Kolač od krompira / Potato cake

* English and Italian translation down below. *

Vreme je za nešto slatko! 
Kolač od krompira je, u prvi mah, vrlo neobična poslastica. Krompir je namirnica koja nas uglavnom vezuje i asocira na slana jela, no, podjednako je ukusan i u formi kolača. ☺

Sastojci će Vam možda zvučati poznato, to je zato što je ovaj kolač inspirisan predivnom, već pomalo zaboravljenom poslasticom-kesten pire. Ukusom dosta podseća na gorepomenuti desert. Svi znamo da kesten pire zahteva neko vreme u kuhinji, a najviše posla imate baš upravo oko samog kestena. Ovaj desert spada u nešto laganiju verziju originala i lakše je izrade. 
Tako jednostavan kolač. Zaista. Od sastojaka koje već imate u svom frižideru možete napraviti ovu neobično ukusnu poslasticu za tren oka. 
Jakog i punog ukusa i šarene teksture, prekrivena slojem snežno-belog šlaga i dekorisana lešnicima, seckanim na listiće. Što se sastojaka tiče, trebaće Vam krompir, Plazma keks, orasi, šećer,čokolada i šlag. I naravno, lešnici. Neverovatno je koliko se krompir, keks i orasi dobro slažu zajedno. ☺
Na internetu sam, znatiželjna da vidim da li je neko već isprobao ovako nešto, na moje opšte oduševljenje pronašla par sličnih recepata. No, u svaki od njih ide margarin, što me je, iskreno, iznenadilo. Pamtim ovaj slatkiš još iz perioda detinjstva i svaki put kada smo ga spremali nije sadržao margarin ili neki tome sličan sastojak, tipa puter ili maslac. 

Ako tražite nešto neobično i novo, probajte. Ako već znate za ovakvu poslasticu, a uželeli ste se njegovog ukusa/niste je duže vreme spremali, probajte je i na ovaj način. ☺


Vreme spremanja: 30 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
1 kg. krompira 
150 gr. Plazma keksa ( mlevena)
150 gr. mlevenih oraha 
50-70 gr. čokolade
300-350 gr. šećera 
2 vanil šećera ili rum šećer 
250 gr. šlaga 

PRIPREMA:

  1. Krompir očistiti i oprati. Iseći ga i staviti da se kuva. 
  2. Kada je krompir gotov, procediti vodu, krompir dobro ispasirati. 
  3. Dodati Plazmu, izrendanu čokoladu, orase i šećer, pa sve dobro sjediniti sa krompirom. Smesu staviti u pleh ili kalup i oblikovati. 
  4. Umutiti šlag i premazati kolač. 
  5. Dekorisati po želji i ostaviti u frižider do služenja. 

Buon appetito!

This fake Chestnut puree cake also called Potato cake is a little bit unusual dessert but it’s easy, moist, rich, and full of flavors.

ENG: Total time: 30 minutes | Easy

INGREDIENTS:
1 kg. potato
150 gr. Plazma biscuits (grounded)
150 gr. ground walnuts 
50-70 gr. chocolate
300-350 gr. sugar
2 vanilla sugar or rum sugar
250 gr. whipped cream

PREPARATION:

  1. Clean and wash the potatoes. Chop them and let cook.
  2. When they are done, drain the water and mash the potatoes.
  3. Add Plazma, grated chocolate, nuts and sugar and merge well with the potatoes. Put the mixture in a baking pan or cake mold and shape it like a cake. 
  4. Whisk the whipped cream and spread over cake.
  5. Decorate as you want and leave in the fridge until serving.

Buon appetito!

" Un ottimo dolce al cioccolato, Plazma e noci a base di patate. E’ una torta semplice da realizzare, senza troppe pretese e forse."

IT: Tempo totale: 30 minuti | Facile

INGREDIENTI:
1 kg. di patate
150 gr. di biscotti Plazma 
150 gr. di noci tritati 
50-70 gr. di cioccolato
300-350 gr. di zucchero
2 sacchi di zucchero vanigliato
250 gr. di panna montata

PREPARAZIONE:

  1. Pulire e lavare le patate. Tritarli e lasciare cuocere.
  2. Quando sono pronti, scolare l'acqua e schiacciare le patate.
  3. Aggiungere Plazma, cioccolato grattugiato, noci e zucchero e fondere bene con le patate. Mettere il composto in una teglia e formare con le mani.
  4. Montare la panna montata e decorare la torta.
  5. Lasciare in frigo prima di servire.
Buon appetito!

0 коментара