Baklava kolač od patišpanja / Sponge cake baklava
* English and Italian translation down below. *
Nakon originalnog recepta za baklavu, odlucila sam da budem malo kreativnija i da vam pokažem kako da originalni recept za baklavu pretvorite u ovaj sočni kolač. ☺
Ono što moram na početku da napomenem jeste da je ovaj kolač lakše napraviti nego klasičnu baklavu, jer sve što trebate da uradite jeste da pomešate i spojite sve sastojke zajedno i ispečete kolač, a zatim da skuvate vodu sa šećerom, limunovim i / ili pomorandžinom sokom, te sve to fino prelijete preko pečenog kolača.
Što se ukusa tiče, vrlo je sličan originalnoj baklavi: sadrži hrskavost zahvaljujući orasima, ima onaj klasični slatki ukus i aromu meda i prilično je lagan, te ćete ga smazati za tren oka.
Što se serviranja tiče, možete dodati kašiku umućene pavlake ili šlaga, kao i kašiku ( kuglu) sladoleda od vanile.
Savršena uz šoljicu čaja, kafe ili mleka.
Nakon originalnog recepta za baklavu, odlucila sam da budem malo kreativnija i da vam pokažem kako da originalni recept za baklavu pretvorite u ovaj sočni kolač. ☺
Ono što moram na početku da napomenem jeste da je ovaj kolač lakše napraviti nego klasičnu baklavu, jer sve što trebate da uradite jeste da pomešate i spojite sve sastojke zajedno i ispečete kolač, a zatim da skuvate vodu sa šećerom, limunovim i / ili pomorandžinom sokom, te sve to fino prelijete preko pečenog kolača.
Što se ukusa tiče, vrlo je sličan originalnoj baklavi: sadrži hrskavost zahvaljujući orasima, ima onaj klasični slatki ukus i aromu meda i prilično je lagan, te ćete ga smazati za tren oka.
Što se serviranja tiče, možete dodati kašiku umućene pavlake ili šlaga, kao i kašiku ( kuglu) sladoleda od vanile.
Savršena uz šoljicu čaja, kafe ili mleka.
Vreme spremanja: 35 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
Za kolač:
3 jaja
100 gr. šećera
1 vanilin šećer
100 ml. ulja
100 ml. mleka ili jogurta
1/2 kesice praška za pecivo
1/2 kesice instant kapućina
200 gr. mlevenih oraha
200 gr. brašna
Za sirup:
500-700 ml. vode
Sok od 1/2 limuna
Sok od 1 pomorandže
50-70 gr. šećera
Ekstrakt ruma
PRIPREMA:
- Zagrejati rernu na 180°C.
- Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, te postepeno dodavati ostale sastojke.
- Sipati smesu u kalup i peći u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta.
- Za to vreme, uzeti šerpu, sipati šećer, vodu, limunov i / ili pomorandžin sok, te pustiti da provri.
- Kada je kolač gotov, napraviti sitne rupe na nekoliko mesta i polako preliti kolač.
- Pustiti da se ohladi i upije tečnost.
- Posuti ga mlevenim orasima i seći na kocke.
Buon appetito!
ENG: Total time: 35 minutes | Easy
INGREDIENTS:
For the cake:
3 eggs
100 gr. sugar
1 sachet vanilla sugar
100 ml. oil
100 ml. milk or yogurt
1/2 sachet baking powder
1/2 sachet instant cappuccino
200 gr. grounded walnuts
200 gr. flour
For the syrup:
500-700 ml. water
1/2 lemon juice
Juice of 1 orange
50-70 gr. sugar
Rum extract
PREPARATION:
- Preheat the oven to 180°C.
- Whosk the eggs with sugar and vanilla sugar, then gradually add all other ingredients.
- Pour the mixture into the baking tray and bake in a preheated oven for about 20-25 minutes.
- In the meantime, take a saucepan, add sugar, water, lemon and / or orange juice, and bring to boil.
- When the cake is ready, make small holes by poking it and slowly pour the syrup over the cake.
- Let the cake to cool and absorb liquid.
- Sprinkle with grounded walnuts and serve.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 35 minuti | Facile
INGREDIENTI:
Per la torta:
3 uova
100 gr. di zucchero
1 bustina di zucchero vanigliato
100 ml. di olio
100 ml. di latte o yogurt
1/2 bustina di lievito in polvere
1/2 bustina di cappuccino istantaneo
200 gr. di noci tritate
200 gr. di farina
Per lo sciroppo:
500-700 ml. di acqua
1/2 succo di limone
Succo di 1 arancia
50-70 gr. di zucchero
Estratto di rum
PREPARAZIONE:
- Preriscaldare il forno a 180°C.
- Sbattere le uova con lo zucchero e lo zucchero vanigliato, quindi aggiungere gradualmente tutti gli altri ingredienti.
- Versare il composto nella teglia e cuocere in forno preriscaldato per circa 20-25 minuti.
- Nel frattempo, prendere una casseruola, aggiungere zucchero, acqua, limone e / o succo d'arancia e portare a bollire.
- Quando la torta è pronta, versare lentamente lo sciroppo sulla torta.
- Lasciare raffreddare la torta.
- Cospargere con le noci tritate e servire.
Buon appetito!
0 коментара