Karamel tart sa kajsijama / Caramel and apricots cake

* English and Italian translation down below. *

Sveže iz rerne, ništa ne može da nadmaši miris biskvita i sočnih, pečenih kajsija. ☺

Meko, sunđerasto i pufnasto testo i karamel preliv u kombinaciji sa kajsijama je kolač koji ćete zasigurno često spremati.
Kajsije... Omiljene letnje voćkice. Ma šta god spremali od njih - odlične su. Ovaj tart - kolač je savršen kada poželite da pojedete nešto domaće i pečeno tokom živahnih letnjih dana.
Započnite Vaš dan, Vaše popodne ili veče uživajući u svakom zalogaju.
Priprema je veoma jednostavna. Par sastojaka, malo vremena i imaćete čime da se zasladite nakon laganog ručka.
Parče ovog nežnog i delikatnog kolača savršeno pristaje uz kuglu ili dve sladoleda. Savršen način da započnemo ovo leto.

Vreme spremanja: 1h i 15 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:

70 gr. putera
100 gr. šećera
3 jaja
Prstohvat soli
1 kesica vanilin šećera ili rum šećera
220 - 250 gr. brašna
1/2 praška za pecivo
100 ml. mleka

Za karamel preliv:
115 gr. šećera
125 ml. vode

I još:
300 - 350 gr. kajsija

PRIPREMA:

  1. Zagrejati rernu na 170°C.
  2. Kajsije oprati, iseći na polovine i očistiti.
  3. Okrugli pleh za pečenje podmazati puterom i brašnom ili ga obložiti papirom za pečenje i po dnu pleha poređati kajsije.
  4. Napraviti karamel preliv od šećera i vode. Preliti preko kajsija.
  5. Umutiti puter sa šećerom. Dodavati jedno po jedno jaje, zatim so, vanilin ili rum šećer. Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo. Dodati ga smesi i dobro umutiti. Na kraju dodati mleko, konstantno mešajući.
  6. Preliti smesu preko kajsija i peći oko 45 minuta.
  7. Kolač ostaviti da se prohladi par minuta, te ga prevrnuti na tanjir ili stalak za kolače. Servirati uz kuglu ili dve sladoleda ili ga posuti šećerom u prahu.

Buon appetito!



ENG: Total time: 1h and 15 minutes | Easy

INGREDIENTS:

70 gr. butter
100 gr. sugar
3 eggs
Pinch of salt
1 sachet of vanilla sugar or rum sugar
220 - 250 gr. flour
1/2 baking powder
100 ml. milk

For the caramel:
115 gr. sugar
125 ml. water

And more:
300 - 350 gr. apricot

PREPARATION:

  1. Preheat oven to 170°C.
  2. Wash the apricots, cut them in half and remove the pit.
  3. Coat the baking tray with butter and flour or cover with parchment paper and line up apricots at the bottom.
  4. Make the caramel from sugar and water. Pour over the apricots.
  5. Beat the butter with sugar. Add one egg at a time, then pinch of salt, rum or vanilla sugar. Sift flour with baking powder. Add it to the butter and eggs and whisk well. Finally, add the milk, stirring constantly.
  6. Pour the mixture over apricots and bake for about 45 minutes.
  7. Let the cake cool for a few minutes, and then turn it over on a plate or a cake stand. Serve with a spoon or two of ice cream or sprinkle with powdered sugar.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 1h e 15 minuti | Facile 

INGREDIENTI:

70 gr. di burro
100 gr. di zucchero
3 uova
Pizzico di sale
1 bustina di zucchero vanigliato
220 - 250 gr. di farina
1/2 lievito in polvere
100 ml. di latte

Per il caramello:
115 gr. di zucchero
125 ml. di acqua

E:
300 - 350 gr. di albicocca

PREPARAZIONE:

  1. Preriscaldare il forno a 170°C.
  2. Lavare le albicocche e tagliarle a metà.
  3. Coprire la teglia con burro e farina o coprire con carta pergamena e allineare albicocche sul fondo.
  4. Fare il caramello con lo zucchero e acqua. Versare sopra le albicocche.
  5. Sbattere il burro con lo zucchero. Aggiungere un uovo alla volta, poi un pizzico di sale e zucchero a vaniglia. Mescolare la farina con il lievito. Aggiungere al burro e mescolare bene. Infine, aggiungete il latte mescolando costantemente.
  6. Versare la miscela sopra le albicocche e infornare per circa 45 minuti.
  7. Lasciare raffreddare la torta per qualche minuto e poi girarla. Servire con un cucchiaio o due di gelato o cospargere con zucchero a velo.
Buon appetito!

0 коментара