Čokoladni rolat / Chocolate swiss roll

* English and Italian translation down below. *

Čokoladni rolat, filovan kakao punjenjem. ☺ 

Čokoladni rolati, torte i kolači su klasika. ☺
Pre nego što kažemo par reči o ovom receptu i napišemo kako se sprema, da se podsetimo prethodnih rolata. Dakle, do sada smo imali dva rolata na blogu: Oblanda rolat i Čoko-banana-keks rolat od nepečenih kora. Danas imamo još jedan čokoladni rolat, ali ovaj put sa biskvitom odnosno pečenim korama. Divan i sočan, prepun čokolade, čokoladnog fila i čokoladne glazure. 


Već sam napisala da ovakvi recepti mogu biti jednostavni, obični, takoreći za svaki dan, ali uz malo truda i neku finu dekoraciju verujem da će očarati i Vaše goste. ☺




Slike su u malo prazničnom stilu, s obzirom da smo, eto, već u decembru. 




Recept je preuzet sa Coolinarike, od divne članice Mignonne. 



Vreme spremanja: 30-45 minuta
.......................
Sastojci:
Za koru:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 3,5 kašike brašna
  • 1,5 kašika kakaa
Za fil:
  • 250 gr. maslaca
  • 200 gr. šećera u prahu
  • 100 gr. čokolade
  • 2 jaja
Za glazuru:
  • 100 gr. čokolade
  • 3 kašike ulja
Priprema:
1. Umutiti čvrstu penu od belanaca, dodati šecer, jedno po jedno žumance i na kraju pažljivo umešati brašno i prosejani kakao ( da ne bi imao grudvica).
2. Sipati u veliki pleh od pećnice oblozen masnim papirom i ispeći koru.
3. Gotovu koru odmah izvaditi na vlažnu platnenu salvetu i uviti u rolat.
4. U međuvremenu pripremiti fil: umutiti penasto maslac sa šećerom u prahu. Dodati žumanca, rastopljenu čokoladu i na kraju čvrstu penu od belanaca. Sve dobro umutiti mikserom.
5. Kad se kora ohladila, odmotati i preseći na pola po dužini, tako da dobijemo dve kore za dva mala rolata.
6. Premazati pripremljenim filom, ponovo zaviti u rolat i odozgo premazati tanko sa malo fila.
7. Ostaviti da se dobro ohladi i preliti glazurom od čokolade. Po želji, posuti belom rendanom čokoladom.

ENG: Total time: 30-45 minutes
..................
Ingredients:
For the crust:
  • 6 eggs
  • 6 Tbsp sugar
  • 3,5 Tbsp flour
  • 1,5 Tbsp cocoa
For the filling:
  • 250 gr. butter
  • 200 gr. icing sugar
  • 100 gr. chocolate
  • 2 eggs
Glaze:
  • 100 gr. chocolate
  • 3 Tbsp oil
Preparation:
1. Whisk the egg whites, add sugar, egg yolks one by one and finally gently stir in sifted flour and cocoa.
2. Pour into a large baking sheet with parchment paper and bake the crust.
3. When the crust is done, take it out from the oven immediately and the place it on a wet, cloth napkin and twist into a roll.
4. Meanwhile, prepare the filling: whisk the butter with powdered sugar. Add egg yolks, melted chocolate and finally, egg whites. Whisk everything with a mixer.
5. When the crust is cooled, unroll and cut in half lengthwise, so you get two crusts for two little swiss rolls.
6. Smear with the prepared filling, re-wrap the rolls and coat with a thin layer of the filling.
7. Let it cool and pour the glaze of chocolate. If you want, sprinkle with white chocolate.

IT: Tempo totale: 30-45 minuti
....................
Ingredienti:
Per l'impasto:
  • 6 uova
  • 6 cucchiai di zucchero
  • 3,5 cucchiai di farina
  • 1,5 cucchiaio di cacao
Per il ripieno:
  • 250 gr. di burro
  • 200 gr. di zucchero a velo
  • 100 gr. di cioccolato
  • 2 uova
Per la decorazione:
  • 100 gr. cioccolato
  • 3 cucchiai di olio

Preparazione:
1. Sbattere gli albumi, aggiungere lo zucchero, i tuorli e mescolare gentilmente la farina setacciata e il cacao.
2. Versare in una grande teglia con carta da forno e cuocere la crosta.
3. Quando la crosta è finita, estrarlo dal forno immediatamente e posizionare su un tovagliolo di stoffa bagnato e formare in un rotolo.
4. Nel frattempo, preparare il ripieno: sbattete il burro con lo zucchero a velo. Aggiungere i tuorli d'uovo, cioccolato fuso e albume d'uovo. Frullare tutto con mixer.
5. Quando la crosta è raffreddata, srotolare e tagliare a metà, così si ottiene due croste per due rotolini.
6. Spalmare con il ripieno preparato, ruotare il rotolo di nuovo e spalmare con un sottile strato di riempimento.
7. Lasciare raffreddare e decorare il cioccolato fondente. Se desiderate, cospargete con il cioccolato bianco.




0 коментара