Kuglof sa mlečnom čokoladom i munchmallow keksom / Milk chocolate bundt cake with munchmallow biscuits
* English and Italian translation down below. *
Kremasta, slatka čokolada bogatog ukusa je nešto što svi volimo. Dodata u ovaj meki, biskvitni kuglof, kreira onaj sočan, mlečno-čokoladni ukus u svakom zalogaju. Ako ste ljubitelj mlečnih čokolada, ovaj recept je upravo za Vas. ☺
Ideja za ovaj recept nastala je za tren oka, imala sam beli munchmallow keks, slikala par fotografija za Instagram i s obzirom da sam i ranije spremala preukusne nepečene kuglice od istog, reših da ih iskoristim za još jedan slatki recept.
Kremasta, slatka čokolada bogatog ukusa je nešto što svi volimo. Dodata u ovaj meki, biskvitni kuglof, kreira onaj sočan, mlečno-čokoladni ukus u svakom zalogaju. Ako ste ljubitelj mlečnih čokolada, ovaj recept je upravo za Vas. ☺
Ideja za ovaj recept nastala je za tren oka, imala sam beli munchmallow keks, slikala par fotografija za Instagram i s obzirom da sam i ranije spremala preukusne nepečene kuglice od istog, reših da ih iskoristim za još jedan slatki recept.
Zašto mlečna čokolada?
Mlečna čokolada je glavni sastojak ovog recepta. Pruža onaj mlečno-čokoladni ukus i slatkoću i čini ga mekšim za sečenje i jelo. Takođe, ukoliko se odlučite za mlečnu čokoladu neće biti potrebe za dodavanjem šećera.
Šta koristiti umesto mlečne čokolade ( ili šta još dodati)?
- Čokoladno mleko. Izaberite čokoladno mleko koje najviše volite i najčešće koristite.
- Običnu, tamnu čokoladu. Isto kao i za čokoladno mleko, izaberite Vama omiljenu čokoladu bogatog ukusa.
- Čokoladni liker. Čokoladni liker je alkoholno piće koje se može koristiti kao ekstrakt u pečenju slatkiša. Alkohol ispari prilikom pečenja u rerni. Čokoladni liker takođe daje ukus, ali najviše se oseti aroma čokolade. Ako ga nemate, ili ne želite da ga dodajete, slobodno ga preskočite.
Šta treba da znamo o ovom receptu?
- Čokoladu možete dodati u kockicama / komadićima, no ja sam je iseckala na sitne tračice i posula po testu.
- Rernu zagrejte na 180°C, ali ovaj kuglof takođe možete peći i na 200°C, u zavisnosti od Vaše rerne.
- Vreme pripreme ovog kuglofa je kratko, treba Vam otprilike deset-ak minuta da sve sastojke povežete zajedno, muteći mikserom sastojak po sastojak, a zatim testo sipate u odgovarajući kalup.
- Kalup možete premazati uljem, puterom ili maslacem i po potrebi lagano posuti brašnom.
- Munchmallow keks treba samleti. Nemojte koristiti beli, lepljivi deo, odvojite ga i upotrebite samo keks.
- Ukoliko koristite gorenavedeno čokoladno mleko, nema potrebe za dodavanjem običnog mleka. Upotrebite onoliko čokoladnog mleka koliko biste inače dodali običnog, u ovom slučaju to je otprilike između 150 i 200 ml.
- Ako zamenite mlečnu čokoladu sa tamnom, dodajte šećera po ukusu.
Dekoracija.
Što se dekoracije tiče, ovaj ukusni kuglof možete dekorisati na bezbroj načina. Prelijte ga nekim od Vama omiljenih preliva, pospite šećerom u prahu ili ga servirajte takvog kakav je, bez ikakvih dodataka.
Vreme spremanja: 45 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
3 jaja
30 gr. šećera
100 ml. ulja
150 ml. mleka
270-300 gr. brašna
1/2 praška za pecivo
5 munchmallow keksića ( beli munchmallow), samo biskvit
100 gr. mlečne čokolade
PRIPREMA:
- Zagrejati rernu na 180°C.
- Mikserom umutiti jaja sa šećerom, a zatim postepeno dodavati ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo.
- Munchmallow keks samleti i dodati u testo.
- Čokoladu iseckati.
- U pripremljen i nauljen kalup sipati deo po deo testa između kojeg svaki put dodate iseckanu čokoladu.
- Kuglof peći oko 20-25 minuta, tj. dok ne dobije zlatnu boju pri vrhu.
- Kada je pečen, ostaviti ga da se ohladi na par minuta, te ga izvaditi iz kalupa. Preliti ga željenim prelivom, posuti šećerom u prahu ili ga servirati bez ikakvih dodataka.
ENG: Total time: 45 minutes | Easy
INGREDIENTS:
3 eggs
30 gr. sugar
100 ml. oil
150 ml. milk
270-300 gr. flour
1/2 sachet baking powder
5 munchmallow biscuits (white munchmallow), just the bottom of the biscuits
100 gr. milk chocolate
PREPARATION:
- Preheat the oven to 180°C.
- Whisk the eggs with sugar, then gradually add oil, milk, flour and baking powder.
- Crush Munchmallow biscuits and add to the mixture.
- Finely chop the chocolate.
- In a oiled mold, pour the mixture part by part adding chopped chocolate in between.
- Bake the cake for about 20-25 minutes, i.e. until it gets the golden color on top.
- Once baked, let it cool for a few minutes, then take it out of the mold. Sprinkle with desired topping, powdered sugar or serve it without any additions.
IT: Tempo totale: 45 minuti | Facile
INGREDIENTI:
3 uova
30 gr. di zucchero
100 ml. di olio
150 ml. di latte
270-300 gr. di farina
1/2 bustina di lievito in polvere
5 biscotti munchmallow (munchmallow bianco), solamente il fondo dei biscotti
100 gr. di cioccolato al latte
PREPARAZIONE:
- Preriscaldare il forno a 180°C.
- Sbattere le uova con lo zucchero, quindi aggiungere gradualmente olio, latte, farina e lievito.
- Schiacciare i biscotti Munchmallow e aggiungere al composto.
- Tritare finemente il cioccolato.
- In uno stampo oliato, versare la miscela parte dopo parte aggiungendo il cioccolato tritato tra ogni parte.
- Cuocere la torta per circa 20-25 minuti, fino a quando non ottiene un bel colore dorato.
- Quando è pronta, lasciare raffreddare per alcuni minuti, quindi rimuovere la torta dallo stampo. Cospargere con lo zucchero a velo o servirlo senza aggiunte.
Buon appetito!
0 коментара