Kremasta palenta, jaje i pečeni paradajz / Creamy polenta, egg and baked tomatoes
* English and Italian translation down below. *
Ovaj šareni obrok koji možete jesti kako za doručak, tako i za večeru se sastoji od kremaste kombinacije palente, krem sira i parmezana. ☺
Iako je ovo jelo, složićete se, sasvim dovoljno za Vaš jutarnji ili večernji obrok, odlučili smo da ga podignemo na viši nivo dodajući sočne kriške pečenog paradajza i vazdušastog oblačića prženog jajeta, te smo sve to začinili biberom, origanom, peršunom i naravno solju.
Sve što se sprema tako brzo, tako jakog i aromatičnog ukusa i mirisa, sa povrćem kao što je to ovaj obrok je uvek rado viđeno na našem stolu, naročito tokom letnjeg perioda.
Takođe, možete mu dodati i svoj lični pečat, menjajući i dodajući sastojke onako kako Vama to odgovara, pretvarajući ovo jelo od najjednostavnije vikend večere, pa sve do nekog bogatog, izdašnog priloga ili glavnog jela.
A možete i da ga dobro ohladite u frižideru, tipa-preko noći ili onoliko sati koliko Vama odgovara, sve dok god se dobro ne stegne, te ga seći na kocke i grilovati za kasnije.
Komforan obrok koji ćete voleti i Vi, a i Vaši mališani.
Ovaj šareni obrok koji možete jesti kako za doručak, tako i za večeru se sastoji od kremaste kombinacije palente, krem sira i parmezana. ☺
Iako je ovo jelo, složićete se, sasvim dovoljno za Vaš jutarnji ili večernji obrok, odlučili smo da ga podignemo na viši nivo dodajući sočne kriške pečenog paradajza i vazdušastog oblačića prženog jajeta, te smo sve to začinili biberom, origanom, peršunom i naravno solju.
Sve što se sprema tako brzo, tako jakog i aromatičnog ukusa i mirisa, sa povrćem kao što je to ovaj obrok je uvek rado viđeno na našem stolu, naročito tokom letnjeg perioda.
Takođe, možete mu dodati i svoj lični pečat, menjajući i dodajući sastojke onako kako Vama to odgovara, pretvarajući ovo jelo od najjednostavnije vikend večere, pa sve do nekog bogatog, izdašnog priloga ili glavnog jela.
A možete i da ga dobro ohladite u frižideru, tipa-preko noći ili onoliko sati koliko Vama odgovara, sve dok god se dobro ne stegne, te ga seći na kocke i grilovati za kasnije.
Komforan obrok koji ćete voleti i Vi, a i Vaši mališani.
Vreme spremanja: 20 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
200 gr. palente
1-2 kašike krem sira
1 kašika rendanog parmezana
1 jaje
1-2 paradajza, srednje veličine
So, biber, peršun, origano
PRIPREMA:
- U šerpu sipati oko 500 ml. vode, dodati prstohvat soli i 1 kašiku ulja, staviti na šporet i pustiti da provri.
- U međuvremenu paradajz oprati, iseći, začiniti solju, biberom i origanom i staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200°C, oko 15 minuta.
- Zagrejati tiganj na malo ulja i ispržiti jaje. Posoliti, pobiberiti i dodati origano.
- Skloniti šerpu sa vodom sa vatre, sipati palentu konstantno mešajući dok smesa ne bude dovoljno gusta i kremasta. Smanjiti vatru na najslabiju temperaturu, zatim vratiti šerpu na šporet i pustiti da krčka oko 2-3 minuta, naravno, mešajući, a zatim isključiti ringlu. Dodati krem sir i parmezan, te dobro sjediniti.
- Servirati sve zajedno, uz dodatak svežeg, seckanog peršuna.
Buon appetito!
ENG: Total time: 20 minutes | Easy
INGREDIENTS:
200 gr. polenta
1-2 Tbsp cream cheese
1 Tbsp parmesan cheese
1 egg
1-2 tomatoes, medium size
Salt, pepper, parsley, oregano
PREPARATION:
- Pour approximately 500 ml. of water into a saucepan. Add a pinch of salt and 1 tablespoon of oil, put on the stove and let cook.
- In the meantime, wash the tomatoes, cut them, season with: salt, pepper and oregano, place them in a baking tray and put into a oven preheated at 200°C for about 15 minutes.
- Heat the frying pan on a little bit of oil and cook the egg. Season with salt, pepper and add oregano.
- Remove the saucepan with water from the stove, pour the palenta constantly stirring until the mixture is thick and creamy. Reduce the heat to the lowest temperature, then return the saucepan to the stove and let it cook for about 2-3 minutes, stirring, then turn off the stove. Add cream cheese and parmesan cheese and combine well.
- Serve the polenta, egg and tomatoes all together, with the addition of fresh, chopped parsley.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 20 minuti | Facile
INGREDIENTI:
200 gr. di polenta
1-2 tbsp di formaggio cremoso
1 cucchiaio di parmigiano
1 uovo
1-2 pomodori, di medie dimensioni
Sale, pepe, prezzemolo, origano
PREPARAZIONE:
- Versare circa 500 ml. di acqua in una casseruola. Aggiungere un pizzico di sale e 1 cucchiaio di olio e lasciare cuocere.
- Nel frattempo lavare i pomodori, tagliarli e condire con: sale, pepe e origano, metterli in una teglia da forno e infornare a 200°C per circa 15 minuti.
- Scaldare la padella con 1 cucchiaio di olio e friggere l'uovo. Condire con sale, pepe e origano.
- Rimuovere la casseruola con acqua dalla stufa, versare il palenta mescolando costantemente fino a che la miscela diventa cremosa. Ridurre la temperatura, riportare la pentola alla stufa e lasciarla cuocere per circa 2-3 minuti, mescolando, quindi spegnere la stufa. Aggiungere formaggio cremoso e parmigiano e mescolare bene.
- Servite insieme: la polenta, l'uovo e i pomodori, con l'aggiunta di prezzemolo fresco e tritato.
Buon appetito!
0 коментара