Ćufte sa pire krompirom / Meatballs with mashed potatoes

* English and italian translation down below.
Ćufte, ćufte, ćufte!
Prvo što mi pada na pamet kada se pomene reč ćufte jeste: sočna tekstura, boja, pune ukusa i mirisa.

Hajde da proćaskamo o ovom receptu. Prvo i prvo: njam! Ove kuglice od mesa, ili ćufte, možete servirati uz mnogo toga. Odlične su u sosu. Odlične su i čiste, bez sosa. Kao grudve na vrhu planine od špageta. Uz krompir, na bilo koji način. U sendviču. Kao prilog ili glavno jelo uz parče hrskavog hleba. Ma, mogućnosti su ogromne. Oslobodite svoju kreativnost. :) 



Verujem da svako od Vas već ima svoj recept za ćufte, one klasične, ali ako ste raspoloženi, rekonstruisaćemo ovaj klasičan recept na malo drugačiji način. Kao što ste već mogli da uočite, volim recepte gde je trud minimalan, a rezultat preukusan.



I pošto pripremu možemo podeliti u nekoliko koraka, treba da kažem da je svaki korak zasebno jako jednostavan. Zadivljujuće je šta možete dobiti ukoliko u sastav ovih ćuftica dodate par novih, drugačijih začina.
Za ove sočne loptice koristićemo mešano mleveno meso, tj. mešavinu svinjskog i junećeg mesa, divnu kombinaciju svežih začina i belog luka i naravno-hleb. Ovo je već opcionalno, ako ne volite preskočite. 
Od ovih sastojaka napravite smesu, te rukama formirajte kuglice. Otprilike bi trebalo da Vam ispadne 21 ćuftica, veličine loptice za golf.


Ne znam kako ih Vi spremate, ali umesto da ih pržim, odlučila sam se za, po mom mišljenju, još ukusniju varijantu-pečenje.
Formirajte kuglice, poređajte ih na prethodno podmazan ( a možete koristiti i papri za pečenje) pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180c oko 15 minuta.
Što se tiče sosa, koristila sam klasičan, domaći paradajz-sos o kome sam već pisala na ovom blogu. Recept za ovaj sos imate OVDE.
I finalni korak je kuvanje ćufti. Dakle, kada su gotove, izvadite ih iz rerne i ubacite u sos od paradajza. Kuvajte na lakoj vatri oko 40-ak minuta. Videćete da će ćufte imati predivan ukus i sočnost, što je rezultat kuvanja u ovom sosu.
Servirajte uz Vama omiljenu testeninu, salatu ili pire krompir, kao ja.


Ako ih do sada niste spremali na ovaj način, ohrabrujem Vas da to uradite i probate.
Savršene su kako za neformalne, tako i za elegantne ručkove ili večere.


Vreme spremanja: 1h i 15 minuta
 .................
Sastojci:
  • 300-350 gr. mlevenog mesa
  • 2 čena belog luka
  • Kašičica svežeg peršuna
  • Kašičica origana
  • 3 pune kašike Fete sira 
  • So, biber, ulje
  • 2 kriške hleba
Recept za sos pogledajte klikom na ovaj link: Domaći paradajz-sos

Priprema:
1. Meso, sitno seckani beli luk, začine, Fetu, so i biber dobro sjedinite u kompaktnu smesu i formirajte loptice.
2. Poređajte ih u prethodno podmazan pleh ( ili koristite papir za pečenje) i pecite ih na 180c oko 15 minuta.
3. Kada su gotove, izvadite ih iz rerne i ubacite ih u ključali sos od paradajza. 
4. Kuvajte oko 40 minuta.
5. Servirajte uz Vašu omiljenu testeninu, salatu ili pire krompir.

ENG: Total time: 1h and 15 minutes
................
Ingredients:
  • 300-350 gr. ground meat ( pork and beef)
  • 2 garlic cloves, minced
  • 1 teaspoon fresh and chopped parsley
  • 1 teaspoon chopped oregano
  • 3 spoons crumbled feta cheese
  • Salt, pepper, oil
  • 2 slices of bread
Preparation:
1. Mix all the ingredients in a bowl and make balls.
2. Place them in a pre-oiled baking tray and bake them at 180c for about 15 minutes.
3. When they're ready, cook them in a boiled tomato sauce around 40 minutes.
4. Serve with your favorite pasta recipe, salad or mashed potatoes.


IT: Tempo totale: 1h e 15 minuti
...............
Ingredienti:
  • 300-350 gr. di carne macinata ( maiale e manzo)
  • 2 spicchi d'aglio, tritati
  • 1 cucchiaino di prezzemolo fresco, tritato
  • 1 cucchiaino di origano, tritato
  • 3 cucchiai di Feta formaggio, sbriciolata
  • Sale, peppe, olio
  • 2 fette di pane
Preparazione:
1. Mescolare tutti gli ingredienti in una ciotola e formare delle palline.
2. Metterli in una teglia da forno pre-oliato e cuocere in forno a 180c per circa 15 minuti.
3. Quando sono pronte, cuocerli in salsa di pomodoro circa 40 minuti. Servire con la vostra ricetta preferita di pasta, insalata o purè di patate.







0 коментара