Crostata sa kapućino kremom / Crostata with cappuccino cream
* English and Italian translation down below. *
Ova sjajna crostata nam je prvi put gost na blogu i punjena je laganom kremom od kapućina, a odozgo se nalaze mali, hrskavi i mirisni dekorativni keksići, prepunog ukusa, preliveni karamelom.
Ako volite crostate i slične tipove kolača, imam recept za Vas.
Ovo testo nije potrebno ohladiti pre izrade.
Ovaj tip kore možete puniti čime god želite, a nakon par dana idalje je sočna i meka.
Kolač sam po sebi nije presladak, već umereno sladak, no, ako volite slađe dodajte veću količinu šećera.
Da biste je napravili, jednostavno pomešajte suve sastojke sa vlažnim.
Lično, kada god spremam ovaj tip poslastice koristim recept za ovo testo zato što je jedno od najjednostavnijih za napraviti, ali ukoliko imate svoj recept za istu, slobodno ga upotrebite. Preostane Vam da razvaljate testo ( tačnije, polovinu testa ) i prebacite ga u kalup za crostatu ili tart, a od ostatka testa napravite dekoraciju po želji.
Vreme pečenja je prilično kratko. Pecite je dok blago ne porumeni, tj. dobije zlatnu boju i hrskavu spoljašnjost. Zatim je ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi, a onda je polako izvadite iz kalupa i voilà.
Što se punjenja tiče, vrlo je jednostavno, samo pomešajte kesicu instant kapućina sa već umućenim šlagom. Obavezno ohladite krem u frižideru na minimum pola sata. Nakon toga, koru tj. crostatu napunite kremom i dekorišite po želji.
Ukoliko Vam se ovakva poslastica dopada slobodno napravite veću količinu kako biste mogli da uživate u ovom kolaču tokom cele nedelje.
Ova slatka, mala kreacija je idealna za dručak uz šolju mleka ili kafe, za užinu, ili kao nešto slatko nakon ručka.
Ova sjajna crostata nam je prvi put gost na blogu i punjena je laganom kremom od kapućina, a odozgo se nalaze mali, hrskavi i mirisni dekorativni keksići, prepunog ukusa, preliveni karamelom.
Ako volite crostate i slične tipove kolača, imam recept za Vas.
Ovo testo nije potrebno ohladiti pre izrade.
Ovaj tip kore možete puniti čime god želite, a nakon par dana idalje je sočna i meka.
Kolač sam po sebi nije presladak, već umereno sladak, no, ako volite slađe dodajte veću količinu šećera.
Da biste je napravili, jednostavno pomešajte suve sastojke sa vlažnim.
Lično, kada god spremam ovaj tip poslastice koristim recept za ovo testo zato što je jedno od najjednostavnijih za napraviti, ali ukoliko imate svoj recept za istu, slobodno ga upotrebite. Preostane Vam da razvaljate testo ( tačnije, polovinu testa ) i prebacite ga u kalup za crostatu ili tart, a od ostatka testa napravite dekoraciju po želji.
Vreme pečenja je prilično kratko. Pecite je dok blago ne porumeni, tj. dobije zlatnu boju i hrskavu spoljašnjost. Zatim je ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi, a onda je polako izvadite iz kalupa i voilà.
Što se punjenja tiče, vrlo je jednostavno, samo pomešajte kesicu instant kapućina sa već umućenim šlagom. Obavezno ohladite krem u frižideru na minimum pola sata. Nakon toga, koru tj. crostatu napunite kremom i dekorišite po želji.
Ukoliko Vam se ovakva poslastica dopada slobodno napravite veću količinu kako biste mogli da uživate u ovom kolaču tokom cele nedelje.
Ova slatka, mala kreacija je idealna za dručak uz šolju mleka ili kafe, za užinu, ili kao nešto slatko nakon ručka.
Vreme spremanja: 30 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
1 jaje
50-70 gr. šećera
1 kesica vanilin šećera
100 gr. putera, sobne temperature ili 100 ml. neutralnog ulja
3 kašike mleka
1/2 kesice praška za pecivo
300-350 gr. brašna
Šlag
1 kesica instant kapućina
Karamel sos/preliv
PRIPREMA:
- Pomešati suve sastojke sa vlažnim. Rukama umesiti testo. Podeliti ga na 2 jednaka dela.
- Razvaljati jedan deo oklagijom, jedanput do dvaput maksimum.
- Prebaciti testo u kalup za crostatu ili tart koji ste prethodno premazali uljem ili puterom. Nožem probušiti testo na par mesta.
- Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 12 minuta.
- Od ostatka testa možete napraviti dekoraciju, spremiti još jednu crostatu ili ga zamrznuti za neki drugi put. Ako spremate dekoraciju, testo razvaljati na željenu debljinu, oblikovati po želji i takođe peći na 180°C, 12 minuta.
- Umutiti šlag, dodati kesicu instant kapućina, dobro umešati i ostaviti da se ohladi na minimum 30 minuta.
- Kada je crostata gotova, izvaditi je iz rerne i ostaviti je da se ohladi na sobnoj temperaturi. Napuniti je kremom i poređati dekoraciju po želji. Preliti karamel sosom/prelivom. Služiti uz šolju mleka ili kafe.
Buon appetito!
ENG: Total time: 30 minutes | Easy
INGREDIENTS:
1 egg
50-70 gr. sugar
1 sachet vanilla sugar
100 gr. butter, room temperature or 100 ml. oil
3 Tbsp milk
1/2 sachet baking powder
300-350 gr. flour
Whipped cream
1 sachet instant cappuccino
Caramel sauce
PREPARATION:
- Mix dry ingredients with the wet ingredients. Knead the dough with your hands. Divide it into 2 equal parts/balls.
- Roll one part of the dough and roll it once or twice, maximum.
- Transfer the dough into the baking tray for crostata's or tart's which you have previously oiled.
- Bake in a preheated oven at 180°C for about 12 minutes.
- From the rest of the dough you can make a decoration, make another crostata or freeze it for some other time. If you are preparing the decoration, roll the dough to the desired thickness, cut the shapes that you desire and also bake at 180°C for 12 minutes.
- Whip the whipped cream, add the instant cappuccino, mix well and let it cool for at least 30 minutes.
- When the crostata is ready, remove it from the oven and allow to cool at room temperature. Fill it with the cappuccino whipped cream and add the desired decoration. Sprinkle with caramel sauce. Serve with a cup of milk or coffee.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 30 minuti | Facile
INGREDIENTI:
1 uovo
50-70 gr. di zucchero
1 bustina di zucchero vanigliato
100 gr. di burro a temperatura ambiente o 100 ml. di olio
3 cucchiai di latte
1/2 bustina di lievito in polvere
300-350 gr. di farina
Panna montata
1 bustina di cappuccino istantaneo
Salsa al caramello
PREPARATION:
- Mescolare gli ingredienti secchi con gli ingredienti umidi. Impastare l'impasto con le mani. Dividetelo in 2 parti uguali.
- Stendere l'impasto con il mattarello.
- Trasferire l'impasto nella teglia per la crostata precedentemente oliata.
- Cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 12 minuti.
- Dal resto dell'impasto potete fare la decorazione, fare un'altra crostata o congelarla. Se savete deciso di preparare la decorazione, stendere l'impasto, tagliare con le formine che preferite e infornare a 180°C per 12 minuti.
- Montare la panna montata, aggiungere il cappuccino istantaneo, mescolare bene e lasciare raffreddare per almeno 30 minuti.
- Quando la crostata è pronta, lasciarla raffreddare a temperatura ambiente. Riempire con la panna montata e cappuccino e aggiungere la decorazione desiderata. Cospargere con salsa al caramello. Servire con una tazza di latte o caffè.
Buon appetito!
0 коментара