Punjena jaja / Deviled eggs

* English and Italian translation down below. *

Punjena jaja predstavljaju odlično predjelo ili dodatan obrok za porodična okupljanja i proslave, party-je ili pak nešto treće. ☺

Ukoliko ste ih nekad probali i ukoliko ste ljubitelj punjenih jaja, onda znate koliko je teško zaustaviti se nakon samo jednog. ☺
Najčešće u ovakvim receptima uživamo za vreme praznika.
Od sastojaka će nam biti potrebna jaja, pavlaka, ajvar ( ljuti ili blagi, zavisi koji volite), pršuta ili pančeta i začini.
Jaja skuvati u vodi i malo soli. Ukoliko imate problema oko skidanja ljuske, par jednostavnih, malih trikova Vam može pomoći da to rešite:
1. Jaja koja ste prethodno ohladili se lakše ljušte nego kada su topla.
2. Jaje prvo kucnite da se razbije ljuska, pa zatim protrljajte/kotrljajte rukama.
3. Hladna voda. Ljuštite jaje pod mlazom hladne vode.
Čak iako Vam nijedno od gore navedenog ne pomogne, imajte na umu da obavezno dodate još jedno, do dva jaja pored one količine koju ste prethodno naumili da stavite, za svaki slučaj.
Nastavljamo dalje, pavlaka i ajvar. Zavisi koliko jaja kuvate, ali otprilike na 5 jaja, koliko sam ja stavila, za fil će Vam trebati puna kašika do kašika i po pavlake i nepuna kašika ajvara. Ova smesa važi po jednom jajetu. Pomešajte zajedno, začinite origanom ili sitno seckanim, svežim ili suvim peršunom, ubacite u špric za torte i kolače i napunite belanca. Možete ih filovati i bez šprica, kašikom, ali su na ovaj način atraktivnijeg izgleda.
I na kraju urolajte šnitu pršute ili pančete, onako kao fišek. Pažljivo je stavite na vrh fila.
Još jedna mala beleška: možete ih pripremiti i dan pre posluženja, s tim što ih obavezno morate ostaviti u frižideru. Na taj način ne samo da su ukusnija, već se i fil/punjenje dobro stegne.




Jednostavne pripreme, a odličnog izgleda, pravo su posluženje na Vašem stolu.
Od nečeg tako jednostavnog napravite nešto tako elegantno. ☺




Vreme spremanja: 30 minuta
...................
Sastojci:
  • Jaja
  • Pavlaka
  • Ajvar
  • Pršuta ili pančeta
  • So, origano, peršun
Priprema:
1. Jaja staviti u šerpu, naliti vodu, dodati pola kašičice soli i staviti da se kuva.
2. Jaja kuvati minimum 10 minuta. Kada su gotova, izvaditi ih iz vode i ostaviti da se ohlade.
3. Oljuštiti ih, oprati, iseći na pola-vertikalno i izvaditi žumance.
4. Ajvar i pavlaku pomešati, dodati začine i sa tom smesom puniti belanca.
5. Urolati šnitu pršute ili pančete i staviti na vrh fila.
Ostaviti da se hladi u frižideru.

ENG: Total time: 30 minutes
............................
Ingredients:
  • Eggs
  • Sour cream
  • Ajvar
  • Prosciutto or pancetta
  • Salt, oregano, parsley
Preparation:
1. Put eggs in a pot, add water, add a half teaspoon of salt and let it cook.
2. Cook eggs for at least 10 minutes. When they're ready, remove them from water and leave to cool.
3. Peel them, wash, cut in half vertically and take out yolks.
4. Mix ajvar and sour cream, add spices and fill egg whites with this mixture.
5. Roll prosciutto or pancetta and place on top of the filling.
Leave to cool in the fridge.

IT: Tempo totale: 30 minuti
.......................
Ingredienti:
  • Uova
  • Panna acida
  • Ajvar
  • Prosciutto o pancetta
  • Sale, origano, prezzemolo
Preparazione:

1. Mettere le uova in una pentola, aggiungere l'acqua, aggiungere un mezzo cucchiaino di sale e lasciare cuocere.
2. Cuocere le uova per almeno 10 minuti. Quando sono pronti, rimuoverli dall'acqua e lasciare raffreddare.
3. Sbucciare, lavare, tagliare a metà in verticale e rimuovere tuorli.
4. Mescolare Ajvar e panna acida, aggiungere le spezie e riempire albumi con questa miscela.
5. Rotolare Prosciutto o pancetta e metterli sopra il ripieno.
Lasciare raffreddare in frigo.




0 коментара