Pikantna kajgana na tostu / Scrambled eggs on a toast

* English and Italian translation down below. *

Evo još jednog recepta za doručak. 😊

Obrok koji mnogi već dobro znate i koji se verovatno često nalazi na stolu tokom ranih, jutarnjih sati. Obrok koji je dominantan u svojoj jednostavnosti i koji tretiramo i svrstavamo u osnove kuvanja, jer je nešto što i deca mogu da naprave.
Ide uz razne priloge i dodatke, te se Vaši ukusi i želje mogu lepo uklopiti i kombinovati, pružajući Vam drugačiji doživljaj svaki put kada ga spremite.
Dakle, naizgled vrlo jednostavan recept sa širokim spektrom kombinacija i ukusa, ali, svakako da postoje trikovi koji ga mogu učiniti još boljim i ukusnijim. No, o tome nešto kasnije.
Prvo, da kažemo par reči o tome zašto se zove pikantan. Da, sadrži jedan ljutkasti sastojak, i iako je totalno u redu dodati kečap ili, recimo - čili, u ovom receptu odluka je pala na Meksikana ljuti sos/preliv. Ukoliko ga niste probali, sličnog je ukusa kao i kečap, s tom razlikom što sadrži ukuse čili i slatke paprike. Ako volite i rado spremate ljuta jela, eto još jedne ideje za Vas.

Šta treba da znamo o ovom receptu?

- Ukoliko nemate puno vremena na raspolaganju, ili više preferirate da ga jedete na taj način, onda hleb možete jednostavno iseći na kriške i poslužiti uz kajganu. Ja sam se opredelila za hrskav i topao hleb, koji sam zagrejala na gril tiganju, oko 2-3 minuta, jer ga njegova hrskavost izdvaja od pufnaste i kremaste kajgane.
- U umućena jaja, kao što sam već gore navela, možete dodati bilo koji sos/preliv/prilog po želji, uključujući i povrće. 

Polako i na slaboj temperaturi. 

Ključ pufnaste i kremaste kajgane jeste pečenje ( iliti prženje, kako god to nazivali) na tihoj temperaturi. Na srednjoj ili visokoj temperaturi ceo proces se odvija prilično brzo i rezultira čvršćoj, suvoj kajgani. Kada ih spremate na tihoj vatri, peku se podjednako, što Vam daje osetno mekši i kremastiji doručak. Jaja polako prelaze iz tečnog u čvrsto stanje, što Vam omogućava da lako zaustavite proces pečenja onog trenutka kada smatrate da su dovoljno meka ili čvrsta, onoliko koliko to Vama odgovara. 
Takođe, ako ih mešate špatulicom češće, dobićete sitnije grudvice, teksture sira. No, sitnije ili krupne grudvice su, ponovo, stvar ukusa i želje, ostavite ih onako kako se Vama više dopada. 

So, biber i ostali dodaci i začini. 

Naravno, so i biber se nekako podrazumevaju u gotovo svakom jelu, pa tako su neizostavan dodatak i ovaj put. Umućena jaja možete posoliti dok su još u tečnom stanju, ili kasnije, kada su već gotova, odozgo. Imajte na umu da je, u ovom slučaju, pršuta slana, kao i možda neki drugi sastojak ( tipa krem sir, nešto više o tome dole) koji dodajete, pa vodite računa da ne presolite. 
Mleko ili neki drugi mlečni proizvodi nisu obavezni, ali definitivno upotpunjuju kremoći i ukusu. Kašika do dve krem sira ili pavlake bi trebale biti dovoljne. 

Od začina dodala sam sušeni origano i sveži, iseckani peršun. Začinsko bilje možete dodati u umućena jaja, no ja sam ih posula po skoro gotovim jajima, na samom kraju pečenja. 

Zaključak i serviranje. 

 Rezultat je kremasta, meka, blago pikantna i ukusna kajgana koja prosto klizi sa viljuške, prepuna ukusa i šarenih boja. 
Ovako pripremljenu kajganu servirajte uz prilog ili sos po želji, ili uz neku finu, sezonsku salaticu i šolju mleka. 



Vreme spremanja: 15 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
3 jaja
1 kašika ajvara 
1/2 kašike Meksikana sosa
1/2 kašike Tartar sosa
1 kašika krem sira 
Suva, dimljena pršuta 
So, biber, origano, peršun 
Kriške hleba 

PRIPREMA:
  1. Zagrejati tiganj na lakoj temperaturi. 
  2. Umutiti jaja, dodati im ajvar, krem sir, Tartar sos, tanko sečenu pršutu i Meksikana sos, te dobro promešati. 
  3. Posoliti i pobiberiti po ukusu ( ili samo pobiberiti ako so dodajete na kraju). 
  4. Sipati smesu u zagrejani tiganj i polako peći (pržiti) jaja uz povremeno ( ili često, ako želite sitne grudvice) mešanje, oko 10 minuta. 
  5. Dodati origano i iseckani peršun. 
  6. Zagrejati drugi tiganj u kojem ćete ispeći (zagrejati) hleb dok ne postane hrskav. 
  7. Jaja prebaciti na hleb, dodatno posuti začinima ili preliti Tartar sosom. 

Buon appetito!




ENG: Total time: 15 minutes | Easy

INGREDIENTS:
3 eggs
1 Tbsp ajvar
1/2 Tbsp hot, Mexican sauce
1/2 Tbsp Tartar sauce
1 Tbsp cream cheese
Dry, smoked ham
Salt, pepper, oregano, parsley
Slices of bread

PREPARATION:
  1. Heat the pab on a low temperature.
  2. Whisk the eggs, add ajvar, cream cheese, Tartar sauce, thinly chopped ham and Mexican sauce, then mix all together.
  3. Add salt and pepper to taste (or just add pepper and salt when the eggs are cooked).
  4. Pour the mixture into the preheated pan and slowly cook the eggs occasionally (or often) stirring, about 10 minutes.
  5. Add oregano and chopped parsley.
  6. Heat the second pan in which you will warm up the slices of bread until they becomes crispy.
  7. Transfer eggs to the bread, sprinkle with chopped parsley or with Tartar sauce.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 15 minuti | Facile

INGREDIENTI:
3 uova
1 cucchiaio di ajvar
1/2 cucchiaio di salsa messicana
1/2 cucchiaio di salsa tartara
1 cucchiaio di formaggio spalmabile
Prosciutto secco
Sale, pepe, origano, prezzemolo
Fette di pane

PREPARAZIONE:

  1. Riscaldare la padella a temperatura bassa.
  2. Sbattere le uova, aggiungere ajvar, formaggio spalmabile, salsa tartara, prosciutto tritato e salsa messicana, quindi mescolare tutto.
  3. Aggiungere il sale e il pepe a piacere (oppure solamente aggiungere il pepe e sale quando le uova sono pronte).
  4. Versare il composto nella padella preriscaldata e cuocere lentamente le uova mescolando ogni tanto, per circa 10 minuti.
  5. Aggiungere origano e prezzemolo tritato.
  6. Riscaldare la seconda padella in cui riscalderai le fette di pane finché non diventano croccante.
  7. Trasferire le uova sul pane, cospargere con prezzemolo tritato o con salsa tartara.
Buon appetito!

0 коментара