Krem čorba sa kikirikijem, limunom i ruzmarinom / Peanut cream soup with lemon and rosemary
* English and Italian translation down below. *
Čim se osete čari zime neizostavne pripreme raznih vrsta supa i čorbica. Ova je u vrhu naše liste.
-Priprema se za manje od 30 minuta.
-Ne zahteva više od 10 (glavnih, ne računajući začine) sastojaka.
-Neverovatno je ukusna i lagana, savršena ukoliko tražite lagani obrok tokom sezone praznika.
Ovaj recept je jednostavan iz mnogo razloga. Iznad svega sadrži 13 lako dostupnih sezonskih sastojaka, prepuna je povrća kao što su: šargarepa, paškanat, luk, ali i mlečnih proizvoda-mleka kao i dve vrste sira, te samim tim čini bilo koje zimsko veče vrednim.
Činija ove čorbe bi bila dovoljna da vas zagreje i zasiti. Sadrži očigledne kremaste i orašaste komponente i kvalitete, ali i umerenu dozu kiselosti limuna koji vam prosto "maše" iz činije tek toliko da ga osetite u svakom zalogaju. Ruzmarin je jak (te nemojte preterati sa njegovom upotrebom) i definitivno je zvezda među ostalim začinima. A, ako baš želite da dodate meso Samo napred dodajte već skuvanu iseckanu piletinu ili na primer ako želite da učinite praznike još elegantnim dodajte škampe i samim tim dobićete sopstveni recept za čorbu. Naravno, ova kremasta čorbica ne bi bila kompletna dodatka sira tako da se konkretno ovde može naći Parmezan i Feta sir. Ako volite ljute ukusa ne ustručavajte se prilikom dodavanja đumbira, luka ili nekog drugog ljuto začina po izboru. I to je to. Perfektan i lagani obrok za predjelo ili večeru.
Ova čorba je takođe preukusna poslužena i na jednostavan način posuta biberom po ukusu.
Čim se osete čari zime neizostavne pripreme raznih vrsta supa i čorbica. Ova je u vrhu naše liste.
-Priprema se za manje od 30 minuta.
-Ne zahteva više od 10 (glavnih, ne računajući začine) sastojaka.
-Neverovatno je ukusna i lagana, savršena ukoliko tražite lagani obrok tokom sezone praznika.
Ovaj recept je jednostavan iz mnogo razloga. Iznad svega sadrži 13 lako dostupnih sezonskih sastojaka, prepuna je povrća kao što su: šargarepa, paškanat, luk, ali i mlečnih proizvoda-mleka kao i dve vrste sira, te samim tim čini bilo koje zimsko veče vrednim.
Činija ove čorbe bi bila dovoljna da vas zagreje i zasiti. Sadrži očigledne kremaste i orašaste komponente i kvalitete, ali i umerenu dozu kiselosti limuna koji vam prosto "maše" iz činije tek toliko da ga osetite u svakom zalogaju. Ruzmarin je jak (te nemojte preterati sa njegovom upotrebom) i definitivno je zvezda među ostalim začinima. A, ako baš želite da dodate meso Samo napred dodajte već skuvanu iseckanu piletinu ili na primer ako želite da učinite praznike još elegantnim dodajte škampe i samim tim dobićete sopstveni recept za čorbu. Naravno, ova kremasta čorbica ne bi bila kompletna dodatka sira tako da se konkretno ovde može naći Parmezan i Feta sir. Ako volite ljute ukusa ne ustručavajte se prilikom dodavanja đumbira, luka ili nekog drugog ljuto začina po izboru. I to je to. Perfektan i lagani obrok za predjelo ili večeru.
Ova čorba je takođe preukusna poslužena i na jednostavan način posuta biberom po ukusu.
Vreme spremanja: 25 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
2 šargarepe srednje veličine
1/2 ili 1 paškanat
1 glavica crnog luka
1 kašičica belog luka u granulama
1,5 l. vode
250 ml. mleka
250 ml. pavlake za kuvanje
Feta sir
Parmezan
Sok od 1/2 limuna
So, biber, prstohvat ruzmarina, djumbir (po ukusu)
30-50 gr. kikirikija
Hleb, po izboru
PRIPREMA:
- Povrće iseckati i staviti u šerpu (u koju ste prethodno sipali malo ulja) na zagrejanu ringlu da se prži. Posoliti, po ukusu. Dodati rendani djumbir, prstohvat ruzmarina, kao i beli luk u granulama. Smanjiti temperaturu, te pržiti na tihoj vatri oko 5 minuta.
- Zatim naliti 1,5 l tople vode, poklopiti i na tihoj vatri kuvati povrće.
- Kada se povrće skuvalo izmiksati ručnim blenderom.
- U tako pripremljenu čorbu dodati željeno već skuvano, iseckano meso ( ukoliko planirate da spremite čorbu sa mesom), naliti sa mlekom i pavlakom za kuvanje i staviti na tihu vatru samo da proključa.
- Kikiriki samleti, hleb iseći na kriške, premazati ga uljem i posuti mlevenim kikirikijem, te staviti u zagrejanu rernu na 200°C oko 10 minuta.
- Čorbu začiniti po ukusu solju i biberom, dodati ceđeni sok od 1/2 limuna, kao i kockice Feta sira.
- Hrskavi hleb sa kikirikijem iseckati na kockice. Čorbu servirati toplu, uz dodatak kockica hrskavog hleba i Parmezana po ukusu.
Buon appetito!
ENG: Total time: 25 minutes | Easy
INGREDIENTS:
2 medium-sized carrots
1/2 or 1 parsnip
1 onion
1 Tbsp garlic powder
1,5 l. water
250 ml. milk
250 ml. cream
Feta cheese
Parmesan cheese
1/2 lemon juice
Salt, pepper, pinch of rosemary, ginger (to taste)
30-50 gr. peanuts
Bread, by choice
PREPARATION:
- Chop the vegetables and place them in the saucepan (in which you previously added a little bit of oil) to fry. Salt, to taste. Add ginger, pinch of rosemary, as well as garlic powder. Lower the temperature, and fry on a low heat for about 5 minutes.
- Then pour 1.5 l of hot water, cover and cook vegetables in a low heat.
- When the vegetables are cooked, mix with a hand blender.
- In the prepared soup, add desired already cooked, chopped meat of your choice (if you plan to cook the meat soup), pour milk and cream and put back on the stove just to boil.
- Grind the peanuts, cut bread on slices, pour some oil and sprinkle with peanuts, then put in a preheated oven at 200°C for about 10 minutes.
- Season the soup with salt and pepper, add squeezed juice of 1/2 lemon, as well as crumbled Feta cheese.
- Once the bread is ready, cut it into dices. Serve the hot soup with the addition of crispy bread and Parmesan cheese to taste.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 25 minuti | Facile
INGREDIENTI:
2 carote di media grandezza
1/2 o 1 pastinaca
1 cipolla
1 cucchiaio di aglio in polvere
1,5 l. acqua
250 ml. latte
250 ml. crema
Feta formaggio
Parmigiano
1/2 succo di limone
Sale, pepe, pizzico di rosmarino, zenzero (a piacere)
30-50 gr. arachidi
Pane
PREPARAZIONE:
- Tritare le verdure e mettere nella casseruola (con il aggiunto di un po 'di olio) per friggerle. Condire con sale, a piacere. Aggiungere lo zenzero, il pizzico di rosmarino e l'aglio in polvere. Abbassare la temperatura e friggere a fuoco basso per circa 5 minuti.
- Quindi versare 1,5 l di acqua calda, coprire e cuocere le verdure a fuoco basso.
- Quando le verdure sono cotte, mescolare le verdure con un frullatore.
- Aggiungere la carne desiderata già cotta e tritata a Vostra scelta (se avete l'intenzione di cucinare la zuppa con carne), versare il latte e la panna e rimetterla sul fuoco appena per bollire.
- Macinare le arachidi, tagliare il pane a fette, versare un po 'd'olio e cospargere con le arachidi, quindi mettere in forno preriscaldato a 200°C per circa 10 minuti.
- Condire la zuppa con sale e pepe, aggiungere il succo di 1/2 limone e la Feta sbriciolata.
- Quando il pane è pronto, tagliatelo a dadi. Servire la zuppa calda con l'aggiunta di pane croccante e Parmigiano a piacere.
Buon appetito!
0 коментара