Baklava
Baklava...
Sa punim pravom se može reći da je ova klasična orijentalna poslastica od oraha ušuškana u tanke kore i prelivena sjajnim sirupom od šećera ili meda i limuna zaista pravi ugođaj za nepce. :)
Vrlo slatka i sočna, bogata filom, jedna je od najpopularnijih slatkiša ne ostavljajući nikoga ravnodušnim. A pravi se za tili čas! Njena jednostavnost Vam omogućava da je prilagođavate i adaptirate onako kako volite.
Ja sam veliki fan sirupastih kolača, naravno samo onda kada je taj sirup u balansu, dakle-ne presladak. Svi vrlo dobro znamo da se ova poslastica sprema u dosta zemalja, da ne kažem i širom sveta i za nju se koriste razne varijante punjenja i preliva, tj. sirupa, ali u osnovi baklava se sprema sa slojevima tankih kora, odozgo posuta orasima, potopljena u preukusni sirup koji curi preko kolača čineći je mirisnom i pravom zavisnočću.
Baklava koju Vam danas predstavljam sam spremala pre par meseci i zaista ne znam zašto je nisam postavila ranije. Spremana je na klasičan način, sa orasima, uz dodatak suvog grožđa, prelivena sirupom od šećera u koji sam ubacila i par kapi limunovog i pomorandžinog soka. Puna fila, ne previše slatka i hrskava je kada je zagrizete.
Da ne dužim: vredna je svakog truda i bez obzira koje punjenje ili sirup koristili, zasigurno je da Vam jedno parče neće biti dovoljno. :)
Sa punim pravom se može reći da je ova klasična orijentalna poslastica od oraha ušuškana u tanke kore i prelivena sjajnim sirupom od šećera ili meda i limuna zaista pravi ugođaj za nepce. :)
Vrlo slatka i sočna, bogata filom, jedna je od najpopularnijih slatkiša ne ostavljajući nikoga ravnodušnim. A pravi se za tili čas! Njena jednostavnost Vam omogućava da je prilagođavate i adaptirate onako kako volite.
Ja sam veliki fan sirupastih kolača, naravno samo onda kada je taj sirup u balansu, dakle-ne presladak. Svi vrlo dobro znamo da se ova poslastica sprema u dosta zemalja, da ne kažem i širom sveta i za nju se koriste razne varijante punjenja i preliva, tj. sirupa, ali u osnovi baklava se sprema sa slojevima tankih kora, odozgo posuta orasima, potopljena u preukusni sirup koji curi preko kolača čineći je mirisnom i pravom zavisnočću.
Baklava koju Vam danas predstavljam sam spremala pre par meseci i zaista ne znam zašto je nisam postavila ranije. Spremana je na klasičan način, sa orasima, uz dodatak suvog grožđa, prelivena sirupom od šećera u koji sam ubacila i par kapi limunovog i pomorandžinog soka. Puna fila, ne previše slatka i hrskava je kada je zagrizete.
Da ne dužim: vredna je svakog truda i bez obzira koje punjenje ili sirup koristili, zasigurno je da Vam jedno parče neće biti dovoljno. :)
Vreme spremanja: 40 minuta / Total time: 40 minutes
English translation down below.
......................
Sastojci:
Za baklavu:
- 500 gr. tankih kora
- 3 jaja
- 1 šolja ( od 250 gr.) kiselog mleka ili jogurta
- 1 šolja ( od 250 gr.) šećera
- 1 šolja ( od 250 gr.) ulja ili putera
- 1/2 praška za pecivo
- 300 gr. mlevenih oraha
- 150 gr. suvog grožđa
Za sirup / preliv:
- 2 šolje šećera
- 2-3 šolje vode
- Par kapi limunovog i pomorandžinog soka
Priprema:
1. U dublju činiju umutiti jaja, šećer, kiselo mleko ili jogurt, ulje i prašak za pecivo.
2. Sa ovom smesom premazati svaku koru ( voditi računa da ostane malo smese).
3. Svaku treću koru posuti orasima i suvim grožđem.
4. Urolati kore i staviti ih u prethodno podmazan pleh za pečenje.
5. Sa ostatkom smese premazati umotane kore.
6. Iseći ih na kockice ili trouglove.
7. Rernu zagrejati, pa peći na 200c oko 20-30 minuta.
Za sirup:
U šerpicu dodati šećer, vodu, limunov i pomorandžin sok i kuvati dok ne provri.
Preliti preko baklava kada se ispeku.
Buon appetito!
0 коментара