Panzanella salata / Panzanella salad

* English and Italian translation down below. *

Panzanella salata.
Ako niste imali priliku da je probate, toplo Vam je preporučujem. ☺

Ova salata rustičnog izgleda je prepuna ukusa, iako sadrži vrlo jednostavne i skromne sastojke.
Panzanella je klasična italijanska salata - najčešće spremljena sa dan do dva starim hlebom, paradajzom i finim vinskim sirćetom. Najbolji deo salate je hleb koji je pokupio sve one sočne sokove i to je ono što mu daje prepoznatljiv ukus.
Dobra stvar kod Panzanelle je ta što možete iskoristiti bilo koje sastojke koje imate ili koje Vam se u tom trenutku jedu. Puna činija hladne, sočne salate: hleb mariniran u vinskom sirćetu, prirodnom paradajz soku i  maslinovim ulju, sa svežim začinima, uz dodatak paradajza, luka i paprike. Tako, tako dobro.
Recept je preuzet i adaptiran od Michaela-e  Chiappa-e.
Jednostavno predjelo, ručak ili večera.

Vreme spremanja: 15 minuta | Jednostavno


SASTOJCI:
Stari, hrskavi hleb
Crveni i žuti paradajz ili žuta paprika
Šaka puna svežeg, seckanog peršuna
Šaka puna svežeg, seckanog bosiljka
1 srednja glavica crvenog luka, sečenog na tanke kolutove
1-2 čena belog luka
50 ml. vinskog sirćeta 
80 ml. maslinovog ulja
So, biber

INGREDIENTS:

  1. Iseći paradajz na krupne komade/ kriške i staviti ga u đevđir sa činijom ispod đevđira kako bi pustio svoj sok. 
  2. Iseći hleb na kocke/ kriške, otprilike iste veličine kao i paradajz, zatim ga staviti u veću činiju i preliti vinskim sirćetom. 
  3. Hlebu dodati luk isečen na tanke kolutove, sitno seckanu papriku, peršun i oceđeni paradajz.
  4. Preliv napraviti tako što ćete soku od paradajza dodati ulje, sitno seckani beli luk, so i biber, i sve to preliti preko prethodnih sastojaka. 
  5. Na kraju dodati bosiljak. Ostaviti 10-15 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se svi sastojci i ukusi lepo pomešali.

Buon appetito!



ENG: Total time: 15 minutes | Easy

INGREDIENTS:
Stale loaf
Mixture ripe red and yellow tomatoes or yellow pepper
1 handful fresh parsley leaves, roughly chopped
1 handful fresh basil leaves, roughly chopped
1 medium red onion, peeled and very finely sliced
1-2 garlic cloves
50ml red wine vinegar
80ml extra virgin olive oil
1 tsp sea salt
freshly ground black pepper


PREPARATION:
  1. Cut the tomatoes into large chunks and place in a colander and set over this bowl and leave to drain while you prepare the other ingredients.
  2. Cut the bread into chunks about the same size as the tomatoes, place in a large salad bowl and moisten with vinegar.
  3. Add to this  your finely sliced onions, yellow pepper, and parsley followed by your drained chopped tomatoes and gently toss making sure you hold back the tomato juice.
  4. Make your dressing by mixing into the reserved tomato juice crushed garlic, salt and pepper and then whisk in the olive oil.
  5. Pour over the salad ingredients and finally add the basil leaves tossing gently. Taste if additional salt and pepper is needed.Cover and allow to sit at room temperature for 10 to 15mins before serving to give the flavours more of a chance to mingle.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 15 minuti | Facile 

INGREDIENTI:
Pane del giorno prima
Pomodori maturi
Peperone giallo 
Basilico 
Prezzemolo
1 cipolla rossa
1-2 spicchi d'aglio
50 ml. aceto di vino rosso
80 ml. olio extravergine d'oliva
Sale, peppe


PREPARAZIONE:
  1. Lavare e tagliare i pomodori e metterli a scolare per circa mezz’ora in un colino con sotto un piatto fondo che possa raccogliere il loro liquido.
  2. Tagliare il pane e mettere in una ciotola. Condire con aceto. 
  3. Aggiungere la cipolla rossa, il peperone giallo, prezzemolo e i pomodori. 
  4. Condire il succo di pomodori con sale e pepe, e aggiungere1-2 spicchi d'aglio. 
  5. Versare sopra gli ingredienti e aggiungere il basilico. Lasciare riposare per circa 15 minuti prima di servire. 

Buon appetito!

0 коментара