Pita od bundeve sa orasima / Pumpkin pie with walnuts
* English and Italian translation down below. *
Bundeva.
Orasi.
Vanila.
Stapaju se perfektno u ovom receptu, što je ujedno i najveći kompliment ovoj poslastici.
Tako kremasta da nećete stati nakon jednog parčeta.
Ukoliko ste ljubitelj ovih sastojaka, sigurna sam da ćete voleti ovu pitu i da će Vam predstavljati pravo osveženje i finu promenu od klasične pite sa bundevom.
Ukus i tekstura ove pite su nešto između oblande i bundevare, divnih i jarkih boja jeseni, i tačno onoliko sastojaka koliko je potrebno da se topi u ustima.
Lako se sprema, a ostaje sočna i nakon dan ili dva.
Ova pita je naizgled vrlo klasična. Napravljena od tankih kora za pitu sa glavnim sastojkom, kraljicom jeseni-bundevom.
Kao što i sami znate, jer verujem da ste makar jednom probali bilo koju pitu napravljenu od gotovih, tankih kora, kore su prilično prhke i suve. Iako je bundeva sočna, htela sam da joj povećam dozu ukusa i sočnosti. I tako sam se odlučila da napravim još jedan dodatni fil koji će učiniti da se ova pita prosto topi u ustima.
Fil sličan ovom sam već pravila za Pitu-kolač sa jabukama i pudingom od vanile, doduše sa malo drugačijim sastojcima.
Pravi se u tri jednostavna koraka:
prvi je, naravno, podloga tj. kora. Tri kore ređane jedna na drugu. Svaka od njih premazana kašikom ulja kako bi se dobro spojile.
Drugi sloj je rendana bundeva. Ja sam stavila malo veću količinu jer sam želela da njena kremasta tekstura i bogata aroma preovlađuju.
I treći-puding od vanile pomešan sa mlevenim orasima. Svojom hrskavošću orasi daju ono ''nešto'' ovoj piti i savršeno se stapaju sa bundevom.
Sasvim jednostavni sastojci sa još jednostavnijim načinom pripreme.
Možete je jesti uz popodnevni čaj ili kafu, a prefina je i za doručak.
Da ne pričamo o aromama koje se šire domom dok se peče. :)
Ova pita sa svojim jarkim bojama jeseni zagolicaće Vaša čula. Morate je probati, :)
Vreme spremanja: 45 minuta
........................
Sastojci:
- 250 gr. tankih kora za pitu
- 350-500 gr. rendane bundeve
- 150-200 gr. oraha
- Ulje
- 1 kašičica cimeta
- 1 puding od vanile
- 1 vanil šećer + 150-200 gr. šećera za bundevu ( po ukusu)
Priprema:
Priprema je ista kao i za Pitu sa jabukama i vanilom, jedina razlika je ta što umesto jabuka ide bundeva i u puding od vanile dodate orahe.
ENG: Total time: 45 minutes
.......................
Ingredients:
- 250 gr. phyllo dough
- 350-500 gr. grated pumpkin
- 150-200 gr. walnut
- Oil
- 1 tsp cinnamon
- 1 vanilla pudding
- 1 vanilla sugar + 150-200 gr. sugar for pumpkin
Preparation:
1. Grate the pumpkin.
2. Add sugar and vanilla sugar to grated pumpkin.
3. Line up 3 phyllo dough's, previously oiled, in a baking tray.
4. Add pumpkin.
5. Line up another layer of 3 phyllo dough's.
6. Cook the pudding and add ground walnuts. Stir well until united.
7. Pour the pudding and walnuts mixture over phyllo dough's.
8. Add another layer of 3 phyllo dough's.
9. Preheat oven to 180c and bake for about 25-30 minutes, until crust is brown.
Sprinkle with powder or brown sugar.
Sprinkle with powder or brown sugar.
IT: Tempo totale: 45 minuti
....................
Ingredienti:
- 250 gr. di pasta fillo
- 350-500 gr. di zucca grattugiata
- 150-200 gr. di noci
- Olio
- 1 cucchiaino di canella
- 1 budino alla vaniglia
- 1 zucchero vanigliato + 150-200 gr. di zucchero per la zucca
Preparazione:
1. Grattugiare la zucca.
2. Aggiungere lo zucchero e lo zucchero vanigliato.
3. Allineare 3 strati di pasta fillo, in precedenza oliate, in una teglia da forno.
4. Aggiungere la zucca.
5. Allineare un'altro strato di 3 strati di pasta fillo.
6. Cuocere il budino e aggiungere noci.
7. Mescolare bene fino uniti.
8. Versate il budino e la miscela di noci su impasti di pasta fillo.
9. Aggiungere un altro strato di 3 strati di pasta fillo.
10. Preriscaldare il forno a 180c e cuocere per circa 25-30 minuti, fino a quando la crostata è dorata.
11. Spolverare con zucchero a velo o con zucchero di canna.
0 коментара