Kolač od jabuka i suvog grožđa / Apple and raisin cake

* English and Italian translation down below. *

Nastavljajući sa repertoarom jesenjih ukusa, ovaj sočni kolač od sitno seckanih kockica jabuka, prstohvata cimeta, pomorandže i suvog grožđa je sjajan desert za bilo koje vrste okupljanja i proslava.
Sezona je divnih i mirisnih jabuka sa kojima je pravo zadovoljstvo raditi. ☺

Od slatkiša, pa do slanih jela, doručka do deserta, jabuke su vrlo prilagodljivo voće i nađu svoj put u mnogim receptima.
Mora se priznati da ovaj kolač sadrži sve ono što se od jesenjeg recepta očekuje.
Kolač koji krasi trpeze mnogih domova ove jeseni, prednjači u svojoj jednostavnosti i rustici koju svi poznajemo još iz perioda detinjstva.
Najbolje serviran dok je još topao, posut sa malo šećera u prahu.
I dok domom kruži miris pečenih jabuka i cimeta, parče ovog toplog kolača možete poslužiti uz šolju kafe ili čaja, uz doručak, užinu ili posle ručka.

Vreme spremanja: 35 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
3 jaja
Prstohvat soli
80-100 gr. šećera
1 kesica vanilin šećera
100 ml. ulja
130 ml. vode sobne temperature
Sok od 1/2 pomorandže
Prstohvat cimeta
220 gr. brašna
1/2 kesice praška za pecivo
2 male jabuke
50 gr. suvog grožđa

PRIPREMA:

  1. Zagrejati rernu na 180°C.
  2. Jabuke iseći na sitne kockice i preliti ih sokom od 1/2 limuna kako bi sprečili da ne potamne.
  3. Umutiti jaja sa prstohvatom soli. Postepeno dodavati šećer, zatim ulje, vodu, sok od 1/2 pomorandže i prstohvat cimeta. Prosejati brašno zajedno sa praškom za pecivo, te dodati smesi. Dobro umutiti, a zatim dodati kockice jabuka i suvo grožđe.
  4. Smesu sipati u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje ili ga premazali uljem i posuli brašnom, kako se smesa ne bi lepila za pleh.
  5. Peći u zagrejanoj rerni, 20-25 minuta ili dok Vam čačkalica prilikom provere testa ne bude suva. Kada je gotov, kolač izvaditi iz rerne, ostaviti par minuta da se ohladi i posuti šećerom u prahu, te zatim poslužiti.

Buon appetito!



ENG: Total time: 35 minutes | Easy

INGREDIENTS:
3 eggs
Pinch of salt
80-100 gr. sugar
1 bag of vanilla sugar
100 ml. oil
130 ml. room temperature water
Juice of 1/2 orange
Pinch of cinnamon
220 gr. flour
1/2 sachet baking powder
2 small apples
50 gr. raisins

PREPARATION:

  1. Preheat the oven to 180°C.
  2. Cut apples into small cubes and sprinkle with juice of 1/2 lemon.
  3. Beat the eggs with a pinch of salt. Gradually add sugar, then oil, water, 1/2 orange juice and a pinch of cinnamon. Sift flour together with the baking powder and add to the mixture. Mix well, then add chopped apples and raisins.
  4. Pour the mixture into the baking tray in which you previously put parchment paper or you oiled it and lightly sprinkled with flour, so the mixture doesn't stick.
  5. Bake in a preheated oven for 20-25 minutes. Once done, remove the cake from the oven, leave it for a few minutes to cool and sprinkle with powdered sugar,  then cut and serve.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 35 minuti | Facile

INGREDIENTI:
3 uova
Un pizzico di sale
80-100 gr. di zucchero
1 sacchetto di zucchero vanigliato
100 ml. di olio
130 ml. di acqua a temperatura ambiente
Succo di 1/2 arancia
Un pizzico di cannella
220 gr. di farina
1/2 bustina di lievito in polvere
2 mele piccole
50 gr. di uva passa

PREPARAZIONE:

  1. Preriscaldare il forno a 180°C.
  2. Tagliare le mele in piccoli cubetti e cospargere con il succo di 1/2 limone.
  3. Montare le uova con un pizzico di sale. Aggiungere gradualmente lo zucchero, poi olio, acqua, 1/2 succo d'arancia e un pizzico di cannella. Setacciare la farina e il lievito insieme e aggiungere alla miscela. Mescolare bene, quindi aggiungere mele tritate e uvetta.
  4. Versare la miscela in una teglia da forno coperta con la carta pergamena.
  5. Cuocere in forno preriscaldato per 20-25 minuti. Quando e pronta, lasciarla per qualche minuto a raffreddare, poi spolverare con zucchero in polvere, quindi tagliare e servire.
Buon appetito!

0 коментара