Rolat od pančete, pirea i Feta sira / Pancetta, mashed potatoes and Feta cheese

* English and Italian translation down below. *

Rolat od šnita tanke, hrskave pančete, kremastog krompir-pirea i kockica slane i punomasne Fete je sjajan izbor ručka ili pak večere. ☺

Naravno, jelo upotpunjuje aromatičan miris i ukus origana, kao i blaga ljutina sveže mlevenog bibera koji je neizostavni dodatak mnogim jelima. Idealan obrok za jesenje dane, kada su temperature znatno niže, a popodneva i večeri hladne.
Miris pečene pančete dominira nad ovim jelom, a kao i svi ostali recepti sa krompirom, najbolje ga je servirati toplo.
Obuhvata sastojke koje mnogi već imamo u svom domu, a priprema je i više nego jednostavna.
Uz dodatak salate po Vašem izboru, imaćete kvalitetan, izdašan i ukusan ručak/večeru na vašem stolu.

Vreme spremanja: 1h | Jednostavno

SASTOJCI:
1-1,5 kg. krompira
200-220 gr. pančete
50 gr. parmezana
2 kocke Feta sira
Prstohvat soli, biber, origano

PRIPREMA:

  1. Krompir oljuštiti, oprati i iseči na kockice. Staviti ga u šerpu, sipati vodu i staviti da se kuva. Dodati prstohvat soli u kuvanje.
  2. Pleh blago premazati uljem. Pančetu ređati uz ivice pleha, jednu pored druge, tako da se malo preklapaju.
  3. Kada je krompir gotov, procediti vodu i izgnječiti ga tako da dobijete pire. Ne dodavati više soli, niti ulja.
  4. Pire rasporediti po dnu pleha, tj. preko pančete, a zatim preko pirea dodati sitne kockice Feta sira i posuti rendanim parmezanom. Sve dobro zatvoriti/preklopiti ostatkom pančete koja "visi" preko ivica.
  5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C, oko 20 minuta, tj. dok pančeta ne postane hrskava.

Buon appetito!



ENG: Total time: 1h | Easy

INGREDIENTS:
1-1.5 kg. potatoes
200-220 gr. pancetta
50 gr. parmesan cheese
2 cubes Feta cheese
Pinch of salt, pepper, oregano

PREPARATION:

  1. Peel the potatoes, wash and cut them into dices. Put in the saucepan, pour the water and let cook. Add a pinch of salt.
  2. Slightly oil the baking pan. Place the pancetta at the edge of the baking pan, one next to the other, so that they overlap a little.
  3. When the potatoes are ready, strain the water and crush them so you get mashed potatoes. Do not add more salt or oil.
  4. Spread the mashed potatoes on the bottom of the pan, i.e. over pancetta, and then add fine diced Feta cheese over the mashed potatoes and sprinkle with grated parmesan. Close/overlap all well with the rest of the pancetta that hangs over the edges.
  5. Bake in a preheated oven at 200°C for about 20 minutes, i.e. until the pancetta becomes crispy.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 1h | Facile

INGREDIENTI:
1-1,5 kg. di patate
200-220 gr. di pancetta
50 gr. di Parmigiano
2 cubetti di Feta formaggio
Pizzico di sale, pepe, origano

PREPARAZIONE:

  1. Sbucciare le patate, lavare e tagliare a cubetti. Mettere le patate in una casseruola, versare l'acqua e lasciare cuocere. Aggiungere un pizzico di sale.
  2. Oliare la teglia da forno. Mettere la pancetta al bordo della teglia, uno accanto all'altro.
  3. Quando le patate sono pronte, strappare l'acqua e schiacciarle per ottenere il purè. Non aggiungere più sale o olio.
  4. Spalmare il purè sul fondo della teglia, sopra la pancetta, e poi aggiungere la Feta a dadini sopra le purè di patate e cospargere con parmigiano grattugiato. Chiudere / sovrapporre tutto bene con il resto della pancetta che si appende sopra i bordi.
  5. Cuocere in forno preriscaldato a 200°C per circa 20 minuti, fino a quando la pancetta diventa croccante.
Buon appetito!

0 коментара