Karamel tart sa kajsijama / Caramel and apricots cake
* English and Italian translation down below. *
Sveže iz rerne, ništa ne može da nadmaši miris biskvita i sočnih, pečenih kajsija. ☺
Meko, sunđerasto i pufnasto testo i karamel preliv u kombinaciji sa kajsijama je kolač koji ćete zasigurno često spremati.
Kajsije... Omiljene letnje voćkice. Ma šta god spremali od njih - odlične su. Ovaj tart - kolač je savršen kada poželite da pojedete nešto domaće i pečeno tokom živahnih letnjih dana.
Započnite Vaš dan, Vaše popodne ili veče uživajući u svakom zalogaju.
Priprema je veoma jednostavna. Par sastojaka, malo vremena i imaćete čime da se zasladite nakon laganog ručka.
Parče ovog nežnog i delikatnog kolača savršeno pristaje uz kuglu ili dve sladoleda. Savršen način da započnemo ovo leto.
Sveže iz rerne, ništa ne može da nadmaši miris biskvita i sočnih, pečenih kajsija. ☺
Meko, sunđerasto i pufnasto testo i karamel preliv u kombinaciji sa kajsijama je kolač koji ćete zasigurno često spremati.
Kajsije... Omiljene letnje voćkice. Ma šta god spremali od njih - odlične su. Ovaj tart - kolač je savršen kada poželite da pojedete nešto domaće i pečeno tokom živahnih letnjih dana.
Započnite Vaš dan, Vaše popodne ili veče uživajući u svakom zalogaju.
Priprema je veoma jednostavna. Par sastojaka, malo vremena i imaćete čime da se zasladite nakon laganog ručka.
Parče ovog nežnog i delikatnog kolača savršeno pristaje uz kuglu ili dve sladoleda. Savršen način da započnemo ovo leto.
Vreme spremanja: 1h i 15 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
70 gr. putera
100 gr. šećera
3 jaja
Prstohvat soli
1 kesica vanilin šećera ili rum šećera
220 - 250 gr. brašna
1/2 praška za pecivo
100 ml. mleka
Za karamel preliv:
115 gr. šećera
125 ml. vode
I još:
300 - 350 gr. kajsija
PRIPREMA:
- Zagrejati rernu na 170°C.
- Kajsije oprati, iseći na polovine i očistiti.
- Okrugli pleh za pečenje podmazati puterom i brašnom ili ga obložiti papirom za pečenje i po dnu pleha poređati kajsije.
- Napraviti karamel preliv od šećera i vode. Preliti preko kajsija.
- Umutiti puter sa šećerom. Dodavati jedno po jedno jaje, zatim so, vanilin ili rum šećer. Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo. Dodati ga smesi i dobro umutiti. Na kraju dodati mleko, konstantno mešajući.
- Preliti smesu preko kajsija i peći oko 45 minuta.
- Kolač ostaviti da se prohladi par minuta, te ga prevrnuti na tanjir ili stalak za kolače. Servirati uz kuglu ili dve sladoleda ili ga posuti šećerom u prahu.
Buon appetito!
ENG: Total time: 1h and 15 minutes | Easy
INGREDIENTS:
70 gr. butter
100 gr. sugar
3 eggs
Pinch of salt
1 sachet of vanilla sugar or rum sugar
220 - 250 gr. flour
1/2 baking powder
100 ml. milk
For the caramel:
115 gr. sugar
125 ml. water
And more:
300 - 350 gr. apricot
PREPARATION:
- Preheat oven to 170°C.
- Wash the apricots, cut them in half and remove the pit.
- Coat the baking tray with butter and flour or cover with parchment paper and line up apricots at the bottom.
- Make the caramel from sugar and water. Pour over the apricots.
- Beat the butter with sugar. Add one egg at a time, then pinch of salt, rum or vanilla sugar. Sift flour with baking powder. Add it to the butter and eggs and whisk well. Finally, add the milk, stirring constantly.
- Pour the mixture over apricots and bake for about 45 minutes.
- Let the cake cool for a few minutes, and then turn it over on a plate or a cake stand. Serve with a spoon or two of ice cream or sprinkle with powdered sugar.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 1h e 15 minuti | Facile
INGREDIENTI:
70 gr. di burro
100 gr. di zucchero
3 uova
Pizzico di sale
1 bustina di zucchero vanigliato
220 - 250 gr. di farina
1/2 lievito in polvere
100 ml. di latte
Per il caramello:
115 gr. di zucchero
125 ml. di acqua
E:
300 - 350 gr. di albicocca
PREPARAZIONE:
- Preriscaldare il forno a 170°C.
- Lavare le albicocche e tagliarle a metà.
- Coprire la teglia con burro e farina o coprire con carta pergamena e allineare albicocche sul fondo.
- Fare il caramello con lo zucchero e acqua. Versare sopra le albicocche.
- Sbattere il burro con lo zucchero. Aggiungere un uovo alla volta, poi un pizzico di sale e zucchero a vaniglia. Mescolare la farina con il lievito. Aggiungere al burro e mescolare bene. Infine, aggiungete il latte mescolando costantemente.
- Versare la miscela sopra le albicocche e infornare per circa 45 minuti.
- Lasciare raffreddare la torta per qualche minuto e poi girarla. Servire con un cucchiaio o due di gelato o cospargere con zucchero a velo.
Buon appetito!
0 коментара