Špagete sa suvim šljivama i Feta sirom / Spaghetti with prunes and Feta cheese

* Emglish and Italian translation down below. *

Danas imamo jednu nesvakidašnju kombinaciju slatko-slanog ukusa koja će Vam, možda, zvučati pomalo neobično, no zapravo se svi ukusi vrlo dobro slažu zajedno. ☺

Možda ste već imali priliku da probate suve šljive u kombinaciji sa nekim slanim sastojkom, ali i ako niste, evo recepta koji bi Vam se mogao dopasti.
Ideja za ovo jelo je došla iznenada i neočekivano, sticajem okolnosti imala sam dosta suvih šljiva koje sam tih dana koristila za spremanje kolača, pa mi je palo na pamet da iskoristim ostatak za neko slano jelo. I tako je nastala ova pasta sa sosom od suvih šljiva i Feta sirom.
Sos od suvih šljiva je dao bogatu, blago slatkastu notu jednostavnoj testenini, a boja koju su suve šljive pustile prilikom kuvanja prodrla je u špagete i dala im zanimljiv izgled, tj. ljubičastu boju, dok je Feta sir upotpunio jelo svojim kremastim ukusom i slanoćom.
Dakle, vrlo jednostavan recept koji se sprema za nepunih pola sata.
Ova kombinacija se takođe dobro slaže sa bilo kojom vrstom orašastih plodova ( na primer, orasima), jer pružaju jelu finu teksturu i hrskavost.
Navedeni sastojci su za četiri osobe, tako da ukoliko spremate za više, slobodno povećajte količinu sastojaka.


Vreme spremanja: 30 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
250 gr. špageta
200 gr. suvih šljiva
1 kašika braon šećera
1,5 - 2 šolje vode ( 200 ml.)
Feta sir

PRIPREMA:
  1. Špagete skuvati po uputstvu, u slanoj vodi.
  2. Suve šljive oprati, staviti ih u šerpicu, dodati kašiku braon šećera i sipati oko 200 ml. vode. Vodu dodavati po potrebi, u zavisnosti od toga koliko želite da Vam sos bude gust. Šljive kuvati oko 15 minuta.
  3. Kada su šljive (kao i špagete) gotove, pomešati testeninu sa sosom i posuti drobljenim ili rendanim Feta sirom.

Buon appetito!



ENG: Total time: 30 minutes | Easy

INGREDIENTS:
250 gr. spaghetti
200 gr. dried prunes
1 Tbsp brown sugar
1.5 - 2 cups of water (200 ml.)
Feta cheese

PREPARATION:
  1. Cook the spaghetti according to the instructions, in salted water.
  2. Wash the prunes, put them in a saucepan, add a tablespoon of brown sugar and pour about 200 ml. of water. Add more water as needed, depending on how much you want your sauce to be dense. Cook prunes for about 15 minutes.
  3. When the prunes (as well as the spaghetti's) are ready, mix the pasta with the sauce and sprinkle with Feta cheese.

Buon appetito!



IT: Tempo totale: 30 minuti | Facile

INGREDIENTI:
250 gr. di spaghetti
200 gr. di prugne secche
1 cucchiaio di zucchero di canna
1,5 - 2 tazze di acqua (200 ml.)
Feta formaggio

PREPARAZIONE:

  1. Cuocere gli spaghetti secondo le istruzioni, in acqua salata.
  2. Lavare le prugne, metterle in una casseruola, aggiungere un cucchiaio di zucchero di canna e versare circa 200 ml. d'acqua. Aggiungere più acqua se necessario. Cuocere le prugne per circa 15 minuti.
  3. Quando le prugne sono pronte, mescolare gli spaghetti con la salsa e cospargere
  4. con Feta formaggio. 
Buon appetito!

0 коментара