Čorba od paradajza sa rižom i krem sirom / Cream cheese and rice tomato soup

* English and Italian translation down below. *

Ova kremasta čorba od paradajza sa dodatkom pirinča i krem sira je savršena sezonska čorbica koja je pokupila sve one vesele, jarke boje i ukuse leta i prenela ih u činiju toplog obroka tokom hladnih, zimskih dana. ☺

Što se ovog recepta tiče, odavno sam ga imala u pripremi, ali onu klasičnu verziju čorbe od paradajza. No, nisam ga postavila iz razloga što sam imala u planu da taj recept unapredim i izmenim dodajući sastojke (tačnije, dva) koji će učiniti da joj ukus bude još bolji.
Ta dva sastojka koja su na brz i jednostavan način poboljšala ukus klasične čorbe od paradajza, kao i sam način pripreme, možete videti u nastavku.


Šta treba da znamo o ovom receptu?

- Možete koristiti svež i sočan paradajz, ukoliko ovaj recept spremate tokom kasnog proleća ili u letnjim danima, no takođe možete upotrebiti konzervirani paradajz pelat. 
- Kad smo već kod paradajza, ova čorbica je podjednako lepa i ukusna kako sa krupnim i većim komadima paradajza koje možete osetiti u svakom zalogaju, tako i sa sitnim, izblendovanim paradajzom teksture pirea. 
- Ukoliko želite tu teksturu kremastog paradajza, a koristite sveže seckani paradajz, prvo ga stavite u blender, pa tek kada dobijete željenu teksturu pirea stavite ga zajedno sa vodom da se kuva. 
- Iako to ovaj recept ne zahteva, ukoliko želite, možete dodati malo brašna kako bi čorba bila još gušća. 
- Za spremanje ove čorbe Vam je dovoljna jedna konzerva paradajz pelata, a ukoliko se opredelite za sveži paradajz između tri do pet paradajza srednje veličine bi trebali biti dovoljni. 



Šta ovu čorbu čini kremastom ( i šta još možete dodati)?

Ono što ovu čorbu izdvaja od klasične jeste dodatak pirinča, sitne testenine i krem sira. 
Testenina i pirinač su učinili da postane gušće teksture, a krem sir joj je dao umerenu kremoću. 
Par trikova koje možete dodati zahvaljujući kojima klasična čorba postaje kremasta i puna ukusa:

- Komadići hleba. Dodajući sitne komadiće hleba klasičnoj čorbi od paradajza te sve zajedno izblendati štapnim mikserom daće čorbi gustu, skoro pa kremastu teksturu.
- Maslinovo ulje. Dodajući malo maslinovog ulja možete dobiti glatku, blago kremastu teksturu.
- Kokosovo mleko. Ovaj sastojak je neobičan dodatak paradajzu, ali kokosovo mleko pruža glatku teksturu i lagan, blag ukus čorbama.


Zašto krem sir?

Dodatak krem sira ili pavlake pruža bogatiji ukus i kremoću, a ujedno i lagani kontrast testenini.


Servirajte toplo. 

Ovu čorbicu od paradajza servirajte toplu uz parče zlatno-braon hrskavog, grilovanog dvopeka.



Vreme spremanja: 35 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
3-5 svežih paradajza ili 1 konzerva paradajz pelata ( 400 gr.)
Sitna testenina po izboru
1 l. vode
1 goveđa ili pileća kocka za supu
1 kašika maslinovog ulja
1/2 manje glavice crnog luka
2-3 kašike pirinča
Biber, peršun
Krem sir ili pavlaka

PRIPREMA:
  1. U šerpu na malo maslinovog ulja propržiti sitno iseckani crni luk, oko par minuta dok ne postane staklast.
  2. U drugoj šerpi sipati 1 l. vode, dodati kocku za supu i pustiti da provri. Skloniti sa vatre.
  3. Sipati konzervu paradajz pelata u prvu šerpicu sa lukom, te nakon toga dodati bujon, pirinač, sitnu testeninu po izboru i pusti da proključa, a onda smanjiti temperaturu i pustiti da se kuva, oko 15-ak minuta.
  4. Ako želite glatku supu, možete je samleti u blenderu. Zatim dodati krem sir ili pavlaku i dobro promešati. 
  5. Začiniti po ukusu. 

Buon appetito!



ENG: Total time: 35 minutes | Easy

INGREDIENTS:
3-5 fresh tomatoes or 1 can of tomato pelat (400 gr.)
Small pasta of your choice
1 l. water
1 beef or chicken bouillon cube
1 Tbsp olive oil
1/2 small onion
2-3 Tbsp rice
Pepper, parsley
Cream cheese or cream

PREPARATION:
  1. Cook a chopped onion with a tablespoon of olive oil in a saucepan, for a few minutes until it becomes soft.
  2. Pour 1 l. of water in a another saucepan, add the cube and let it boil. Remove from the heat.
  3. Pour the can of tomato pelat into the first saucepan with onion, then add broth, rice, small pasta of your choice and bring to boil, then lower the heat and let it cook for about 15 minutes.
  4. If you want a smooth soup, put it in the blender. Then add cream cheese or cream and stir well. 
  5. Season by taste.
Buon appetito!




IT: Tempo totale: 35 minuti | Facile

INGREDIENTI:
3-5 pomodori freschi o 1 lattina di pomodoro pelato (400 gr.)
Piccola pasta a scelta
1 l. di acqua
1 dado per brodo di manzo o pollo
1 cucchiaio di olio d'oliva
1/2 cipolla, piccola
2-3 cucchiai di riso
Pepe, prezzemolo
Formaggio spalmabile o crema

PREPARAZIONE:

  1. Cuocere una cipolla tritata con un cucchiaio di olio d'oliva in una casseruola, per alcuni minuti fino a quando diventa morbida.
  2. Versare 1 l. di acqua in un'altra casseruola, aggiungere 1 dado e farlo bollire. Rimuovere dal fuoco.
  3. Versare la lattina di pomodoro pelato nella prima casseruola con la cipolla, quindi aggiungere il brodo, il riso, la pasta a vostra scelta e portare ad ebollizione, quindi abbassare il fuoco e lasciare cuocere per circa 15 minuti.
  4. Quindi aggiungere il formaggio spalmabile o la panna e mescolare bene.
  5. Condire a piacere.
Buon appetito!

0 коментара