Hrskavi čoko, vanila, kapućino keksići / Crispy chocolate, vanilla and cappuccino cookies

*English and Italian translation down below. *

Sezona praznika znači biti ušuškan u svom domu uz porodicu i prijatelje, deleći čaroliju praznika sa voljenima i naravno -pečenje kolačića. Mnogo kolačića.

Domaći keksići su nekako neizostavan deo praznika.
Jednostavni keksići bez mnogo dodataka i dekoracija su mi jedni od omiljenih. Sa njima nema greške i nikad ne izlaze iz mode. Danas imamo keksiće koji sadrže sve komponente koje većina nas želi: bogati zastitni, puni ukusa, hrskave spoljašnosti, a kada zagrizete gotovo se tope.
Ovi keksići su mali party slatkiši. Napravljeni od brašna, šećera, putera, pomorandžine kore, praška za pecivo i mleka, a još bolju aromu su im dali ekstrakt vanile, instant kapućino, kao i glazura od otopljene čokolade koju možete videti na slikama kod okruglih keksića.
Testo nema potrebe da odmori u frižideru, možete odmah početi sa izradom keksića, a vreme pečenja im je svega par minuta.
Jednostavni ali nikad dosadni ovi hrskavi keksići imaju pozivnicu za skoro svaki događaj.

Vreme spremanja: 50 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
1 jaje
Prstohvat soli
100 gr. šećera
100 gr. putera ili 100 ml. ulja
1 kesica vanilin šećera
300 gr. brašna ( i još 50 gr.)
1/2 kesice praška za pecivo
3 kašike mleka

PRIPREMA:
  1. Umutiti jaje zajedno sa prstohvatom soli, šećerom i vanilin šećerom. U to dodati puter sobne temperature, iseckan na kockice ili 100 ml. neutralnog ulja ( biljnog ili nekog drugog). Sve dobro sjediniti da postane kompaktna smesa.
  2. U drugoj činiji prosejati 300 gr.brašna sa praškom za pecivo te to polako dodavati smesi od jaja. Kada umešate otprilike pola količine brašna dodajte i tri kašike mleka, pa preostalo brašno. Smesu dobro sjediniti drvenom kašikom i kada se počne odvajati od posude i više nije lepljivo testo polako izrađivati rukama. Ostalih 50 gr. brašna dodavati po potrebi tokom mešnje.
  3. Dasku na kojoj ćete razvaljati testo pospite sa malo brašna, oklagijom razvući testo na debljinu oko 0,5 cm, te modlicama po želji oblikujte keksiće.
  4. Stavite keksiće na papir za pečenje, a zatim sa sve papirom na pleh, pa u zagrejanu rernu na 170-180°C na oko 12 minuta.
  5. Kada su gotovi, izvadite ih iz rerne, ostavite da se ohlade par minuta, te dekorišite po želji.

Buon appetito!





ENG: Total time: 50 minutes | Easy

INGREDIENTS:
1 egg
Pinch of salt
100 gr. sugar
100 gr. butter or 100 ml. oil
1 bag of vanilla sugar
300 gr. flour (and another 50 gr.)
1/2 bag of powder for biscuits
3 teaspoons of milk

PREPARATION:
  1. Whisk the egg together with salt, sugar and vanilla sugar. Add to this the room temperature diced butter or 100 ml. of neutral oil (vegetable or other). Whisk everything together.
  2. In the second bowl, sift 300 grams of flour with baking powder and slowly add to the egg mixtures. When you add about half the amount of flour, add 3 tablespoons of milk and the remaining flour. Mix well with a wooden spoon and when the dough starts to separate from the bowl and it is no longer sticky start kneading it with your hands. Add the remaining 50 gr. of flour during kneading, if necessary.
  3. Shape the dough with rolling pin so you get a circle which thickness is about 0.5 cm, and then mold the cookies as desired.
  4. Place the cookies on the parchment paper, then along with the paper place them on a baking tray, and then put in the preheated oven at 170-180°C for about 12 minutes.
  5. When the cookies are ready remove them from the oven, leave to cool for a few minutes, and decorate as desired.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 50 minuti | Facile

INGREDIENTI:
1 uovo
Pizzico di sale
100 gr. di zucchero
100 gr. di burro o 100 ml. di olio
1 bustina di zucchero vanigliato
300 gr. di farina (e altri 50 gr.)
1/2 sacchetto di lievito in polvere
3 cucchiaini di latte

PREPARAZIONE:

  1. Sbattere l'uovo con sale, zucchero e zucchero vanigliato. Aggiungere a questo il burro a cubetti a temperatura ambiente o 100 ml. di olio (olio di semi o altro). Sbattere tutto insieme.
  2. Nella seconda ciotola, setacciare 300 grammi di farina con il lievito e aggiungere lentamente alla miscela di uova. Quando aggiungete circa la metà della farina, aggiungere 3 cucchiai di latte e poi la farina rimanente. Mescolare bene con un cucchiaio di legno e quando l'impasto inizia a separarsi dalla ciotola e non è più appiccicoso iniziare a impastarlo con le mani. Aggiungere i resto di 50 gr. di farina, se necessario.
  3. Stendere l'impasto con il mattarello e tagliare i biscotti con le formine che preferite.
  4. Mettere i biscotti sulla carta pergamena, poi insieme alla carta metterli su una teglia e poi nel forno preriscaldato a 170-180°C per circa 12 minuti.
  5. Quando i biscotti sono pronti, rimuoverli dal forno, lasciateli raffreddare per qualche minuto e decorate come volete.
Buon appetito!

0 коментара