Povrtna pileća čorba / Vegetable chicken soup
* English and Italian translation down below. *
Zamislite recept koji je kombinacija dveju stvari koje najviše volimo tokom hladnih dana: note šarenog povrća i topla čorba. ☺
Činija čorbe je jedan od najjednostavnijih i najbržih načina da pojedete nešto toplo tokom zimskih meseci. Ova čorbica je rado viđena na stolu iz mnogo razloga: Prvo i prvo, jednostavne je pripreme, zahtevajući samo seckanje svega par sastojaka, šerpu i vodu ili bujon. Drugo, većinu ovih sastojaka već skoro svi imamo u frižideru ili zamrzivaču. I treće, ne samo što je prepuna ukusa, već je i veselih, jarkih boja. A najbolji deo je? Sve sastojke ubacite u jednu šerpu ili lonac i pustite da se polako kuva.
Odlična stvar kod ovakvih čorbica je ta što možete koristiti bilo koje povrće i od toga dobiti sjajan obrok za celu porodicu. To je ono što volimo kod ovakvih recepata- korišćenje čega god da imate u frižideru ili zamrzivaču od povrća i uz malo truda dobiti nešto hranljivo za dva ili više dana.
Ne morate pretraživati načine na koje možete spremiti čorbu, naročito ukoliko već imate povrće pri ruci. Skoro pa svako povrće možete skuvati u čorbi: krompir, slatki krompir, tikvice, paradajz, celer, luk, praziluk, kelj, blitva, karfiol, brokoli, itd, itd... Takođe, može se raditi sa skoro svakom teksturom povrća, od tvrđih, pa do mekših, no vreme kuvanja u tom slučaju može varirati.
Osnove čorbe su povrće i voda ili bujon ( a možete dodati i kocku za supu radi boljeg ukusa), malo ulja i začini kao što su so i biber. Nakon toga, sve ostalo je opcionalno. Radi postizanja jačeg ukusa dodajte luk, praziluk i sveže začinsko bilje, a radi lepše arome povrću možete dodati i dimljenu so i začine kao što su kari ili kumin. Takođe, u neke vrste čorba, u zavisnosti od sastojaka, možete dodati i čašu vina. No, ukoliko ne želite da je začinjavate sa ovim dodacima tokom kuvanja, uvek imate opciju da Vaš tanjir čorbe osvežite limunovim sokom, ili dodate Parmezan ili Feta sir.
Ključni, tj. da kažemo- osnovni koraci za spremanje bilo koje čorbe sa povrćem su:
- Iseckati povrće. Isecite ih na kockice manje-više jednakih veličina. Naravno, ukoliko koristite tvrđe povrće, iseckajte ih na manje kockice ili tanje kolutiće.
- Kuvajte povrće dok ne omekne. Možete ga i prethodno propržiti na malo ulja, na par minuta dok ne otpusti arome, a zatim sipati vodu ili bujon i kuvati na srednjoj vatri dok svo povrće ne bude meko.
- Kuvajte čorbu otprilike sat vremena ili i duže, ukoliko ima potrebe. Kada je čorba gotova možete napraviti krem čorbu štapnim mikserom ili je jesti onako kako je skuvana, sa komadima povrća i / ili mesa.
- Iseckati povrće na manje-više jednake kockice srednje veličine.
- Propržite tvrđe povrće na malo ulja kako bi otpustili arome i postali mekši.
- Kuvajte čorbu oko sat vremena, ili dok svi sastojci ne budu meki.
- Čorbu treba s vremena na vreme nadgledati i dodavati vodu po potrebi.
- Možete napraviti krem čorbu tako što ćete je ispasirati štapnim mikserom, ili je jesti sa komadićima povrća i / ili mesa, onakvu kakvu ste je prvobitno skuvali.
- Meso je stvar izbora, možete ga dodati ili ne.
- Ova čorbica sadrži komadiće piletine. Piletina je kuvana zajedno sa povrćem u čorbi, a zatim, kada je meso meko, izvađena i očišćena od kostiju, te vraćena nazad u čorbu.
Servirati toplo, uz dodatak fine salatice po izboru ili pak uz parče ( ili kockice) hrskavog hleba ukoliko ste čorbu ispasirali štapnim mikserom. Takođe, možete ubaciti Parmezan ili Feta sir, ili dodati par kapi limunovog soka za svežinu.
Zamislite recept koji je kombinacija dveju stvari koje najviše volimo tokom hladnih dana: note šarenog povrća i topla čorba. ☺
Činija čorbe je jedan od najjednostavnijih i najbržih načina da pojedete nešto toplo tokom zimskih meseci. Ova čorbica je rado viđena na stolu iz mnogo razloga: Prvo i prvo, jednostavne je pripreme, zahtevajući samo seckanje svega par sastojaka, šerpu i vodu ili bujon. Drugo, većinu ovih sastojaka već skoro svi imamo u frižideru ili zamrzivaču. I treće, ne samo što je prepuna ukusa, već je i veselih, jarkih boja. A najbolji deo je? Sve sastojke ubacite u jednu šerpu ili lonac i pustite da se polako kuva.
Povrće u čorbi i ključni koraci:
Odlična stvar kod ovakvih čorbica je ta što možete koristiti bilo koje povrće i od toga dobiti sjajan obrok za celu porodicu. To je ono što volimo kod ovakvih recepata- korišćenje čega god da imate u frižideru ili zamrzivaču od povrća i uz malo truda dobiti nešto hranljivo za dva ili više dana.
Ne morate pretraživati načine na koje možete spremiti čorbu, naročito ukoliko već imate povrće pri ruci. Skoro pa svako povrće možete skuvati u čorbi: krompir, slatki krompir, tikvice, paradajz, celer, luk, praziluk, kelj, blitva, karfiol, brokoli, itd, itd... Takođe, može se raditi sa skoro svakom teksturom povrća, od tvrđih, pa do mekših, no vreme kuvanja u tom slučaju može varirati.
Osnove čorbe su povrće i voda ili bujon ( a možete dodati i kocku za supu radi boljeg ukusa), malo ulja i začini kao što su so i biber. Nakon toga, sve ostalo je opcionalno. Radi postizanja jačeg ukusa dodajte luk, praziluk i sveže začinsko bilje, a radi lepše arome povrću možete dodati i dimljenu so i začine kao što su kari ili kumin. Takođe, u neke vrste čorba, u zavisnosti od sastojaka, možete dodati i čašu vina. No, ukoliko ne želite da je začinjavate sa ovim dodacima tokom kuvanja, uvek imate opciju da Vaš tanjir čorbe osvežite limunovim sokom, ili dodate Parmezan ili Feta sir.
Ključni, tj. da kažemo- osnovni koraci za spremanje bilo koje čorbe sa povrćem su:
- Iseckati povrće. Isecite ih na kockice manje-više jednakih veličina. Naravno, ukoliko koristite tvrđe povrće, iseckajte ih na manje kockice ili tanje kolutiće.
- Kuvajte povrće dok ne omekne. Možete ga i prethodno propržiti na malo ulja, na par minuta dok ne otpusti arome, a zatim sipati vodu ili bujon i kuvati na srednjoj vatri dok svo povrće ne bude meko.
- Kuvajte čorbu otprilike sat vremena ili i duže, ukoliko ima potrebe. Kada je čorba gotova možete napraviti krem čorbu štapnim mikserom ili je jesti onako kako je skuvana, sa komadima povrća i / ili mesa.
Šta treba da znamo o ovom receptu?
- Iseckati povrće na manje-više jednake kockice srednje veličine.
- Propržite tvrđe povrće na malo ulja kako bi otpustili arome i postali mekši.
- Kuvajte čorbu oko sat vremena, ili dok svi sastojci ne budu meki.
- Čorbu treba s vremena na vreme nadgledati i dodavati vodu po potrebi.
- Možete napraviti krem čorbu tako što ćete je ispasirati štapnim mikserom, ili je jesti sa komadićima povrća i / ili mesa, onakvu kakvu ste je prvobitno skuvali.
- Meso je stvar izbora, možete ga dodati ili ne.
- Ova čorbica sadrži komadiće piletine. Piletina je kuvana zajedno sa povrćem u čorbi, a zatim, kada je meso meko, izvađena i očišćena od kostiju, te vraćena nazad u čorbu.
Serviranje:
Servirati toplo, uz dodatak fine salatice po izboru ili pak uz parče ( ili kockice) hrskavog hleba ukoliko ste čorbu ispasirali štapnim mikserom. Takođe, možete ubaciti Parmezan ili Feta sir, ili dodati par kapi limunovog soka za svežinu.
Vreme spremanja: 1h i 15 minuta | Jednostavno
SASTOJCI:
1 veća ili 2 manje šargarepe
1/2 glavice crnog luka, srednje veličine
1 paškanat
2-3 krompira, srednje veličine
100 gr. graška
1,5 l. vode ili bujona
Pileće meso, po izboru
So, biber
Peršun, sveži
PRIPREMA:
- Povrće dobro oprati i iseckati: luk sitno, krompir na kockice srednje veličine, a šargarepu i paškanat na tanke kolutiće ili trakice. Meso oprati.
- Svo povrće ubaciti u šerpu, dodati vodu ili bujon i staviti da se kuva zajedno sa mesom. Dodati sveži peršun. Dodavati vodu po potrebi tokom kuvanja.
- Kada je meso mekano, izvaditi ga iz šerpe, očistiti od kostiju i vratiti nazad u čorbu.
- Dodati potrebne začine, po ukusu.
- Servirati toplo uz hrskav hleb, Parmezan ili Feta sir, ili sipati par kapi limunovog soka.
Buon appetito!
ENG: Total time: 1h and 15 minutes | Easy
INGREDIENTS:
1 large or 2 small carrots
1/2 onion, medium size
1 parnsnip
2-3 potatoes, medium size
100 gr. peas
1,5 l. water or broth
Chicken meat, optional
Salt, pepper
Parsley, fresh
PREPARATION:
- Wash all the vegetables and chopp them: onion on small chopps, potatoes on dices, carrots and parsnips on thin rings or ribbons. Wash the meat.
- Put all vegetables in the saucepan, add water or broth and let it cook along with the meat. Add fresh parsley. Add more water if needed during cooking.
- When the meat is soft, remove it from the saucepan, remove the bones and turn it back into the soup.
- Season it according to taste.
- Serve hot with crispy bread, Parmesan or Feta cheese, or drizzle your bowl of soup with a few drops of lemon juice.
Buon appetito!
IT: Tempo totale: 1h e 15 minuti | Facile
INGREDIENTI:
1 carota grande o 2 piccole
1/2 cipolla di medie dimensioni
1 pappagallino
2-3 patate di medie dimensioni
100 gr. di piselli
1,5 l. di acqua o brodo
Carne di pollo
Sale, pepe
Prezzemolo fresco
PREPARATION:
- Lavare tutte le verdure e tagliarle a pezzi: cipolla su piccoli trucioli, patate su cubetti, carote e pastinache su anelli sottili o nastri. Lavare la carne.
- Mettere tutte le verdure nella casseruola, aggiungere acqua o brodo e lasciar cuocere insieme alla carne. Aggiungere prezzemolo fresco. Aggiungere più acqua se necessario durante la cottura.
- Quando la carne è morbida, togliere dalla casseruola, togliere le ossa e rigirala di nuovo nella zuppa.
- Condire secondo il gusto.
- Servire caldo con pane croccante, Parmigiano o Feta formaggio, o aggiungere qualche goccia di succo di limone.
Buon appetito!
0 коментара