Kuglof od jabuka i krušaka sa cimetom i vanilom / Cinnamon and vanilla bundt cake with apples and pear

* English and Italian translation down below. *

Jesen nam je polako počela. Hladno i kišovito vreme idealno je za mirisne i tople kolače iz rerne. ☺

Koji su to sastojci koje možete staviti u jedan recept, izneti na sto i osetiti prepoznatljiv miris jeseni?
Kuglof sa jabukama, kruškama, cimetom i vanilom, tako jednostavan i jedinstven, ne poznaje rivale kada se radi o jesenjim kolačima. Kolač koji sve svoje kvalitete vešto skriva u svojoj jednostavnosti. Parče po parče, otkrivaćete kako se svi sastojci prosto stapaju u mekom i sočnom testu, a hrskava korica i jabuke ističu notu cimeta i vanile.
Ništa bolje nego započeti dan ovim rustičnim kolačem, onako, dok je još topao iz rerne, uz mirno jutro, knjigu i šolju čaja ili mleka.

Vreme spremanja: 50 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
250 gr. brašna
150 gr. šećera
130 ml. ulja
130 ml. vode, sobne temperature
1/2 kesice praška za pecivo
3 manje jabuke
1 kruška
3 jaja
Sok od 1/2 limuna
Prstohvat cimeta
2 kesice vanilin šećera, šećer u prahu za dekoraciju

PRIPREMA:

  1. Zagrejati rernu na 170°C.
  2. Penasto umutiti jaja sa šećerom, a zatim postepeno dodavati: 1 kesicu vanilin šećera, ulje, vodu, cimet, sok od 1/2 limuna i na kraju brašno prosejano sa 1/2 kesice praška za pecivo.
  3. 2 jabuke i krušku oljuštiti i iseći na kockice. Dodati ih u testo, promešati i smesu sipati u prethodno nauljen kalup za kuglof.
  4. Preostalu 1 jabuku ne ljuštiti, već je samo iseći na kriške srednje debljine i ređati je po testu. Posuti kesicom vanilin šećera po jabukama i testu.
  5. Peći oko 30-40 minuta, ili dok testo ne dobije lepu, zlatno-braon koru. Za dekoraciju, posuti šećerom u prahu.

Buon appetito!



ENG: Total time: 50 minutes | Easy

INGREDIENTS:
250 gr. flour
150 gr. sugar
130 ml. oil
130 ml. water, room temperature
1/2 sachet baking powder
3 small apples
1 pear
3 eggs
1/2 lemon juice
Pinch of cinnamon
2 sachets of vanilla sugar, powdered sugar for decoration

PREPARATION:

  1. Preheat the oven to 170°C.
  2. Mix the eggs with sugar and then gradually add: 1 sachet of vanilla sugar, oil, water, cinnamon, 1/2 lemon juice and finally flour with 1/2 sachet of baking powder.
  3. Peel two apples and a pear, cut into dices. Add them to the mixture and pour the into the previously oiled mold.
  4. Cut the remaining 1 apple (do not peel) into slices of medium thickness and arrange on top of the mixture. Sprinkle slices of apple and the mixture with a sachet of vanilla sugar.
  5. Bake for 30-40 minutes, or until the cake gets a nice, golden-brown crust.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 50 minuti | Facile

INGREDIENTI:
250 gr. di farina
150 gr. di zucchero
130 ml. di olio
130 ml. di acqua, temperatura ambiente
1/2 bustina di lievito in polvere
3 piccole mele
1 pera
3 uova
1/2 succo di limone
Un pizzico di cannella
2 bustine di zucchero vanigliato, zucchero a velo per la decorazione

PREPARAZIONE:

  1. Accendere il forno a 170°C.
  2. Sbattete le uova con lo zucchero fino ad ottenere un composto spumoso. Abbassate la velocità al minimo e aggiungere: 1 bustina di zucchero vanigliato, l’olio, l’acqua, un pizzico di cannella, 1/2 succo di limone e la farina setacciata con il lievito. Continuare ad amalgamare con le fruste, finchè il composto non sarà liscio.
  3. Sbucciare due mele e una pera e tagliate a dadi. Aggiungere alla miscela.
  4. Imburrate un stampo da ciambellone. Se volete mantenere la ricetta senza burro, versate mezzo cucchiaio di olio.
  5. Versate il composto nello stampo. Tagliare 1 mela (non sbucciate) in fette di e mettete sulla parte superiore della miscela. Spruzzare le fette di mela e la miscela con una bustina di zucchero vanigliato. Infornate a 170°C per ca. 30-40 minuti. Una volta pronto, spolveratelo con zucchero a velo.
Buon appetito!

0 коментара