Čokoladne krofne
* English and Italian translation down below. *
Krofne su nešto sasvim novo i do sada ih nismo imali na blogu. ☺
Tipičan američki slatkiš, svima poznat recept u kojem se najčešće spominje njihovo prženje, pravljenje glazure i posipanje šećerom, no danas donosimo nešto jednostavniji i manje kaloričniji recept savršen za užinu, doručak ili u onim momentima kada Vam se jede ovakva poslastica.
Testo za ovaj recept, iskreno rečeno, više podseća na smesu za kolače i takve je i teksture, no za njih je ipak potrebno svega 10-ak minuta pripreme, i još toliko za vreme pečenja.
S obzirom da svi vole čokoladu, ovo je recept u kojem će uživati i deca i odrasli.
Krofne su nešto sasvim novo i do sada ih nismo imali na blogu. ☺
Tipičan američki slatkiš, svima poznat recept u kojem se najčešće spominje njihovo prženje, pravljenje glazure i posipanje šećerom, no danas donosimo nešto jednostavniji i manje kaloričniji recept savršen za užinu, doručak ili u onim momentima kada Vam se jede ovakva poslastica.
Testo za ovaj recept, iskreno rečeno, više podseća na smesu za kolače i takve je i teksture, no za njih je ipak potrebno svega 10-ak minuta pripreme, i još toliko za vreme pečenja.
S obzirom da svi vole čokoladu, ovo je recept u kojem će uživati i deca i odrasli.
Vreme spremanja: 25 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
Za krofne:
150 gr. brašna
1 kašičica praška za pecivo
60 gr. braon šećera
2 kašike šećera
50-60 gr. putera ili maslaca, otopljen
Prstohvat soli
1 veće jaje ili 2 manja
180 gr. kiselog mleka ili jogurta
1/3 šolje ulja
Za glazuru:
1/2 šolje šećera u prahu
3 kašike kakaoa
1/2 kašičice ekstrakta vanile
3-4 kašike mleka ( ili koliko je potrebno)
Napolitanke
Za punjenje:
Slatka pavlaka za šlag
100-150 gr. otopljene mlečne čokolade
PRIPREMA:
- Zagrejati rernu na 180°C.
- U jednoj činiji pomešati zajedno brašno i so.
- U drugoj činiji pomešati kiselo mleko ili jogurt, šećer, jaje, puter ili maslac i ekstrakt vanile dok se sve ne sjedini. Dodati vlažne sastojke suvim i dobro umešati.
- Sipati smesu u nauljene kalupe za krofne tako da popunite 2/3 do 3/4 kalupa.
- Peći 8-10 minuta ili dok čačkalica prilikom provere testa ne bude čista.
- Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade oko 5 minuta. Izvaditi ih iz kalupa i prebaciti na papir za pečenje.
- Za glazuru pomešati šećer u prahu, kakao, vanilu i mleko. Ako je glazura isuviše gusta polako dodavati mleko dok ne dobijete željenu gustinu. Umočiti gornji deo krofni u glazuru ili ih preliti i vratiti ih na papir za pečenje kako bi se glazura stegla.
- Za punjenje pomešati umućenu pavlaku i šlag i puniti krofne.
- Posuti ih mlevenim napolitankama, čokoladnim ili šarenim mrvicama, šećerom u prahu ili nečim drugim po želji.
Buon appetito!
ENG: Total time: 35 minutes | Easy
INGREDIENTS:
For the donuts:
150 gr. flour
1 Tbsp powder for biscuits
60 gr. brown sugar
2 teaspoons of sugar
50-60 gr. butter, melted
Pinch of salt
1 bigger egg or 2 smaller ones
180 gr. sour milk or yoghurt
1/3 cup of oil
For the glaze:
1/2 cup of powdered sugar
3 tsp cocoa
1/2 tsp vanilla extract
3-4 tsp of milk (or as needed)
Wafers
For the filling:
Whipped cream
100-150 gr. dissolved milk chocolate
PREPARATION:
- Preheat the oven to 180°C.
- Mix flour and salt in a bowl.
- In another bowl mix sour milk or yogurt, sugar, egg, butter and vanilla extract and mix together. Add moist ingredients to the dry ones and mix well.
- Pour the mixture into oiled donut molds and fill 2/3 up to 3/4 of mixture.
- Bake for 8-10 minutes or until the toothpick comes out clean while checking the dough.
- Take out of the oven and allow to cool for about 5 minutes. Take them out from the mold and switch on the parchment paper.
- For the glaze mix powder sugar, cocoa, vanilla extract and milk. If the glaze is too thick, slowly add milk until you get the desired thickness. Glaze them with prepared chocolate glaze and return them to the baking paper so the glaze can cool.
- For the filling mix whipped cream with melted chocolate and fill the donuts.
- Sprinkle with wafers, chocolate or colored sprinkles, powdered sugar or something else as desired.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 35 minuti | Facile
INGREDIENTI:
Per il donuts:
150 gr. di farina
1 cucchiaio di lievito in polvere
60 gr. di zucchero di canna
2 cucchiaini di zucchero
50-60 gr. di burro, sciolto
Un pizzico di sale
1 uovo grande o 2 piccoli
180 gr. di latte acido o yogurt
1/3 tazza di olio
Per la glassa:
1/2 tazza di zucchero in polvere
3 cucchiai di cacao
1/2 cucchiai di estratto di vaniglia
3-4 cucchiaini di latte (o più se necessario)
Wafers
Per il riempimento:
Panna montata
100-150 gr. di cioccolato, sciolto
- Preriscaldare il forno a 180°C.
- Mescolare la farina e il sale in una ciotola.
- In un'altra ciotola mescolare il latte acido o lo yogurt, lo zucchero, l'uovo, il burro e la vaniglia e mescolare insieme. Aggiungere ingredienti umidi a quelli asciutti e mescolare bene.
- Versare la miscela in stampi di ciambella oleata e riempire 2/3 fino a 3/4 di miscela.
- Infornare per 8-10 minuti.
- Lasciare raffreddare per circa 5 minuti.
- Per la glassa mescolare lo zucchero a polvere, il cacao, l'estratto di vaniglia e il latte. Se la glassa è troppo spessa, lentamente aggiungete il latte. Glassare con la glassa al cioccolato e lasciare raffreddare.
- Per il riempimento montare la panna montata con il cioccolato.
- Cospargere con wafers, cioccolato grattugiato, zucchero in polvere o qualcos'altro.
Buon appetito!
0 коментара