vanilom više podsećaju na svima poznati sutlijaš. ☺
Sutlijaš. Klasični desert našeg detinjstva. Uvek kremast, umerene slatkoće, posut cimetom. Danas smo klasični snežno beli pirinač obojili u ružičaste boje mirisnih jagoda. Komforni domaći desert u kojima će svi uživati. Naravno, umesto jagoda možete koristiti i maline.
Rižoto je bolji ukoliko koristite zrele i sočne jagode.
Učestalo mešanje je obavezno.
U ovom desertu možete uživati nakon sat-dva, kada je hladan, a podjednako je dobar i topao.
Vreme spremanja: 45 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
200 gr. pirinča
300-350 gr. jagoda
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
Sok od 1/2 limuna ili 1 pomorandže
Šolja i po ( od 200 ml.) vode
Za dekoraciju:
Jagode
Listići nane
PRIPREMA:
- Oprati i očistiti jagode. Iseći ih na sitne kockice. 2. Pirinač oprati, staviti ga u šerpicu, naliti vodu, dodati sok od limuna ili pomorandže i staviti da se kuva.
- Kada pirinač upije tečnost, dodati jagode, šećer i vanilin šećer. Smanjiti vatru i kuvati dok pirinač ne dobije lepu crveno-roze boju. Po potrebi dodavati vodu.
- Sipati u činije za desert, ostaviti da se ohladi i dekorisati jagodama i listićima nane.
Buon appetito!
ENG: Total time: 45 minutes | Easy
INGREDIENTS:
200 gr. rice
300-350 gr. strawberries
3 Tbsp sugar
1 Tsp vanilla extract
Juice of 1/2 lemon or 1 orange
1 1/2 (200 ml.) water
For decoration:
Strawberries
Mint leaves
PREPARATION:
- Wash and clean the strawberries. Cut them into small cubes.
- Wash the rice, put it in a sauce pan, add water, add lemon juice or orange juice and let it cook.
- When the rice absorbs the liquid, add the strawberries, sugar and vanilla extract. Reduce heat and cook until the rice gets a nice pink color. If necessary, add more water. Pour into dessert bowls, let them chill and decorate with strawberries and mint leaves.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 45 minuti | Facile
INGREDIENTS:
200 gr. di riso
300-350 gr. di fragole
3 cucchiai di zucchero
1 cucchiaino di estratto di vaniglia
Succo di 1/2 limone o di 1 arancia
1 1/2 tazza (200 ml.) d'acqua
Per la decorazione:
Fragole
Foglie di menta
PREPARAZIONE:
- Lavare, pulire e tagliare le fragole.
- Lavare il riso, metterlo in una casseruola, aggiungere acqua, succo di limone (o succo d'arancia) e lasciare cuocere.
- Quando il riso assorbe il liquido, aggiungere le fragole, zucchero e estratto di vaniglia. Cuocere per 15 minuti circa. Se necessario, aggiungere più acqua. Lasciate raffreddare. Decorare con fragole e foglie di menta.
Buon appetito!
0 коментара