Baklava kolač od patišpanja / Sponge cake baklava

* English and Italian translation down below. *

Nakon originalnog recepta za baklavu, odlucila sam da budem malo kreativnija i da vam pokažem kako da originalni recept za baklavu pretvorite u ovaj sočni kolač. ☺

Ono što moram na početku da napomenem jeste da je ovaj kolač lakše napraviti nego klasičnu baklavu, jer sve što trebate da uradite jeste da pomešate i spojite sve sastojke zajedno i ispečete kolač, a zatim da skuvate vodu sa šećerom,  limunovim i / ili pomorandžinom sokom, te sve to fino prelijete preko pečenog kolača.
Što se ukusa tiče, vrlo je sličan originalnoj baklavi: sadrži hrskavost zahvaljujući orasima, ima onaj klasični slatki ukus i aromu meda i prilično je lagan, te ćete ga smazati za tren oka.
Što se serviranja tiče, možete dodati kašiku umućene pavlake ili šlaga, kao i kašiku ( kuglu) sladoleda od vanile.
Savršena uz šoljicu čaja, kafe ili mleka.

Vreme spremanja: 35 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:

Za kolač:
3 jaja
100 gr. šećera
1 vanilin šećer
100 ml. ulja
100 ml. mleka ili jogurta
1/2 kesice praška za pecivo
1/2 kesice instant kapućina
200 gr. mlevenih oraha
200 gr. brašna

Za sirup:
500-700 ml. vode
Sok od 1/2 limuna
Sok od 1 pomorandže
50-70 gr. šećera
Ekstrakt ruma

PRIPREMA:
  1. Zagrejati rernu na 180°C.
  2. Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, te postepeno dodavati ostale sastojke.
  3. Sipati smesu u kalup i peći u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta.
  4. Za to vreme, uzeti šerpu, sipati šećer, vodu, limunov i / ili pomorandžin sok, te pustiti da provri.
  5. Kada je kolač gotov, napraviti sitne rupe na nekoliko mesta i polako preliti kolač.
  6. Pustiti da se ohladi i upije tečnost.
  7. Posuti ga mlevenim orasima i seći na kocke.

Buon appetito!



ENG: Total time: 35 minutes | Easy

INGREDIENTS:

For the cake:
3 eggs
100 gr. sugar
1 sachet vanilla sugar
100 ml. oil
100 ml. milk or yogurt
1/2 sachet baking powder
1/2 sachet instant cappuccino
200 gr. grounded walnuts
200 gr. flour

For the syrup:
500-700 ml. water
1/2 lemon juice
Juice of 1 orange
50-70 gr. sugar
Rum extract

PREPARATION:
  1. Preheat the oven to 180°C.
  2. Whosk the eggs with sugar and vanilla sugar, then gradually add all other ingredients.
  3. Pour the mixture into the baking tray and bake in a preheated oven for about 20-25 minutes.
  4. In the meantime, take a saucepan, add sugar, water, lemon and / or orange juice, and bring to boil.
  5. When the cake is ready, make small holes  by poking it and slowly pour the syrup over the cake.
  6. Let the cake to cool and absorb liquid.
  7. Sprinkle with grounded walnuts and serve.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 35 minuti | Facile

INGREDIENTI:

Per la torta:
3 uova
100 gr. di zucchero
1 bustina di zucchero vanigliato
100 ml. di olio
100 ml. di latte o yogurt
1/2 bustina di lievito in polvere
1/2 bustina di cappuccino istantaneo
200 gr. di noci tritate
200 gr. di farina

Per lo sciroppo:
500-700 ml. di acqua
1/2 succo di limone
Succo di 1 arancia
50-70 gr. di zucchero
Estratto di rum

PREPARAZIONE:

  1. Preriscaldare il forno a 180°C.
  2. Sbattere le uova con lo zucchero e lo zucchero vanigliato, quindi aggiungere gradualmente tutti gli altri ingredienti.
  3. Versare il composto nella teglia e cuocere in forno preriscaldato per circa 20-25 minuti.
  4. Nel frattempo, prendere una casseruola, aggiungere zucchero, acqua, limone e / o succo d'arancia e portare a bollire.
  5. Quando la torta è pronta, versare lentamente lo sciroppo sulla torta.
  6. Lasciare raffreddare la torta.
  7. Cospargere con le noci tritate e servire.
Buon appetito!

0 коментара