Pita-baklava sa kokosom / Baklava pie with coconut
* English and Italian translation down below. *
Sočna pita punjena kokosom u formi baklave, prelivena mirisnim sirupom od pomorandže i limuna. ☺
Predivna pita, jutros spremana po receptu drage Pomoravke, koju svi verovatno dobro znate, uz moje male izmene. Fenomenalnog je ukusa, brzo se sprema, a ukus kokosa, pomorandže i limuna je opijajući. Za ljubitelje kokosa, i baklava uopšte, ovo mami osmeh na lice. ☺
Recept prenosim u originalu uz moj mali dodatak dva sastojka u sirup. ☺
Sočna pita punjena kokosom u formi baklave, prelivena mirisnim sirupom od pomorandže i limuna. ☺
Predivna pita, jutros spremana po receptu drage Pomoravke, koju svi verovatno dobro znate, uz moje male izmene. Fenomenalnog je ukusa, brzo se sprema, a ukus kokosa, pomorandže i limuna je opijajući. Za ljubitelje kokosa, i baklava uopšte, ovo mami osmeh na lice. ☺
Recept prenosim u originalu uz moj mali dodatak dva sastojka u sirup. ☺
Vreme spremanja: 50 minuta
....................
Sastojci:
- 500 gr. kora za pitu
- 200 gr. kokosa
- 200 ml. kisele pavlake
- 200 gr. šećera
- 100 ml. ulja
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
Za sirup:
- 400 gr. šećera
- 200 ml. vode
- 2 kesice vanil šećera
I još:
- Sok 1 limuna
- Sok 1 pomorandže
Priprema:
1. Umutiti jaja dok ne dobijete svetlu masu, dodati secer, umutiti, dodati ulje i dalje mutiti, dodati pavlaku i na kraju dodati kokos i prasak za pecivo.
2. Staviti jednu koru na radnu površinu,premazati sa nekoliko kašika fila, staviti preko drugu koru,opet premazati sa nekoliko kašika fila i tako uraditi i sa ostale dve kore (moje kore su bile deblje i ja sam stavila samo tri kore ). Saviti kao klasicnu pitu. Kada se stavi u pleh, svaka duznica se zasece ukoso i pece se na manjoj temperaturi, oko 170C dok ne porumeni,meni je trebalo oko 35 minuta.
3. Kada je pecena preliti sa hladnim sirupom od 400 gr sećera i 200 ml vode u to dodati dve kesice vanilinog šećera. Sirup treba samo da provri.
ENG: Total time: 50 minutes
.......................
Ingredients:
- 500 gr. phyllo dough
- 200 gr. coconut
- 200 ml. sour cream
- 200 gr. sugar
- 100 ml. oil
- 3 eggs
- 1 baking powder
- 400 gr. sugar
- 200 ml. water
- 2 bags of vanilla sugar
- Juice of 1 lemon
- Juice of 1 orange
Preparation:
1. Whisk the eggs, add sugar,oil, sour cream and finally add coconut and baking powder.
2. Spread one phyllo dough with a few tablespoons of filling, put another phyllo dough above the first one, coat again with a few tablespoons of filling and do the same for another phyllo dough. Roll it. Put them in a baking pan and bake at a lower temperature of about 170 C until golden brown, about 35 minutes.
3. When it's done, pour cold syrup ( 400 g of sugar and 200 ml water,vanilla sugar and juices all cooked in a pot ).
IT: Tempo totale: 50 minuti
.........................
Ingredienti:
- 500 gr. di pasta fillo
- 200 gr. di cocco
- 200 ml. di panna acida
- 200 gr. di zucchero
- 100 ml. di olio
- 3 uova
- 1 lievito in polvere
- 400 gr. di zucchero
- 200 ml. di acqua
- 2 sacchi di zucchero vanigliato
- Succo di 1 limone
- Succo di 1 arancia
Preparazione:
1. Sbattere le uova, aggiungere lo zucchero, l'olio, panna acida e, infine, aggiungere cocco e il lievito.
2. Diffondere una pasta fillo con qualche cucchiaio di ripieno, mettere un'altra pasta fillo al di sopra del primo, diffondere di nuovo con qualche cucchiaio di riempimento e fare lo stesso per un'altra pasta fillo. Rotolare. Mettetele in una teglia da forno e cuocere in forno a una temperatura inferiore di circa 170 C fino a doratura, circa 35 minuti.
3. Quando è fatto, versare lo sciroppo freddo (400 g di zucchero e 200 ml di acqua, lo zucchero vanigliato e succhi di frutta tutti cucinati in una pentola).
0 коментара