Fritata / Frittata

* English and Italian translation down below. *

Ova fritatta je, iako je jesen uveliko počela, inspirisana letnjim ukusima povrća. ☺

Ukusna, bogata i zasitna.
Odlična za kasni doručak iliti rani ručak, ili pak večeru.
Takođe, brzo se sprema, sve sastojke iseckate, pomešate i spremate u jednom tiganju.
Ova jednostavna frittata sadrži sveže paprike, paradajz, kao i sveže začine.
Dokle god imate jaja i nešto od povrća u svom domu, možete napraviti ovakav obrok za tili čas. Idealna kombinacija uz šolju mleka.

Vreme spremanja: 30 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
5 jaja
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
3 paprike ( crvena, žuta, zelena)
5-7 čeri paradajza
2 kocke Feta sira
50 gr. parmezana
1-2 kašike mleka
So, biber, origano, susam

PRIPREMA:

  1. Papriku oprati i iseći na trake.
  2. Crni luk iseći na tanke kolutove. Sitno iseckati beli luk. Crni i beli luk staviti u zagrejan tiganj i pržiti na srednje jakoj temperaturi dok ne postane staklast. Dodati papriku i pržiti sve zajedno oko 3 minuta.
  3. U međuvremenu, paradajz iseći na polovine, te ga dodati paprikama i pržiti još 2-3 minuta.
  4. Jaja  zajedno sa 1 kockom Feta sira razmutiti viljuškom. Posoliti po želji.
  5. Drugu kocku sira dodati paprikama i paradajzu, konstantno mešajući dok se ne otopi i postane kremast. Dodati parmezan. Dodati biber i origano po ukusu.
  6. Umućena jaja preliti preko povrća. Ne mešati.
  7. Rernu zagrejati na 180°C. Tiganj ubaciti u rernu i peći frittatu oko 5-7 minuta, dok ne dobije zlatnu, hrskavu koru.

Buon appetito!



ENG: Total time: 30 minutes | Easy

INGREDIENTS:
5 eggs
1 onion
1 garlic clove
3 peppers (red, yellow, green)
5-7 cherry tomatoes
2 cubes of Feta cheese
50 gr. parmesan cheese
1-2 Tbsp of milk
Salt, pepper, oregano, sesame seeds

PREPARATION:

  1. Wash the peppers and cut them into strips.
  2. Chop the onion into thin rings. Chop the garlic. Put onion and garlic in a hot pan and fry on medium-high temperature until it becomes lightly golden. Add the peppers and fry together for about 3 minutes.
  3. In the meantime, chop tomatoes in half, add it to the peppers and fry for 2-3 minutes.
  4. Whisk eggs along with 1 cube of Feta cheese with fork. Add salt as desired.
  5. Add the second cube of cheese to the peppers and tomatoes, stirring constantly until it dissolves and becomes creamy. Add parmesan. Add pepper and oregano to taste.
  6. Pour the eggs over vegetables. Do not stir.
  7. Preheat the oven to 180°C. Place the pan into the oven and bake for about 5-7 minutes, until it gets the golden, crispy crust on top.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 30 minuti | Facile

INGREDIENTI:
5 uova
1 cipolla
1 spicchio d'aglio
3 peperoni (rosso, giallo, verde)
5-7 pomodorini
2 cubi di Feta formaggio
50 gr. di parmigiano
1-2 cucchiai di latte
Sale, pepe, origano, semi di sesamo

PREPARAZIONE:

  1. Lavare i peperoni e tagliarli in strisce.
  2. Tagliare la cipolla in anelli sottili. Tagliate l'aglio. Mettere la cipolla e l'aglio in una padella calda e cuocere a temperatura media fino a quando la cipolla diventa dorata. Aggiungere i peperoni e cuocere insieme per circa 3 minuti.
  3. Nel frattempo, tagliate a metà i pomodori, aggiungeteli ai peperoni e cuocere per 2-3 minuti.
  4. Sbattere le uova con 1 cubetto di Feta. Aggiungere il sale a piacere.
  5. Aggiungere il secondo cubetto di Feta ai peperoni e pomodori, mescolando continuamente fino a che non si scioglie e diventa cremoso. Aggiungere parmigiano. Aggiungere il pepe e l'origano a piacere.
  6. Versare le uova sopra le verdure. Non mescolare.
  7. Preriscaldare il forno a 180°C. Mettere la padella nel forno e cuocere per circa 5-7 minuti, fino a quando la crosta diventa dorata e croccante.
Buon appetito!

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