Spaghetti sa kolutovima paradajza, aromatičnim začinama i parmezanom
Tajna raznovrsnosti testenine upravo je u tome što se ona dobro slaže sa gotovo svim drugim sastojcima. Bez obzira na to da li su pravljeni od ekstravagantnih plodova mora ili od prostih travčica i povrća, sosovi koji služe uz testeninu odražavaju sve kulinarske stilove. Lično, uvek su me oduševljavali recepti ne zahtevni za pripremu, a ukus im bude fantastičan. Testenina se u mojoj kući jede vrlo često. Ovog puta u kombinaciji je sa svežim paradajzom, mirisnim začinima i kvalitetnim parmiđano-ređano (it. Parmigiano-Reggiano), tradicionalnim dodatkom testenini. Fino naseckane začinske trave poput bosiljka, peršuna, origana i majčine dušice daju odličan ukus testenini uz malo maslinovog ulja, limunovog soka i crnog bibera.
Vreme spremanja: 30 minuta
...............................
Sastojci:
- 500 gr testenine (ili manje, ja sam stavila oko 300 gr.)
- 500 gr paradajza
- 5 kašika maslinovog ulja
- So, biber, bosiljak, peršun, origano, majčina dušica
- Ribani parmezan ( po izboru)
Priprema:
1. Iseći paradajz na kolutiće.
2. Špagete prepoloviti na pola.
3. U dublji tiganj dodati 1-2 kašike maslinovog ulja, poređati kolutove paradajza u tiganj, dodati špagete preko paradajza, posoliti i pobiberiti, dodati sve ostale začine i posuti parmezanom.
4. Na vrh staviti još paradajza, malo ulja i parmezana.
5. Poklopiti tiganj, kuvati na umerenoj temperaturi, povremeno podignuti poklopac i promešati.
Poslužiti toplo uz neku sezonsku salatu i čašu belog vina.
Napomena: Ukoliko su vam špagete tvrde i nedovoljno kuvane, dodajte 1 šolju vode i kuvajte ih još 10-ak minuta.
Buon appetito!
5. Poklopiti tiganj, kuvati na umerenoj temperaturi, povremeno podignuti poklopac i promešati.
Poslužiti toplo uz neku sezonsku salatu i čašu belog vina.
Napomena: Ukoliko su vam špagete tvrde i nedovoljno kuvane, dodajte 1 šolju vode i kuvajte ih još 10-ak minuta.
Buon appetito!
0 коментара