Karamel keks torta sa orasima, kokosom i rumom / Caramel no-bake biscuit cake with walnuts, coconut and rum
* English and Italian translation down below. *
Svi volimo nepečene kolače, torte ili deserte upravo zato što su jednostavne i brze pripreme i savršeni su za momente kada Vam se, prosto, jede nešto slatko, a ni najmanje niste raspoloženi za sate i sate u kuhinji, mešnji, spremanju i raspremanju nagomilanih sudova.
Takođe, ne moram ni da napominjem tople, letnje dane u kombinaciji sa uključivanjem rerne. Ta kombinacija jednostavno ne ide zajedno. No, iako smo u, skoro pa februaru mesecu, ovakvi recepti su uvek dobrodošli. 😊
Keks torta, mene (a pretpostavljam i većinu Vas) vezuje za detinjstvo i odrastanje, s obzirom da sam je kao mala obožavala i vrlo često tražila od mame da je napravi, dok sam ja, kao jel'te dobar pomoćnik u kuhinji, kašikom ''pažljivo'' degustirala svaki krem iz šerpice.
U nastavku stiže par reči o samom receptu, načinu pripreme, sastojcima i serviranju.
- Keks je potrebno umočiti u vruće mleko pre nego što ih poređate u pleh ili kalup. Ne bi trebalo da ga držite puno u vrućem mleku jer će se, normalno, otopiti i pući. Par sekundi bi bilo sasvim dovoljno, u zavisnosti od toplote mleka kao i tipa keksa koji koristite. Za ovaj recept korišćen je Petit keks sa maslacem, koji je, čini mi se, nešto mekši i prhkiji od onog bez maslaca.
- U receptu ispod stavila sam količinu oraha i kokosa koju mi najčešće koristimo, no ona varira od Vašeg ukusa, kao i teksture, tj. gustine pudinga koju želite da postignete.
- Da biste lakše izvadili i kasnije sekli tortu, po mogućstvu koristite kalup kojem se stranice mogu otvoriti.
- Tortu je potrebno dobro ohladiti u frižideru na minimum dva sata pre serviranja, kako bi se fil dobro povezao sa keksom.
Rum nije obavezan, ako želite možete ga dodati u puding prilikom kuvanja ili u mleko u koje ćete umakati keks. Umesto ruma, takođe možete dodati i aromu vanile ili lešnika. Dekoracija ove torte je vrlo jednostavna, umućeni šlag pomešala sam sa kesicom instant kapućina, dobro ohladila i premazala preko takođe ohlađene torte i posula rendanom čokoladom.
Svi volimo nepečene kolače, torte ili deserte upravo zato što su jednostavne i brze pripreme i savršeni su za momente kada Vam se, prosto, jede nešto slatko, a ni najmanje niste raspoloženi za sate i sate u kuhinji, mešnji, spremanju i raspremanju nagomilanih sudova.
Takođe, ne moram ni da napominjem tople, letnje dane u kombinaciji sa uključivanjem rerne. Ta kombinacija jednostavno ne ide zajedno. No, iako smo u, skoro pa februaru mesecu, ovakvi recepti su uvek dobrodošli. 😊
Keks torta, mene (a pretpostavljam i većinu Vas) vezuje za detinjstvo i odrastanje, s obzirom da sam je kao mala obožavala i vrlo često tražila od mame da je napravi, dok sam ja, kao jel'te dobar pomoćnik u kuhinji, kašikom ''pažljivo'' degustirala svaki krem iz šerpice.
U nastavku stiže par reči o samom receptu, načinu pripreme, sastojcima i serviranju.
Šta treba da znamo o ovom receptu?
- Jednostavna torta od svega 5 glavnih sastojaka: Petit keksa, pudinga od karamele, oraha, kokosa i ruma.- Keks je potrebno umočiti u vruće mleko pre nego što ih poređate u pleh ili kalup. Ne bi trebalo da ga držite puno u vrućem mleku jer će se, normalno, otopiti i pući. Par sekundi bi bilo sasvim dovoljno, u zavisnosti od toplote mleka kao i tipa keksa koji koristite. Za ovaj recept korišćen je Petit keks sa maslacem, koji je, čini mi se, nešto mekši i prhkiji od onog bez maslaca.
- U receptu ispod stavila sam količinu oraha i kokosa koju mi najčešće koristimo, no ona varira od Vašeg ukusa, kao i teksture, tj. gustine pudinga koju želite da postignete.
- Da biste lakše izvadili i kasnije sekli tortu, po mogućstvu koristite kalup kojem se stranice mogu otvoriti.
- Tortu je potrebno dobro ohladiti u frižideru na minimum dva sata pre serviranja, kako bi se fil dobro povezao sa keksom.
Moja verzija.
Svi dobro znamo da recepata za keks tortu ima puno i svi su vrlo ukusni ( i lako dostupni, zahvaljujući internetu) jer uglavnom sa kolačima, tortama ili desertima od keksa ne možete pogrešiti. Verzija koja se sprema u našem domu uključuje orahe, no Vi možete dodati i još neke orašaste plodove, ili pak ih kompletno izbaciti iz recepta. Kokos je dodat jer ga mi obožavamo, ne samo u keks torti već i u drugim pečenim ili nepečenim kolačima. Orasi, kao i kokos, se odlično slažu sa karamelom, meni lično više nego sa vanilom ili nekim drugim ukusom, te je u ovu tortu dodat puding od karamele. Tačnije, dva pudinga.Rum nije obavezan, ako želite možete ga dodati u puding prilikom kuvanja ili u mleko u koje ćete umakati keks. Umesto ruma, takođe možete dodati i aromu vanile ili lešnika. Dekoracija ove torte je vrlo jednostavna, umućeni šlag pomešala sam sa kesicom instant kapućina, dobro ohladila i premazala preko takođe ohlađene torte i posula rendanom čokoladom.
Serviranje i čuvanje torte.
Ova torta uvek izgleda impresivno s obzirom na vreme njene pripreme, koje je kraće od sat vremena. Brz i jednostavan način da poslužite nešto slatko na Vašem stolu. Servirajte parče torte uz šoljicu kafe ili mleka, a možete je čuvati u frižideru do nedelju dana.
Vreme spremanja: 40 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
400 gr. Petit Beurre keksa sa maslacem
2 pudinga od karamele
1 l. mleka za puding, oko 300-350 ml. za umakanje keksa i oko 200 ml. za šlag
150 gr. mlevenih oraha
50 gr. kokosa
Rum
250 gr. šlaga
1 kesica instant kapućina
Čokolada
PRIPREMA:
- Od 1 l. mleka odvojiti oko 100 ml. u kojem ćete razmutiti 2 kesice pudinga od karamele sa 5-7 kašika šećera, u zavisnosti koliko želite da zasladite puding. U ostatak mleka skuvati razmućeni puding.
- Skuvani puding podeliti na dva jednaka dela: u prvi deo dodati 150 gr. mlevenih oraha, a u drugi deo dodati 50 gr. kokosa (kokosovog brašna).
- Pripremite oko 300-350 ml. mleka i zagrejte ga. Jedan po jedan keks umočite u vruće mleko na par sekundi, izvadite i ređajte u željeni kalup, tako da formirate podlogu.
- Sipajte smesu sa pudingom i orasima preko keksa i ravnomerno rasporedite.
- Zatim ponovite red keksa, naravno prethodno umočenih u mleko.
- Preko drugog reda keksa sipajte smesu od karamel pudinga i kokosa. Ravnomerno rasporedite.
- Ponovite još jedan red keksa preko smese od pudinga i kokosa i ostavite u frižider da se ohladi, oko 30 minuta.
- Umutite šlag sa otprilike 200 ml. hladnog mleka i dodajte mu kesicu instant kapućina. Ostavite u frižider da se ohladi.
- Tortu premažite i dekorišite šlagom, a zatim pospite rendanom čokoladom.
Buon appetito!
ENG: Total time: 40 minutes | Easy
INGREDIENTS:
400 gr. Petit Beurre biscuits
2 sachets instant caramel puddings
1 l. milk for the puddings, about 300-350 ml. for the biscuits and about 200 ml. for whipped cream
150 gr. ground nuts
50 gr. coconut
Rum
250 gr. whipped cream
1 sachet instant cappuccino
Chocolate
PREPARATION:
- From 1 l. of milk leave about 100 ml. in which you will whisk 2 sachets of instant caramel puddings and add 5-7 tablespoons of sugar, depending on how much you like to sweeten the pudding. In the rest of the milk, cook the pudding.
- Once the pudding is ready, divide it into two equal parts: add 150 gr. of grounded walnuts in the first part, and in the second add 50 gr. of coconut (coconut flour).
- Prepare about 300-350 ml. milk and heat it. Dip one by one biscuit into hot milk for a few seconds, remove and place into the desired mold or baking pan.
- Pour the mixture of pudding and walnuts over the biscuits and spread evenly.
- Then repeat the second layer of biscuits, also previously dipped into warm milk.
- Pour the mixture of caramel pudding and coconut over the second layer of biscuits. Spread evenly.
- Repeat another layer of biscuits and leave the cake in the fridge to cool for about 30 minutes.
- Whisk the whipped cream with about 200 ml. of cold milk and add a sachet of instant cappuccino. Leave it in the fridge to cool down.
- Spread the cake with whipped cream and decorate it with grated chocolate.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 40 minuti | Facile
INGREDIENTI:
400 gr. di Petit Beurre biscotti
2 bustine di budini al caramello istantanei
1 l. di latte per i budini, circa 300-350 ml. per i biscotti e circa 200 ml. per la panna montata
150 gr. di noci tritate
50 gr. di farina di cocco
Rum
250 gr. di panna montata
1 bustina di cappuccino istantaneo
Cioccolato
PREPARAZIONE:
- Da 1 l. di latte lasciare circa 100 ml. in cui mescolate 2 bustine di budino al caramello e aggiungete 5-7 cucchiai di zucchero. Nel resto del latte, cuocere i budini.
- Quando i budini sono pronti, dividere in due parti uguali e aggiungere 150 gr. di noci tritate nella prima parte, e nella seconda aggiungere 50 gr. di farina di cocco.
- Preparare circa 300-350 ml. di latte e riscaldare. Immergere un biscotto alla volta nel latte caldo per alcuni secondi, togliere e posizionare nello stampo o nella teglia desiderata.
- Versare la prima miscela di budino e noci sopra i biscotti.
- Quindi ripetere il secondo strato di biscotti, precedentemente immersi nel latte caldo.
- Versare la miscela di budino al caramello e cocco sul secondo strato di biscotti.
- Ripetere un altro strato di biscotti e lasciare raffreddare la torta in frigo per circa 30 minuti.
- Sbattere la panna montata con 200 ml. di latte freddo e aggiungere una bustina di cappuccino istantaneo. Lasciare in frigo.
- Spalmare la torta con la panna montata e decorarla con cioccolato grattugiato.
Buon appetito!
0 коментара