Juneći stir fry / Beef and cabbage stir fry
* English and Italian translation down below. *
Započnimo ovaj tekst pitanjem: Da li spremate stir fry kod kuće? Da li je ova jednostavna metoda kuvanja na Vašem repertoaru tokom radnih dana/večeri? Trebala bi biti. Jednostavan recept kao ovaj se sprema za tili čas. ☺
Sočna junetina i ljutkasti đumbir i beli luk koji su se pržili tek toliko da otpuste arome i sokove, te dodato povrće, predstavlja odličan način da se još jedan recept za ovaj prilog, predjelo ili, pak, glavno jelo nađe u Vašem malom, ličnom kuvaru.
Sjajno rešenje kada Vam ponestane ideja za kuvanje.
Dodajte ga uz kuvani pirinač i uživajte u komfornom, dobro balansiranom ručku ili večeri.
Pre svega da definišemo značenje reči stir-fry. Najbolji opis i prevod bi bio: jednostavno jelo koje se najčešće sastoji od povrća ( ili kombinacije povrća i mesa) brzinski spremano u voku na jakoj temperaturi.
Sjajna stvar kod stir fry-ja jeste ta što su mogućnosti kombinacija skoro pa beskrajne.
Ukoliko imate luk, paprike, kupus i šargarepu, kao i možda neku vrstu mesa tipa mlevenu junetinu ili piletinu kod kuće jedno veče, a drugo veče, na primer, dodate pečurke, đumbir i komadiće svinjskog mesa dobićete podjednako dobar obrok tokom obe večeri.
Jednom kada izaberete Vaše sastojke i iseckate sve na približno jednake delove, treba odabrati tiganj u kome ćete spremati stir-fry. Ako imate vok najbolje bi bilo da koristite njega za pripremu ovog jela, no ako ga nemate, bez brige, možete spremiti približno dobro jelo i u tiganju sve dok god taj tiganj pruža Vašim sastojcima dobar kontakt sa toplotom.
Ključ stir fry-ja jeste da su Vam svi sastojci iseckani i spremni pre nego što počnete sa prženjem. Okupite povrće koje planirate da koristite i isecite ih na manje-više jednake trake.
Stir fry je sjajan izbor baš zbog svoje jednostavnosti i brze pripreme. U ovom receptu junetina i povrće udružuju snage u tiganju ili voku kako bi pružili dva u jedan kombinaciju koja uz pirinač, nudle ili testeninu po izboru postaje kompletan obrok. Ova verzija je takođe i pomalo ljutkasta, zahvaljujući čili sosu i đumbiru.
- Da li Vam je neophodan vok za spremanje stir fry-ja? Odgovor je ne, ali definitivno pomaže ukoliko ga imate pri ruci.
- Da li se bilo koji šporet može dovoljno zagrejati i postići potrebnu toplotu za stir-fry? Odgovor je da.
- Što se tiče ulja na kome ćete pržiti povrće, možete koristiti ulje kikirikija, ulje od koštica grožđa, susamovo ili suncokretovo ulje.
- Jelo se sprema prilično brzo, ali je potrebno određeno vreme da se povrće isecka na jednake delove.
- Iseckano povrće držite odvojeno, zato što se, kada dođe vreme prženja, delikatni sastojci tipa paradajz dodaju na samom kraju procesa prženja, dok se tvrđe povrće tipa šargarepa dodaje na početku. Sosevi i prelivi se dodaju kada je prženje gotovo.
- Prženje ne traje duže od 10-ak minuta i potrebno je konstantno mešanje.
- Povrće treba da bude hrskavo i jarkih boja, ali u isto vreme i dovoljno meko za jelo.
Rezultat je neverovatno aromatičan i ukusan obrok, mekog i sočnog mesa, svežih i jarkih boja hrskavog povrća.
Možete ga servirati takvog kakav jeste, toplog iz tiganja, ili mu dodati kuvani pirinač, nudle ili čak testeninu po izboru.
Započnimo ovaj tekst pitanjem: Da li spremate stir fry kod kuće? Da li je ova jednostavna metoda kuvanja na Vašem repertoaru tokom radnih dana/večeri? Trebala bi biti. Jednostavan recept kao ovaj se sprema za tili čas. ☺
Sočna junetina i ljutkasti đumbir i beli luk koji su se pržili tek toliko da otpuste arome i sokove, te dodato povrće, predstavlja odličan način da se još jedan recept za ovaj prilog, predjelo ili, pak, glavno jelo nađe u Vašem malom, ličnom kuvaru.
Sjajno rešenje kada Vam ponestane ideja za kuvanje.
Dodajte ga uz kuvani pirinač i uživajte u komfornom, dobro balansiranom ručku ili večeri.
Šta je to stir-fry?
Ključne stavke za spremanje stir fry-ja bez voka:
Sjajna stvar kod stir fry-ja jeste ta što su mogućnosti kombinacija skoro pa beskrajne.
Ukoliko imate luk, paprike, kupus i šargarepu, kao i možda neku vrstu mesa tipa mlevenu junetinu ili piletinu kod kuće jedno veče, a drugo veče, na primer, dodate pečurke, đumbir i komadiće svinjskog mesa dobićete podjednako dobar obrok tokom obe večeri.
Jednom kada izaberete Vaše sastojke i iseckate sve na približno jednake delove, treba odabrati tiganj u kome ćete spremati stir-fry. Ako imate vok najbolje bi bilo da koristite njega za pripremu ovog jela, no ako ga nemate, bez brige, možete spremiti približno dobro jelo i u tiganju sve dok god taj tiganj pruža Vašim sastojcima dobar kontakt sa toplotom.
Ključ stir fry-ja jeste da su Vam svi sastojci iseckani i spremni pre nego što počnete sa prženjem. Okupite povrće koje planirate da koristite i isecite ih na manje-više jednake trake.
Ljutkasti stir-fry tokom radnih dana/večeri.
Stir fry je sjajan izbor baš zbog svoje jednostavnosti i brze pripreme. U ovom receptu junetina i povrće udružuju snage u tiganju ili voku kako bi pružili dva u jedan kombinaciju koja uz pirinač, nudle ili testeninu po izboru postaje kompletan obrok. Ova verzija je takođe i pomalo ljutkasta, zahvaljujući čili sosu i đumbiru.
Šta treba da znamo o ovom receptu?
- Da li Vam je neophodan vok za spremanje stir fry-ja? Odgovor je ne, ali definitivno pomaže ukoliko ga imate pri ruci.
- Da li se bilo koji šporet može dovoljno zagrejati i postići potrebnu toplotu za stir-fry? Odgovor je da.
- Što se tiče ulja na kome ćete pržiti povrće, možete koristiti ulje kikirikija, ulje od koštica grožđa, susamovo ili suncokretovo ulje.
- Jelo se sprema prilično brzo, ali je potrebno određeno vreme da se povrće isecka na jednake delove.
- Iseckano povrće držite odvojeno, zato što se, kada dođe vreme prženja, delikatni sastojci tipa paradajz dodaju na samom kraju procesa prženja, dok se tvrđe povrće tipa šargarepa dodaje na početku. Sosevi i prelivi se dodaju kada je prženje gotovo.
- Prženje ne traje duže od 10-ak minuta i potrebno je konstantno mešanje.
- Povrće treba da bude hrskavo i jarkih boja, ali u isto vreme i dovoljno meko za jelo.
Serviranje.
Rezultat je neverovatno aromatičan i ukusan obrok, mekog i sočnog mesa, svežih i jarkih boja hrskavog povrća.
Možete ga servirati takvog kakav jeste, toplog iz tiganja, ili mu dodati kuvani pirinač, nudle ili čak testeninu po izboru.
Vreme spremanja: 10 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
150 gr. mlevene junetine
2 šargarepe
2 čena belog luka
1 nepuna kašičica đumbira
1/4 glavice kupusa
1/2 glavice crnog luka ili 1/2 manjeg praziluka
2 kašike soja sosa
1 kašičica čili sosa
1/2 kašičice braon šećera
1 kašika susamovog ulja
1/2 kašike suncokretovog ulja
So, biber
Susam za posipanje
PRIPREMA:
- Povrće oprati, očistiti i iseckati na tanke trake. Držati odvojeno.
- Ulje zagrejati u voku ili tiganju na jakoj vatri.
- Dodati prvo crni i beli luk te ih pržiti oko 10-ak sekundi, zatim šargarepe, pa meso, i na kraju kupus. Mešati konstantno. Pržiti ne više od 10 minuta.
- Preliti mešavinom čili sosa, soja sosa i šećera i posuti pečenim susamom.
- Garnirati uz pirinač, nudle ili testeninu po izboru.
Buon appetito!
ENG: Total time: 10 minutes | Easy
INGREDIENTS:
150 gr. ground beef
2 carrots
2 garlic cloves
1 Tsp of ginger
1/4 cabbage
1/2 onion or 1/2 leek
2 Tbsp of soy sauce
1 Tsp chili sauce
1/2 Tsp brown sugar
1 Tbsp sesame oil
1/2 Tbsp sunflower oil
Salt, pepper
Sesame seeds
PREPARATION:
- Wash all the vegetables and cut them into thin strips. Keep all vegetables separate.
- Heat the oil in a wok or in a sautè pan on a high heat.
- Firstly, add onion and garlic and fry them for about 10 seconds, then add carrots, meat, and finally cabbage. Mix constantly. Cook for not more than 10 minutes.
- Once cooked, add a mixture of chili sauce, soy sauce and sugar and sprinkle with sesame seeds.
- Garnish with rice, noodles or pasta of your choice.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 10 minuti | Facile
INGREDIENTI:
150 gr. di carne di manzo macinata
2 carote
2 spicchi d'aglio
1 cucchiaino di zenzero
1/4 di cavolo
1/2 cipolla o 1/2 porro
2 cucchiai di salsa di soia
1 cucchiaino di salsa di chili
1 cucchiaino di zucchero di canna
1 cucchiaio di olio di sesamo
1/2 cucchiaio di olio di girasole
Sale, pepe
Semi di sesamo
PREPARAZIONE:
- Lavare tutte le verdure e tagliarle a strisce sottili. Mantenere tutte le verdure separate.
- Riscaldare l'olio in un wok o in una padella a fuoco alto.
- Primo, aggiungere la cipolla e l'aglio e friggerli per circa 10 secondi, quindi aggiungere le carote, la carne e infine il cavolo. Mescolare costantemente. Cuocere per non più di 10 minuti.
- Una volta pronto, aggiungere la miscela di salsa chili, salsa di soia e zucchero e cospargere con semi di sesamo.
- Guarnire con riso, noodles o pasta a vostra scelta.
Buon appetito!
0 коментара