Karamel keks torta sa orasima, kokosom i rumom / Caramel no-bake biscuit cake with walnuts, coconut and rum

* English and Italian translation down below. *

Svi volimo nepečene kolače, torte ili deserte upravo zato što su jednostavne i brze pripreme i savršeni su za momente kada Vam se, prosto, jede nešto slatko, a ni najmanje niste raspoloženi za sate i sate u kuhinji, mešnji, spremanju i raspremanju nagomilanih sudova.
Takođe, ne moram ni da napominjem tople, letnje dane u kombinaciji sa uključivanjem rerne. Ta kombinacija jednostavno ne ide zajedno. No, iako smo u, skoro pa februaru mesecu, ovakvi recepti su uvek dobrodošli. 😊

Keks torta, mene (a pretpostavljam i većinu Vas) vezuje za detinjstvo i odrastanje, s obzirom da sam je kao mala obožavala i vrlo često tražila od mame da je napravi, dok sam ja, kao jel'te dobar pomoćnik u kuhinji, kašikom ''pažljivo'' degustirala svaki krem iz šerpice.
U nastavku stiže par reči o samom receptu, načinu pripreme, sastojcima i serviranju. 

Šta treba da znamo o ovom receptu?

- Jednostavna torta od svega 5 glavnih sastojaka: Petit keksa, pudinga od karamele, oraha, kokosa i ruma.
- Keks je potrebno umočiti u vruće mleko pre nego što ih poređate u pleh ili kalup. Ne bi trebalo da ga držite puno u vrućem mleku jer će se, normalno, otopiti i pući. Par sekundi bi bilo sasvim dovoljno, u zavisnosti od toplote mleka kao i tipa keksa koji koristite. Za ovaj recept korišćen je Petit keks sa maslacem, koji je, čini mi se, nešto mekši i prhkiji od onog bez maslaca.
- U receptu ispod stavila sam količinu oraha i kokosa koju mi najčešće koristimo, no ona varira od Vašeg ukusa, kao i teksture, tj. gustine pudinga koju želite da postignete.
- Da biste lakše izvadili i kasnije sekli tortu, po mogućstvu koristite kalup kojem se stranice mogu otvoriti.
- Tortu je potrebno dobro ohladiti u frižideru na minimum dva sata pre serviranja, kako bi se fil dobro povezao sa keksom. 

Moja verzija. 

Svi dobro znamo da recepata za keks tortu ima puno i svi su vrlo ukusni ( i lako dostupni, zahvaljujući internetu) jer uglavnom sa kolačima, tortama ili desertima od keksa ne možete pogrešiti. Verzija koja se sprema u našem domu uključuje orahe, no Vi možete dodati i još neke orašaste plodove, ili pak ih kompletno izbaciti iz recepta. Kokos je dodat jer ga mi obožavamo, ne samo u keks torti već i u drugim pečenim ili nepečenim kolačima. Orasi, kao i kokos, se odlično slažu sa karamelom, meni lično više nego sa vanilom ili nekim drugim ukusom, te je u ovu tortu dodat puding od karamele. Tačnije, dva pudinga.
Rum nije obavezan, ako želite možete ga dodati u puding prilikom kuvanja ili u mleko u koje ćete umakati keks. Umesto ruma, takođe možete dodati i aromu vanile ili lešnika. Dekoracija ove torte je vrlo jednostavna, umućeni šlag pomešala sam sa kesicom instant kapućina, dobro ohladila i premazala preko takođe ohlađene torte i posula rendanom čokoladom. 


Serviranje i čuvanje torte. 

Ova torta uvek izgleda impresivno s obzirom na vreme njene pripreme, koje je kraće od sat vremena. Brz i jednostavan način da poslužite nešto slatko na Vašem stolu. Servirajte parče torte uz šoljicu kafe ili mleka, a možete je čuvati u frižideru do nedelju dana. 



Vreme spremanja: 40 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
400 gr. Petit Beurre keksa sa maslacem
2 pudinga od karamele
1 l. mleka za puding, oko 300-350 ml. za umakanje keksa i oko 200 ml. za šlag
150 gr. mlevenih oraha
50 gr. kokosa
Rum
250 gr. šlaga
1 kesica instant kapućina
Čokolada

PRIPREMA:
  1. Od 1 l. mleka odvojiti oko 100 ml. u kojem ćete razmutiti 2 kesice pudinga od karamele sa 5-7 kašika šećera, u zavisnosti koliko želite da zasladite puding. U ostatak mleka skuvati razmućeni puding.
  2. Skuvani puding podeliti na dva jednaka dela: u prvi deo dodati 150 gr. mlevenih oraha, a u drugi deo dodati 50 gr. kokosa (kokosovog brašna). 
  3. Pripremite oko 300-350 ml. mleka i zagrejte ga. Jedan po jedan keks umočite u vruće mleko na par sekundi, izvadite i ređajte u željeni kalup, tako da formirate podlogu.
  4. Sipajte smesu sa pudingom i orasima preko keksa i ravnomerno rasporedite.
  5. Zatim ponovite red keksa, naravno prethodno umočenih u mleko. 
  6. Preko drugog reda keksa sipajte smesu od karamel pudinga i kokosa. Ravnomerno rasporedite. 
  7. Ponovite još jedan red keksa preko smese od pudinga i kokosa i ostavite u frižider da se ohladi, oko 30 minuta. 
  8. Umutite šlag sa otprilike 200 ml. hladnog mleka i dodajte mu kesicu instant kapućina. Ostavite u frižider da se ohladi. 
  9. Tortu premažite i dekorišite šlagom, a zatim pospite rendanom čokoladom. 

Buon appetito!





ENG: Total time: 40 minutes | Easy


  INGREDIENTS:
400 gr. Petit Beurre biscuits
2 sachets instant caramel puddings 
1 l. milk for the puddings, about 300-350 ml. for the biscuits and about 200 ml. for whipped cream
150 gr. ground nuts
50 gr. coconut
Rum
250 gr. whipped cream
1 sachet instant cappuccino
Chocolate

PREPARATION:
  1. From 1 l. of milk leave about 100 ml. in which you will whisk 2 sachets of instant caramel puddings and add 5-7 tablespoons of sugar, depending on how much you like to sweeten the pudding. In the rest of the milk, cook the pudding. 
  2. Once the pudding is ready, divide it into two equal parts: add 150 gr. of grounded walnuts in the first part, and in the second add 50 gr. of coconut (coconut flour).
  3. Prepare about 300-350 ml. milk and heat it. Dip one by one biscuit into hot milk for a few seconds, remove and place into the desired mold or baking pan. 
  4. Pour the mixture of pudding and walnuts over the biscuits and spread evenly.
  5. Then repeat the second layer of biscuits, also previously dipped into warm milk.
  6. Pour the mixture of caramel pudding and coconut over the second layer of biscuits. Spread evenly.
  7. Repeat another layer of biscuits and leave the cake in the fridge to cool for about 30 minutes.
  8. Whisk the whipped cream with about 200 ml. of cold milk and add a sachet of instant cappuccino. Leave it in the fridge to cool down.
  9. Spread the cake with whipped cream and decorate it with grated chocolate.

Buon appetito!




IT: Tempo totale: 40 minuti | Facile


INGREDIENTI:
400 gr. di Petit Beurre biscotti 
2 bustine di budini al caramello istantanei
1 l. di latte per i budini, circa 300-350 ml. per i biscotti e circa 200 ml. per la panna montata
150 gr. di noci tritate 
50 gr. di farina di cocco
Rum
250 gr. di panna montata
1 bustina di cappuccino istantaneo 
Cioccolato

PREPARAZIONE:

  1. Da 1 l. di latte lasciare circa 100 ml. in cui mescolate 2 bustine di budino al caramello e aggiungete 5-7 cucchiai di zucchero. Nel resto del latte, cuocere i budini.
  2. Quando i budini sono pronti, dividere in due parti uguali e aggiungere 150 gr. di noci tritate nella prima parte, e nella seconda aggiungere 50 gr. di farina di cocco.
  3. Preparare circa 300-350 ml. di latte e riscaldare. Immergere un biscotto alla volta nel latte caldo per alcuni secondi, togliere e posizionare nello stampo o nella teglia desiderata.
  4. Versare la prima miscela di budino e noci sopra i biscotti. 
  5. Quindi ripetere il secondo strato di biscotti, precedentemente immersi nel latte caldo.
  6. Versare la miscela di budino al caramello e cocco sul secondo strato di biscotti.
  7. Ripetere un altro strato di biscotti e lasciare raffreddare la torta in frigo per circa 30 minuti.
  8. Sbattere la panna montata con 200 ml. di latte freddo e aggiungere una bustina di cappuccino istantaneo. Lasciare in frigo.
  9. Spalmare la torta con la panna montata e decorarla con cioccolato grattugiato.
Buon appetito!

0 коментара