Kuglice od mente / Mint truffles

Ako ste ljubitelj jabuka, keksa, kokosa i banane onda imam odličnu poslasticu za Vas. 
Ali, ako pripadate osobama koje vole da probaju nešto drugačije, neobično i osvežavajuće, i kojima bi ova 4 sastojka gorenavedena bila dosadna i isuviše jednostavna, onda ćete obožavati ove prhke kuglice sa malim sastojkom koji će totalno zaintrigirati Vaša čula: mentom. :) 

Prelepa, meka, sočna i prhka kombinacija ovih 5 sastojaka ( i još ponekih, videćete dole u tekstu) koji se prosto tope u ustima, napraviće pravi bum već prilikom prvog zalogaja. 
Bez dodatnog šećera, putera ili margarina, gotove su za samo 15-ak minuta ( ako izuzmemo hlađenje smese), a najbolji deo je taj što ne morate uključivati rernu. 

Moram da priznam: slaba sam na bilo koje poslastice sa keksom. Nebitno da li se radi o pudingu, tortama, kolačima, palačinkama ili nečemu trećem.
Ove divne kuglice možete jesti za ili uz doručak, užinu, ili nakon dobrog nedeljnog ručka, uz šoljicu kafe, ušuškani u ćebence i Vašu omiljenu knjigu.
Divan način da ove hladne dane učinimo prijatnijim. :) 
Odlični su ukoliko imate iznenadne goste, ili ako Vam se jednostavno jede nešto slatko.

Ono što će Vam biti potrebno jesu samo 5 jednostavnih sastojaka: 1 jabuka ( ili i manje, zavisi koliko su kisele), kokosovo brašno, kutija Plazme ili 300 gr. Petit Beurre keksa, 1-2 banane, malo soka od pomorandže i naravno-menta. Pod mentom mislim na mentol, meke bombone koje imate da nabavite u skoro svakoj Zdravoj hrani. 

Sameljete ili izrendate jabuke, izgnječite bananu, dodate kokosovo brašno i sitno seckanu mentu i malo soka od pomorandže kako bi se smesa lepo povezala i dobila glatkoću, a i predivan miris. Ja sam u smesu dodala suvo grožđe i karamele, Vi možete dodati i orahe, lešnike, bademe ili nešto treće.


Sve to dobro sjedinite i ostavite smesu da se ohladi u frižideru oko pola sata. I to je to. Bar što se smese tiče. Naravno, ukoliko Vam se žuri, kuglice možete praviti odmah, ja sam ipak sačekala da se smesa lepo ohladi kako bih lakše pravila oblik.
Za glazuru sam istopila čokoladu na lakoj vatri sa 3 kašike ulja. Nakon što umočite kuglice obavezno ih ostavite u frižider kako bi se glazura stegla i postala hrskava.
I na kraju, dekoracija. Ja sam koristila kokos i sušeni kandirani ananas i na taj način sam dobila kontrast boja i ukusa.  
Probajte, definitivno nećete ostati ravnodušni. :) Želim Vam lep vikend.


Vreme spremanja: 15-20 minuta
.................
Sastojci:
  • Kutija Plazme ili 300 gr. Petit Beurre keksa
  • 1/2 ili 1 jabuka
  • 1-2 banane
  • 20-25 gr. kokosovog brašna
  • 1/2 pomorandžinog soka
  • 80-100 gr. mentol, mekih ( gumenih) bombona
  • 50 gr. karamela
  • 50 gr. suvog grožđa
I još:
  • 200-250 gr. čokolade za glazuru
  • 3-5 kašika ulja
Priprema:
1. Jabuke oljuštiti i izrendati ( ili samleti).
2. Bananu izgnječiti i dodati je jabukama.
3. Mentol bombone i karamele iseckati i dodati ih jabukama i bananama.
4. Dodati kokosovo brašno, suvo grožđe i sok od pomorandže.
5. Sve dobro sjediniti i ostaviti u frižider na 30 minuta.
6. U međuvremenu, čokoladu otopiti sa 3-5 kašika ulja.
7. Od smese napraviti kuglice i umočititi ih u čokoladu. Slagati ih na papir za pečenje.
8. Ostaviti u frižider da se glazura dobro stegne.
9. Dekorisati po želji: kokosom, šarenim mrvicama, sušenim kandiranim ananasem...



ENG: Total time: 15-20 minutes
..................
Ingredients:
  • 300 gr. Petit Beurre 
  • 1/2 or 1 apple 
  • 1-2 bananas
  • 20-25 gr. coconut flour 
  • 1/2 orange juice
  • 80-100 gr. mint candy
  • 50 gr. caramel
  • 50 gr. raisins
And:
  • 200-250 gr. chocolate ( for icing)
  • 3-5 spoons oil
Preparation:
1. Peel the apples and grate them.
2. Mash the bananas and add them to apples.
3. Chop mint candy and caramel and add them to apples and bananas.
4. Add coconut flour, raisins and 1/2 of orange juice.
5. Mix well and leave it in the fridge for 30 minutes.
6. In the meantime, melt chocolate with 3-5 spoons of oil.
7. Take out the mixture of apples and bananas from the fridge and make balls. Dip them into melted chocolate and place them on the parchment paper. 
8. Leave the balls in the fridge for 1h until the chocolate becomes crispy.
9. Decorate them the way you want: with coconut flour, sprinkles or something else.

IT: Tempo totale: 15-20 minuti
...................
Ingredienti:
  • 300 gr. di Petit Beurre
  • 1/2 o 1 mela
  • 1-2 banane
  • 20-25 gr. di farina di cocco
  • 1/2 succo d'arancia
  • 80-100 gr. caramella alla menta
  • 50 gr. di caramello
  • 50 gr. di uva passa
E:
  • 200-250 gr. di cioccolato ( per glassare)
  • 3-5 cucchiai di olio
Preparazione:
1. Sbucciare e gratuggiare le mele.
2. Schiacciare le banane e aggiungerli alle mele.
3. Tagliare le caramelle alla menta e caramello e aggiungerli alle mele e banane.
4. Aggiungere la farina di cocco, uvetta e 1/2 di succo d'arancia.
5. Mescolare tutto e lasciare in frigo per 30 minuti. Formare delle palline.
6. Intanto, fondere il cioccolato con 3-5 cucchiai di olio.
7. Immergere le palline in cioccolato.
8. Lasciare in frigo per 1 ora, fino a diventare croccanti.
9. Decorare con farina di cocco, ananas candito o con qualcos'altro.

0 коментара