Sutlijaš-rižoto sa jagodama / Strawberry risotto

* English and Italian translation down below. *

Kada bih opisala ovo jelo, opisala bih ga kao kombinaciju sutlijaša i rižota. Ako gledamo način spremanja, onda je to klasični rižoto. No, njeni ukusi bogati jagodama, limunom i vanilom više podsećaju na svima poznati sutlijaš. ☺

Sutlijaš. Klasični desert našeg detinjstva. Uvek kremast, umerene slatkoće, posut cimetom. Danas smo klasični snežno beli pirinač obojili u ružičaste boje mirisnih jagoda. Komforni domaći desert u kojima će svi uživati. Naravno, umesto jagoda možete koristiti i maline.
Rižoto je bolji ukoliko koristite zrele i sočne jagode.
Učestalo mešanje je obavezno.
U ovom desertu možete uživati nakon sat-dva, kada je hladan, a podjednako je dobar i topao.


Vreme spremanja: 45 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
200 gr. pirinča
300-350 gr. jagoda
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
Sok od 1/2 limuna ili 1 pomorandže
Šolja i po ( od 200 ml.) vode

Za dekoraciju:
Jagode
Listići nane

PRIPREMA:

  1. Oprati i očistiti jagode. Iseći ih na sitne kockice. 2. Pirinač oprati, staviti ga u šerpicu, naliti vodu, dodati sok od limuna ili pomorandže i staviti da se kuva.
  2. Kada pirinač upije tečnost, dodati jagode, šećer i vanilin šećer. Smanjiti vatru i kuvati dok pirinač ne dobije lepu crveno-roze boju. Po potrebi dodavati vodu.
  3. Sipati u činije za desert, ostaviti da se ohladi i dekorisati jagodama i listićima nane.

Buon appetito!



ENG: Total time: 45 minutes | Easy

INGREDIENTS:
200 gr. rice
300-350 gr. strawberries
3 Tbsp sugar
1 Tsp vanilla extract
Juice of 1/2 lemon or 1 orange
1  1/2 (200 ml.) water

For decoration:
Strawberries
Mint leaves

PREPARATION:

  1. Wash and clean the strawberries. Cut them into small cubes.
  2. Wash the rice, put it in a sauce pan, add water, add lemon juice or orange juice and let it cook.
  3. When the rice absorbs the liquid, add the strawberries, sugar and vanilla extract. Reduce heat and cook until the rice gets a nice pink color. If necessary, add more water. Pour into dessert bowls, let them chill and decorate with strawberries and mint leaves.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 45 minuti | Facile

INGREDIENTS:
200 gr. di riso
300-350 gr. di fragole
3 cucchiai di zucchero
1 cucchiaino di estratto di vaniglia
Succo di 1/2 limone o di 1 arancia
1  1/2 tazza (200 ml.) d'acqua

Per la decorazione:
Fragole
Foglie di menta

PREPARAZIONE:

  1. Lavare, pulire e tagliare le fragole.
  2. Lavare il riso, metterlo in una casseruola, aggiungere acqua, succo di limone (o succo d'arancia) e lasciare cuocere.
  3. Quando il riso assorbe il liquido, aggiungere le fragole, zucchero e estratto di vaniglia. Cuocere per 15 minuti circa. Se necessario, aggiungere più acqua. Lasciate raffreddare. Decorare con fragole e foglie di menta.
Buon appetito!

0 коментара