Pasta sa karfiolom i bešamel sosom / Pasta with cauliflower and white sauce
* English and Italian translaton down below. *
Pasta sa karfiolom i bešamel-om je obrok koji je veoma prilagodljv i može se služiti kao predjelo, glavno jelo ili večera. ☺
Veoma ukusan recept koji, ako izbacite slaninicu, postaje odličan i kompletan obrok za osobe koji ne jedu meso.
Priprema je veoma laka i brza. Zahteva 30 minuta i 10 sastojaka, ne računajući so i biber.
Karfiol biva pečen, te shodno tome dobija prepoznatljiv ukus i miris.
U našoj verziji začinjen je samo sa glavnim i osnovnim sastojcima: solju i biberom, no njegove arome možete pojačati dodatkom karija ili kukurme što će mu dati intezivniji ukus i dopadljivost.
Kada govorimo o gorepomenutom predjelu, mislimo na karfiol pečen u rerni sa bešamel sosom, jelo koje možete poslužiti uz, na primer, jaja ili sveži sir.
Pasta sa karfiolom i bešamel-om je obrok koji je veoma prilagodljv i može se služiti kao predjelo, glavno jelo ili večera. ☺
Veoma ukusan recept koji, ako izbacite slaninicu, postaje odličan i kompletan obrok za osobe koji ne jedu meso.
Priprema je veoma laka i brza. Zahteva 30 minuta i 10 sastojaka, ne računajući so i biber.
Karfiol biva pečen, te shodno tome dobija prepoznatljiv ukus i miris.
U našoj verziji začinjen je samo sa glavnim i osnovnim sastojcima: solju i biberom, no njegove arome možete pojačati dodatkom karija ili kukurme što će mu dati intezivniji ukus i dopadljivost.
Kada govorimo o gorepomenutom predjelu, mislimo na karfiol pečen u rerni sa bešamel sosom, jelo koje možete poslužiti uz, na primer, jaja ili sveži sir.
Vreme spremanja: 35 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
250 gr. paste po izboru
200 gr. karfiola, cvetovi
100 gr. pančete ili slaninice
So, biber
Za bešamel sos:
500 ml. mleka
30 - 50 gr. putera ili 3-5 kašika ulja
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
2 lovorova lista
2 kašike brašna
100 gr. parmezana
Origano, so, biber
PRIPREMA:
- Zagrejati rernu na 200°C.
- Karfiol oprati, staviti ga na papir za pečenje, zatim na pleh, posoliti i pobiberiti po ukusu i preliti sa malo ulja. Peći oko 15 minuta.
- Pančetu ili slaninicu ispržiti u tiganju dok ne postane hrskava.
- Za sos trebate iseći crni luk i 2-3 čena belog luka. Mleko sipati u šerpicu, dodati
- crni i beli luk, 2 lovorova lista i staviti da se krčka na srednjoj temperaturi dok ne proključa. Skloniti sa vatre i ostaviti 15 minuta da odstoji i da mleko upije arome začina i luka.
- Za to vreme skuvati željenu testeninu u slanoj vodi.
- Nakon 15 minuta procediti mleko.
- Tiganj zagrejati na malo putera ili ulja, dodati 2 kašike brašna i mešati 1-2 minuta dok brašno ne počne da stvara mehuriće, zatim sipati pola količine mleka i brzo mešati kako bi otklonili sve grudvice i dobili gustu, kompaktnu smesu, te sipati ostatak mleka i pustiti da krčka na slaboj temperaturi dok se sos ne zgusne i fino poveže. Posoliti i pobiberiti po ukusu, a onda dodati rendani kačkavalj. Dodati i origano.
- Testeninu procediti, dodati je sosu, dodati pečeni karfiol i posuti hrskavom slaninicom. Servirati toplo.
Buon appetito!
ENG: Total time: 35 minutes | Easy
INGREDIENTS:
250 gr. pasta of your choice
200 gr. cauliflowers
100 gr. pancetta or bacon
Salt, pepper
For bechamel / white sauce:
500 ml. milk
30 - 50 gr. butter or 3-5 tablespoons of oil
1 onion
2-3 garlic cloves
2 bay leaves
2 Tbsp of flour
100 gr. parmesan cheese
Oregano, salt, pepper
PREPARATION:
- Preheat the oven at 200°C.
- Wash the cauliflower, put it on the parchment paper, then on a baking tray along with the paper, season with salt and pepper and drizzle with oil. Bake for about 15 minutes.
- Fry the pancetta or bacon until it becomes crispy.
- For the sauce: combine the milk, chopped onion, garlic cloves and bay leaves in a medium saucepan and bring to a simmer over medium heat.
- Remove from heat and set aside for 15 minutes to infuse. Infusing allows the flavours to develop.
- In the meantime cook pasta in salty water.
- Strain milk mixture through a fine sieve.
- Melt butter in a saucepan over medium-high heat until foaming. Add the flour and cook, stirring, for 1-2 minutes or until mixture bubbles and begins to come away from side of pan. Remove from heat. Pour in half the milk gradually (otherwise the sauce will become lumpy), whisking constantly until mixture is smooth. Gradually add the remaining milk, whisking until smooth and combined. Season with salt and pepper, add grated parmesan cheese and a oregano by taste.
- Drain the pasta, add it to the sauce along with the roasted cauliflower and sprinkle with crispy pancetta / bacon. Serve warm.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 35 minuti | Facile
INGREDIENTI:
250 gr. di pasta a vostra scelta
200 gr. di cavolfiori
100 gr. di pancetta
Sale, pepe
Per la salsa di bechamel / bianco:
500 ml. di latte
30 - 50 gr. di burro o 3-5 cucchiai di olio
1 cipolla
2-3 spicchi d'aglio
2 foglie di alloro
2 cucchiai di farina
100 gr. di Parmigiano
Sale, pepe, origano
PREPARAZIONE:
- Preriscaldare il forno a 200°C.
- Lavare i cavolfiori, metterli sulla carta pergamena, condire con sale e pepe e aggiungere un po' di olio. Cuocere per circa 15 minuti.
- Cuocere la pancetta in una padella fino a quando diventa croccante.
- Per la salsa: combinare il latte, la cipolla tritata, i spicchi d'aglio e le foglie di alloro in una casseruola media e portare a bollire sul fuoco medio.
- Rimuovere dal fuoco e mettere da parte per 15 minuti.
- Nel frattempo cuocete la pasta in acqua salata.
- Dopo 15 minuti scolare il latte.
- Sciogliere il burro in una pentola sul fuoco medio-alto. Aggiungere la farina e cuocere, mescolando, per 1-2 minuti. Togliere dal fuoco. Versare gradualmente la metà del latte, mescolando costantemente fino a che la miscela non sia liscia. Aggiungere gradualmente il latte rimanente, mescolando finché la miscela si combina. Condire con sale e pepe, aggiungere il parmigiano grattugiato e origano al piacere.
- Scolare la pasta, aggiungerla alla salsa insieme al cavolfiore arrosto e cospargere con pancetta croccante. Servire caldo.
Buon appetito!
0 коментара