Slana pita-puž sa bundevom i susamom / Savory pumpkin and sesame pie

* English and Italian translation down below. *

Iako je vreme napolju pomalo toplo za ovo doba godine, jesen se svakako ušuškala u naše domove i postala deo svakodnevne rutine. ☺

Lišće koje menja svoje boje, hladna jutra i večeri, mirisi koji se šire iz kuhinje podsećaju na ona popodneva provedena u krugu porodice dok od prozor lupkaju kapljice kiše.
Kako nam je jesen stigla, tako je i ponovo došao red da bundeva bude u centru pažnje.
I to ne samo u smislu lepe dekoracije na stolu, već i u smislu velikog broja recepata koji se mogu spremiti od nje.
Zahvaljujući svojoj mekoj, sočnoj i brašnjastoj teksturi kao i zemljanom ukusu, garantuje nam niz sjajnih recepata, što slanih, što slatkih, i to sa vrlo jednostavnom pripremom.
Slana pita od bundeve jedan je od nezaobilaznih recepata ove jeseni koju bi ljubitelji ovog doba godine svakako trebalo da probaju.

Vreme spremanja: 1h | Jednostavno

SASTOJCI:
250 gr. kora za pitu
150 gr. rendane bundeve
2 jaja
150 ml. kisele pavlake
75 gr. krem sira
50 gr. parmezana
50-70 ml. ulja
1 kašičica soli
Susam

PRIPREMA:

  1. Umutiti jaja viljuškom. Dodati so, kiselu pavlaku i krem sir, te dobro sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati ulje.
  2. Bundevu izrendati.
  3. Prvu koru premazati smesom, posuti kašikom - kašikom i po rendane bundeve, te preko toga posuti rendani parmezan. Gledajte da Vam ostane nešto malo smese za premazivanje pita, otprilike 3-5 kašika.
  4. Koru urolati kao palačinku, te zatim urolati još jednom, tako da dobijete oblik puža.
  5. Rernu zagrejati na 200°C.
  6. Ponoviti postupak sa svakom sledećom korom, te ih poređati u nauljen pleh ili pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
  7. Svaku pitu premazati ostatkom smese, te posuti susamom, po želji. Peći pite oko 15-20 minuta, tj. dok kore ne budu zlatno-braon boje.

Buon appetito!



ENG: Total time: 1h | Easy

INGREDIENTS:
250 gr. phyllo dough
150 gr. grated pumpkin
2 eggs
150 ml. sour cream
75 gr. cream cheese
50 gr. parmesan cheese
50-70 ml. oil
1 tsp salt
Sesame seeds

PREPARATION:

  1. Whisk the eggs with a fork. Add sour cream and cream cheese and combine well with the eggs. Gradually add oil.
  2. Grate the pumpkin.
  3. Smear the first phyllo dough with a mixture, sprinkle with a spoon or a spoon and a half of grated pumpkin, and then sprinkle with grated parmesan cheese. Save little bit of the egg mixture for later, about 3-5 spoons.
  4. Roll the phyllo and then roll again, so that you get the shape of the snail.
  5. Preheat the oven to 200°C.
  6. Repeat the procedure with each next phyllo and then arrange them in an oiled baking tray or simply place the parchment paper.
  7. Cover each pie with the rest of the mixture and sprinkle with sesame seeds. Bake for about 15-20 minutes, or until the crust becomes golden-brown.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 1h | Facile

INGREDIENTI:
250 gr. di pasta phyllo
150 gr. di zucca grattugiata
2 uova
150 ml. di panna acida
75 gr. formaggio spalmabile
50 gr. di parmigiano
50-70 ml. di olio
1 cucchiaino di sale
Semi di sesamo

PREPARAZIONE:

  1. Sbattere le uova con una forchetta. Aggiungere la panna acida e il formaggio spalmabile. Aggiungere l'olio.
  2. Grattugiare la zucca.
  3. Spalmare la prima pasta phyllo con la miscela di uova, cospargere con un cucchiaio o un cucchiaio e mezzo di zucca grattugiata e poi cospargere con il parmigiano grattugiato. Salvare un po' di questa miscela di uova per più tardi, circa 3-5 cucchiai.
  4. Rotolare la pasta phyllo.
  5. Preriscaldare il forno a 200°C.
  6. Ripetere la procedura con ogni phyllo e quindi metterli in una teglia oliata o semplicemente posizionare la carta da forno.
  7. Coprire con il resto della miscela e cospargere con semi di sesamo. Cuocere per circa 15-20 minuti, o fino a quando la crosta diventa marrone dorata.
Buon appetito!

0 коментара