Torta Švarcvald / Black forest cake

* English and Italian translation down below. *

Naša verzija Švarcvald torte, odnosno Schwarzwälder Kirschtorte, kako već glasi njen originalan naziv na nemačkom. ☺

Retko kad imamo torte na blogu. 
Ova četvoroslojna torta ukusa višnje, predstavlja bogatu poslasticu za sve prilike. 
Ukoliko volite kombinaciju čokolade, slatke pavlake i višanja i ukoliko želite jednu klasičnu, a opet finu tortu za praznike - Švarcvald je zasigurno među top pet. 



Praznici nam stižu. ☺
Hladno i tmurno vreme je već uveliko tu. Sneg - nadamo se, ubrzo. 
Sezona je opuštanja, odmora i hrane. Puno hrane. Već imamo jedno divno, posno jelo u prethodnom postu, a za danas je tu nešto slatko. 



Dakle, ova torta se sastoji od čokoladnog biskvita, najčešće potopljenog u rakiju/liker od višnje, premazana slatkom pavlakom uz dodatak svežih ili smrznutih višanja, završena slojem šlaga i dekoracijom po izboru. 
Nije previše zahtevna za napraviti. Naravno, potrebno je neko vreme, ali ako je radite rame uz rame sa Vama dragom osobom ili mališanima, takvi trenutci su dragoceni. ☺



I na kraju, dok ušuškani u svoje domove sa čašom vina u ruci čitate ovo, dok se u pozadini čuje smeh Vaše porodice i prijatelja, a jelka i njena svetla veselo trepere u kutku prostorije, poželeću Vam divne predstojeće praznike. 🎅


Vreme spremanja: 130 minuta
...................
Sastojci:
  • 2 biskvitne kakao kore ili gotove/kupovne kore. 

    Za šlag fil: 
    • 500 gr. slatke pavlake 
    • 70 gr. šećera u prahu
    Za fil od višanja: 
    • 500 gr. višanja + sok od višanja
    • 2 kašike putera
    • 3 kašike likera / rakije od višanja 
    • 200 gr. čokolade za kuvanje

      Dekoracija: 
      • Čokolada, višnje ili nešto drugo po izboru 
      Priprema:
      1. Napravite klasičan kakao biskvit. Kore prepoloviti. 2. Za fil od višanja: otopiti čokoladu i puter, zatim dodati višnje i malo soka, pa ohladiti. 3. Za šlag fil: slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu. 4. Koru filovati šlag filom, preko nje premazati fil sa višnjama, te ponoviti postupak. 5. Dekorisati rendanom čokoladom, višnjama ili nečim trećim.

      ENG: Total time: 130 minutes
      .............................
      Ingredients:
      • 2 chocolate sponge cakes

        Cream filling:
        • 500 gr. heavy cream
        • 70 gr. powdered sugar
        Cherry filling:
        • 500 gr. cherries + cherry juice 
        • 2 Tbsp butter
        • 3 Tbsp cherry liqueur 
        • 200 gr. dark chocolate

          Decoration:
          • Chocolate, cherries or something else of your choice 
          Preparation:
          1.  Make classic chocolate sponge cakes. Cut them in half. 
          2. For the cherry filling: melt chocolate and butter, then add cherries and juice and let it cool.
          3. For the cream filling: Whip heavy cream with powdered sugar.
          4. Smear one sponge cake with cream filling, then coat it with cherry filling, and repeat the process with the rest of the sponge cakes.
          5. Decorate with grated chocolate, cherries or something else. 


          IT: Tempo totale: 130 minuti
          ..............................
          Ingredienti:
          • 2 pan di Spagna al cioccolato

            Ripieno di crema:
            • 500 gr. di crema 
            • 70 gr. di zucchero in polvere

              Ripieno di ciliegie:
              • 500 gr. di ciliegie + succo di ciliegia
              • 2 cucchiai di burro
              • 3 cucchiai di liquore di ciliegie
              • 200 gr. di cioccolato fondente

                Decorazione:
                • Cioccolato, ciliegie o qualcos'altro 
                Preparazione:
                1. Fare 2 pan di spagna. Tagliarli a metà.
                2. Per il ripieno di ciliegia: Sciogliere il cioccolato e il burro, quindi aggiungere le ciliegie e succo e lasciate raffreddare.
                3. Per il ripieno di crema: montare panna con zucchero a velo.
                4. Spalmare un pan di spagna con il ripieno di crema, poi ricoprirlo con ripieno di ciliegia, e ripetere il processo con il resto dei pan di spagna.
                5. Decorare con cioccolato grattugiato, ciliegie o qualcos'altro.


                0 коментара