Pita-baklava sa kokosom / Baklava pie with coconut

* English and Italian translation down below. *

Sočna pita punjena kokosom u formi baklave, prelivena mirisnim sirupom od pomorandže i limuna. ☺
Predivna pita, jutros spremana po receptu drage Pomoravke, koju svi verovatno dobro znate, uz moje male izmene. Fenomenalnog je ukusa, brzo se sprema, a ukus kokosa, pomorandže i limuna je opijajući. Za ljubitelje kokosa, i baklava uopšte, ovo mami osmeh na lice. ☺


Recept prenosim u originalu uz moj mali dodatak dva sastojka u sirup. ☺


Vreme spremanja: 50 minuta
....................
Sastojci:
  • 500 gr. kora za pitu
  • 200 gr. kokosa
  • 200 ml. kisele pavlake
  • 200 gr. šećera
  • 100 ml. ulja
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
Za sirup:
  • 400 gr. šećera
  • 200 ml. vode
  • 2 kesice vanil šećera
I još:
  • Sok 1 limuna
  • Sok 1 pomorandže
Priprema:
1. Umutiti jaja dok ne dobijete svetlu masu, dodati secer, umutiti, dodati ulje i dalje mutiti, dodati pavlaku i na kraju dodati kokos i prasak za pecivo.
2. Staviti jednu koru na radnu površinu,premazati sa nekoliko kašika fila, staviti preko drugu koru,opet premazati sa nekoliko kašika fila i tako uraditi i sa ostale dve kore (moje kore su bile deblje i ja sam stavila samo tri kore ). Saviti kao klasicnu pitu. Kada se stavi u pleh, svaka duznica se zasece ukoso i pece se na manjoj temperaturi, oko 170C dok ne porumeni,meni je trebalo oko 35 minuta.
3. Kada je pecena preliti sa hladnim sirupom od 400 gr sećera i 200 ml vode u to dodati dve kesice vanilinog šećera. Sirup treba samo da provri.


ENG: Total time: 50 minutes
.......................
Ingredients:
  • 500 gr. phyllo dough
  • 200 gr. coconut
  • 200 ml. sour cream
  • 200 gr. sugar
  • 100 ml. oil
  • 3 eggs
  • 1 baking powder
    For the syrup:
    • 400 gr. sugar
    • 200 ml. water
    • 2 bags of vanilla sugar
    And more:
    • Juice of 1 lemon
    • Juice of 1 orange
    Preparation:
    1. Whisk the eggs, add sugar,oil, sour cream and finally add coconut and baking powder.
    2. Spread one phyllo dough with a few tablespoons of filling, put another phyllo dough above the first one, coat again with a few tablespoons of filling and do the same for another phyllo dough. Roll it. Put them in a baking pan and bake at a lower temperature of about 170 C until golden brown, about 35 minutes.
    3. When it's done, pour cold syrup ( 400 g of sugar and 200 ml water,vanilla sugar and juices all cooked in a pot ). 

    IT: Tempo totale: 50 minuti
    .........................
    Ingredienti:
    • 500 gr. di pasta fillo
    • 200 gr. di cocco
    • 200 ml. di panna acida
    • 200 gr. di zucchero
    • 100 ml. di olio
    • 3 uova
    • 1 lievito in polvere
    Per lo sciroppo:
    • 400 gr. di zucchero
    • 200 ml. di acqua
    • 2 sacchi di zucchero vanigliato
    E:
    • Succo di 1 limone
    • Succo di 1 arancia
    Preparazione:
    1. Sbattere le uova, aggiungere lo zucchero, l'olio, panna acida e, infine, aggiungere cocco e il lievito.
    2. Diffondere una pasta fillo con qualche cucchiaio di ripieno, mettere un'altra pasta fillo al di sopra del primo, diffondere di nuovo con qualche cucchiaio di riempimento e fare lo stesso per un'altra pasta fillo. Rotolare. Mettetele in una teglia da forno e cuocere in forno a una temperatura inferiore di circa 170 C fino a doratura, circa 35 minuti.
    3. Quando è fatto, versare lo sciroppo freddo (400 g di zucchero e 200 ml di acqua, lo zucchero vanigliato e succhi di frutta tutti cucinati in una pentola).







    0 коментара