Karamel-jabuke / Caramel apples
* English and italian translation down below. *
Hladno i oštro vreme, lišće koje pravi pravu šarenu paletu dok pada, prosto Vas mame da se ušuškate, skuvate šolju kafe i pojedete parče mirisne, pečene jabuke. :)
Karamelizovana jabuka je jedna od mojih omiljenih jesenjih poslastica. Zapravo, bilo šta sa jabukama ili od jabuka je, po mom skromnom mišljenju, savršeno. Što se ovog recepta tiče, moram da kažem da sam par dana unazad, dok sam još birala koju jesenju poslasticu da spremim od jabuka, a da je brzo i zdravo, imala totalno drugačiju zamisao u glavi. Prvobitno sam htela da ih pečem cele, bez izdubljivanja i sečenja na polovine i da ih na kraju karamelizujem na stari, dobri način: sa malo vode i šećera ili meda.
E, a onda sam na Pinterestu naletela na jedan vrlo interesantan način pripreme pečenih jabuka sa jednog stranog bloga. Čim sam videla naslov i slike, znala sam da je to ono što želim da spremim.
Umesto celih, isekla sam ih na polovine, izdubila i očistila ih od semenki i peteljki i u to udubljenje dodala po 2 kockice karamela. E sad, orahe možete samleti i posuti po jabukama i karamelama, pa sve to fino ispeći u rerni na 180c oko 20-25 minuta, ili možete ispeći jabuke i punjenje od karamela, te posuti orasima kada su pečene, sočne i meke. Kako god Vama odgovara. Ja sam se ipak opredelila za drugu opciju. Naravno, ukoliko volite, jabuke možete posuti i cimetom.
Karamele su se ovde jako lepo uklopile, samo treba da pazite koliko ih stavljate u jabuku, da Vam ne bi bilo preslatko. Ja sam, kao što već malopre napisah, stavila po 2 karamelice na svaku polovinu jabuke i zaista su bile slatke, ne previše, ali taman.
Količinu tj. broj karamela je na Vama, zavisi koliko slatko volite i koliko su jabuke kisele.
Neću više dužiti, još ću samo reći da apsolutno obožavam ovu kombinaciju nežnih, blago kiselih, sočnih jabuka i topljenih kremastih karamela.
Ako i Vi volite kombinaciju ova dva sastojka, onda je ovaj recept za Vas. Želim Vam lep ostatak vikenda. :)
Hladno i oštro vreme, lišće koje pravi pravu šarenu paletu dok pada, prosto Vas mame da se ušuškate, skuvate šolju kafe i pojedete parče mirisne, pečene jabuke. :)
Karamelizovana jabuka je jedna od mojih omiljenih jesenjih poslastica. Zapravo, bilo šta sa jabukama ili od jabuka je, po mom skromnom mišljenju, savršeno. Što se ovog recepta tiče, moram da kažem da sam par dana unazad, dok sam još birala koju jesenju poslasticu da spremim od jabuka, a da je brzo i zdravo, imala totalno drugačiju zamisao u glavi. Prvobitno sam htela da ih pečem cele, bez izdubljivanja i sečenja na polovine i da ih na kraju karamelizujem na stari, dobri način: sa malo vode i šećera ili meda.
E, a onda sam na Pinterestu naletela na jedan vrlo interesantan način pripreme pečenih jabuka sa jednog stranog bloga. Čim sam videla naslov i slike, znala sam da je to ono što želim da spremim.
Umesto celih, isekla sam ih na polovine, izdubila i očistila ih od semenki i peteljki i u to udubljenje dodala po 2 kockice karamela. E sad, orahe možete samleti i posuti po jabukama i karamelama, pa sve to fino ispeći u rerni na 180c oko 20-25 minuta, ili možete ispeći jabuke i punjenje od karamela, te posuti orasima kada su pečene, sočne i meke. Kako god Vama odgovara. Ja sam se ipak opredelila za drugu opciju. Naravno, ukoliko volite, jabuke možete posuti i cimetom.
Karamele su se ovde jako lepo uklopile, samo treba da pazite koliko ih stavljate u jabuku, da Vam ne bi bilo preslatko. Ja sam, kao što već malopre napisah, stavila po 2 karamelice na svaku polovinu jabuke i zaista su bile slatke, ne previše, ali taman.
Količinu tj. broj karamela je na Vama, zavisi koliko slatko volite i koliko su jabuke kisele.
Neću više dužiti, još ću samo reći da apsolutno obožavam ovu kombinaciju nežnih, blago kiselih, sočnih jabuka i topljenih kremastih karamela.
Ako i Vi volite kombinaciju ova dva sastojka, onda je ovaj recept za Vas. Želim Vam lep ostatak vikenda. :)
Vreme pripreme: 20-25 minuta
...................
Sastojci:
- 3 veće jabuke ( ili više, po izboru)
- 80-100 gr. karamela
- 100-150 gr. oraha i pola kašičice cimeta za posipanje
Priprema:
1. Jabuke dobro oprati i iseći ih na pola.
2. Svaku polovinu izdubiti.
3. Staviti 1-2 karamele u svaku izdubljenu polovinu.
4. Peći na 180c oko 20-25 minuta.
5. Kada su pečene, posuti ih orasima i cimetom i poslužiti.
ENG: Total time: 20-25 minutes
.........................
Ingredients:
- 3 bigger apples ( or more)
- 80-100 gr. caramel
- 100-150 gr. nuts and half a teaspoon cinnamon for sprinkling
Preparation:
1. Wash apples and cut them in half.
2. Hollow each half of apples.
3. Put 1-2 caramel into them.
4. Bake at 180c for about 20-25 minutes.
5. When apples are done, sprinkle them with minced nuts and cinnamon.
IT: Tempo totale: 20-25 minuti
.......................
Ingridienti:
- 3 mele ( grande) o più
- 80-100 gr. di caramello
- 100-150 gr. di noci e mezzo cucchiaino di canella per cospargere
Preparazione:
1. Lavare le mele e tagliare a metà.
2. Scavare ogni metà.
3. Mettete 1-2 caramello.
4. Infornare le mele a 180c per 20-25 minuti.
5. Quando le mele sono pronte, cospargere con le noci tritate e canella.
0 коментара