Domaći vanila puding sa kandiranim,suvim voćem / Homemade vanilla pudding with candied, dried fruit
* English and Italian translation down below. *
Preukusan desert koji se brzo sprema i još brže pojede. :)
Postoji neka neobjašnjiva harmonija između slojeva vanile i voća.
Bogat, kremast i sladak, vanila puding je oličenje deserta sa kojim možete da se igrate kako želite. Odličan kao lagani desert. Fantastičan je za svakodnevnu poslasticu, ali i dovoljno elegantan za neka okupljanja i zabave.
Obožavam onaj prvi zalogaj pudinga. Onako, dok je još vruć i kremast kao fil za torte ili kolače. Desert koji jedete kašikom, direktno iz šerpice. :)
Danas Vam donosim domaći puding. Ništa fancy, ništa specijalno, samo stari, dobri puding.
Znam da mnogi u nedostatku vremena posežu za kupovnim stvarima, naročito u ovo vreme kada niko nema vremena da sprema nešto domaće. I to je OK, da se razumemo. Svi to radimo ponekad.
Ali, za ovaj recept Vam treba 15 minuta. Onoliko koliko bi Vam trebalo i za onaj kupovni.
Ništa lakše, pomešate sastojke, dobro ih umutite i skuvate, uz obavezno mešanje.
A biće Vam potrebno svega par sastojaka. Sedam tačnije.
Pravi je izazov ne jesti ga onako vrućeg, direktno iz šerpe. :) Ukoliko ga ostavite da se dobro ohladi dobićete čvrstu, gustu, glatku i sjajnu smesu.
Pre nego što Vas prepustim receptu, moram da podelim jedan mali trik sa Vama. Ukoliko ne volite onaj sloj ''kožice'' na pudingu, jednostavno uzmite parče plastične, providne folije i prekrijte površinu pudinga dok je još topao.
Iako je puding sam po sebi ukusan, lako ga možete ukrasiti i sa nekim drugim sastojcima.
Ja najčešće puding dekorišem šlagom, nekako mi prosto idu jedno uz drugo.
Dakle, ako ste i Vi fanatik pudinga, verujem da će Vam ovaj recept itekako dobro doći. :)
P.S. Recept je preuzet sa The Cookie Writer sajta, uz moje male izmene.
Preukusan desert koji se brzo sprema i još brže pojede. :)
Postoji neka neobjašnjiva harmonija između slojeva vanile i voća.
Bogat, kremast i sladak, vanila puding je oličenje deserta sa kojim možete da se igrate kako želite. Odličan kao lagani desert. Fantastičan je za svakodnevnu poslasticu, ali i dovoljno elegantan za neka okupljanja i zabave.
Obožavam onaj prvi zalogaj pudinga. Onako, dok je još vruć i kremast kao fil za torte ili kolače. Desert koji jedete kašikom, direktno iz šerpice. :)
Danas Vam donosim domaći puding. Ništa fancy, ništa specijalno, samo stari, dobri puding.
Znam da mnogi u nedostatku vremena posežu za kupovnim stvarima, naročito u ovo vreme kada niko nema vremena da sprema nešto domaće. I to je OK, da se razumemo. Svi to radimo ponekad.
Ali, za ovaj recept Vam treba 15 minuta. Onoliko koliko bi Vam trebalo i za onaj kupovni.
Ništa lakše, pomešate sastojke, dobro ih umutite i skuvate, uz obavezno mešanje.
A biće Vam potrebno svega par sastojaka. Sedam tačnije.
Pravi je izazov ne jesti ga onako vrućeg, direktno iz šerpe. :) Ukoliko ga ostavite da se dobro ohladi dobićete čvrstu, gustu, glatku i sjajnu smesu.
Pre nego što Vas prepustim receptu, moram da podelim jedan mali trik sa Vama. Ukoliko ne volite onaj sloj ''kožice'' na pudingu, jednostavno uzmite parče plastične, providne folije i prekrijte površinu pudinga dok je još topao.
Iako je puding sam po sebi ukusan, lako ga možete ukrasiti i sa nekim drugim sastojcima.
Ja najčešće puding dekorišem šlagom, nekako mi prosto idu jedno uz drugo.
Dakle, ako ste i Vi fanatik pudinga, verujem da će Vam ovaj recept itekako dobro doći. :)
P.S. Recept je preuzet sa The Cookie Writer sajta, uz moje male izmene.
Vreme spremanja: 15 minuta
.................
Sastojci:
- 2 šolje mleka
- 2 kašike gustina
- 3 kašike šećera
- 1/4 kašičice soli
- 1 jaje
- 1 kašika putera
- 1 kašičica ekstrata vanile ili vanil štapić
Priprema:
1. U šerpicu dodati gustin, so i šećer.
2. U posebnu činiju ulupati jaje, par minuta.
3. Jaje dodati u mleko i dobro umutiti da se sjedini.
4. Sipajte mleko i jaje u šerpicu u kojoj su gustin, so i šećer.
5. Kuvati na srednje jakoj vatri, mešajući često dok se smesa ne zgusne.
6. Skloniti sa vatre i dodati puter i vanilu. Dobro promešati.
7. Vratiti na još toplu, isključenu ringlu i mešati.
ENG: Total time: 15 minutes
................
Ingredients:
- 2 cups of milk
- 1 tbsp. cornstarch
- 3 tbsp. granulated sugar
- 1/4 tsp. salt
- 1 egg
- 1 tbsp. butter
- 1 tsp. vanilla
IT: Tempo totale: 15 minuti
..................
Ingredienti:
- 2 tazze di latte
- 2 cucchiai di maizo o amido di mais
- 3 cucchiai di zucchero
- 1/4 cucchiaino di sale
- 1 uovo
- 1 cucchiaio di burro
- 1 cucchiaino di estratto di vaniglia o 1 stecca di vaniglia
La ricetta originale è qui: Homemade vanilla pudding-The Cookie Writer.
Preparazione:
1. In una pentola di medie dimensioni aggiungere l'amido di mais, zucchero e sale.
2. In una ciotola sbattere l'uovo per qualche minuto.
3. Aggiungere il latte e sbattere per unire.
4. Versare il liquido in pentola.
5. Cuocere a fuoco medio, mescolando spesso.
6. Togliere dal fuoco e mantecare con il burro e vaniglia.
7. Cuocere lentamente, mescolando ogni tanto per qualche minuto (2-3 minuti).
Versate il budino nel bicchiere e lasciate in frigo.
0 коментара