Skuša u foliji / Roasted mackerel
* English and Italian translation down below. *
Volimo skušu. ☺
Njene, pomalo ljubičasto-tamno plave boje sa srebrnkastim slojem kože.
Riba koju, kao i svaku drugu, možete jesti na mnogo načina. U izvrsnoj ribljoj čorbi, u salati, u marinadi ili pečenu u foliji uz krompir salatu kao prilog. E, danas imamo ovo zadnje na listi. ☺
Skuša obogaćena predivnim začinima mediterana, belim vinom, pečena zajedno sa krompirom i povrćem.
Neverovatno ukusno, posno jelo koje ćete spremiti za sat vremena.
U posudu pomešati sitno seckani peršun i ruzmarin, beli luk i malo ulja. Ribu, naravno prethodno očišćenu i opranu, puniti ovom smesom, tj. ravnomerno rasporediti kašičicom. Ostaviti malo smese i za krompir.
Krompir očistiti i oprati, iseći na kriške ili kolutove i poređati u pleh, na foliju. Posoliti i pobiberiti i posuti ostatkom prethodne mešavine začina koju smo koristili za ribu. Sve dobro promešati. Na krompir,odozgo, staviti ribu. Iseckati šargarepu na tanke kolutiće ili niz duž, na trake, kako god volite ili Vam je lakše i rasporediti okolo, po krompiru. Isto uraditi i sa prazilukom. Sve dobro prekriti folijom i uviti sa svih strana kako bi se ravnomerno peklo. Peći u zagrejanoj rerni na 200-220°C oko pola sata do 45 minuta, zatim izvaditi iz rerne, otkriti foliju i sipati 1 dcl belog vina. Vratiti u rernu na još 15-ak minuta dok lepo ne porumeni, tj. dok ne dobije lepu zlatno-žutu boju.
Kada je gotova, prelijte sa par kapi limunovog soka ( uz krišku-dve za dekoraciju) i imaćete kompletan obrok na svom stolu. ☺
Volimo skušu. ☺
Njene, pomalo ljubičasto-tamno plave boje sa srebrnkastim slojem kože.
Riba koju, kao i svaku drugu, možete jesti na mnogo načina. U izvrsnoj ribljoj čorbi, u salati, u marinadi ili pečenu u foliji uz krompir salatu kao prilog. E, danas imamo ovo zadnje na listi. ☺
Skuša obogaćena predivnim začinima mediterana, belim vinom, pečena zajedno sa krompirom i povrćem.
Neverovatno ukusno, posno jelo koje ćete spremiti za sat vremena.
U posudu pomešati sitno seckani peršun i ruzmarin, beli luk i malo ulja. Ribu, naravno prethodno očišćenu i opranu, puniti ovom smesom, tj. ravnomerno rasporediti kašičicom. Ostaviti malo smese i za krompir.
Krompir očistiti i oprati, iseći na kriške ili kolutove i poređati u pleh, na foliju. Posoliti i pobiberiti i posuti ostatkom prethodne mešavine začina koju smo koristili za ribu. Sve dobro promešati. Na krompir,odozgo, staviti ribu. Iseckati šargarepu na tanke kolutiće ili niz duž, na trake, kako god volite ili Vam je lakše i rasporediti okolo, po krompiru. Isto uraditi i sa prazilukom. Sve dobro prekriti folijom i uviti sa svih strana kako bi se ravnomerno peklo. Peći u zagrejanoj rerni na 200-220°C oko pola sata do 45 minuta, zatim izvaditi iz rerne, otkriti foliju i sipati 1 dcl belog vina. Vratiti u rernu na još 15-ak minuta dok lepo ne porumeni, tj. dok ne dobije lepu zlatno-žutu boju.
Kada je gotova, prelijte sa par kapi limunovog soka ( uz krišku-dve za dekoraciju) i imaćete kompletan obrok na svom stolu. ☺
Vreme spremanja: 1h i 30 minuta
.........................
Sastojci:
- 2 skuše, očišćene
- 1 kg. krompira
- 1-2 šargarepe
- 1 praziluk
- 2-3 čena belog luka
- 1 dcl. belog vina
- So, Vegeta, biber, peršun, ruzmarin,bosiljak, limun
Priprema:
1. U posudu pomešati sitno seckani peršun i ruzmarin, bosiljak, beli luk, Vegetu, biber i malo ulja.
2. Ribu, naravno prethodno očišćenu i opranu, puniti ovom smesom, tj. ravnomerno rasporediti kašičicom, tako što ćete joj prethodno prerezati utrobu. Ribu odozgo premazati uljem.
Ostaviti malo smese i za krompir.
3. Krompir očistiti i oprati, iseći na kriške ili kolutove i poređati u pleh, na foliju. Posoliti i pobiberiti i posuti ostatkom prethodne mešavine začina koju smo koristili za ribu. Sve dobro promešati.
4. Na krompir,odozgo, staviti ribu. Iseckati šargarepu na tanke kolutiće i rasporediti okolo, po krompiru. Isto uraditi i sa prazilukom. Sve dobro prekriti folijom i uviti sa svih strana kako bi se ravnomerno peklo.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 200-220°C oko pola sata do 45 minuta, zatim izvaditi iz rerne, otkriti foliju i sipati 1 dcl belog vina. Vratiti u rernu na još 10-ak minuta dok lepo ne porumeni, tj. dok ne dobije lepu zlatno-žutu boju.
ENG: Total time: 1h and 30 minutes
.............................
Ingredients:
- 2 mackerels, cleaned
- 1 kg. potatoes
- 1-2 carrots
- 1 leek
- 2-3 garlic cloves
- 1 dl. white wine
- Salt, pepper, parsley, rosemary, lemon
Preparation:
1. In bowl mix the finely chopped parsley and rosemary, garlic cloves and 2-3 Tbsp of oil.
2. Fill the fish, of course, previously cleaned and washed, with this mixture, smear it evenly.
Leave some of this mixture for the potatoes.
3. Peel and wash the potatoes, cut into slices and line up in the pan, on a foil. Add salt and pepper and sprinkle with the rest of the previous mixture of spices that we use to fill the fish. Mix well.
4. Put the fish on the top of the potatoes. Chop carrots into thin slices and place them around potatoes. Do the same with leek. Cover all well with foil and twist on all sides so the fish and potatoes can bake evenly.
5. Bake in preheated oven at 200-220°C for about half an hour up to 45 minutes, then remove from the oven and uncover the foil and pour 1 dcl. of white wine. Return it uncovered back to the oven for another 10 minutes until nicely browned or until it gets a nice golden-yellow color.
IT: Tempo totale: 1h e 30 minuti
................................
Ingredienti:
- 2 sgombri, puliti
- 1 kg. di patate
- 1-2 carote
- 1 porro
- 2-3 spicchi d'aglio
- 1 dl. di vino bianco
- Sale, pepe, prezzemolo, rosmarino, limone
Preparazione:
1. In una ciotola mescolare il trito di prezzemolo e rosmarino, spicchi d'aglio e 2-3 cucchiai di olio.
2. Riempire il pesce, ovviamente, precedentemente pulito e lavato, con questa miscela, spalmare uniformemente.
Risparmiare un po' di questa miscela per le patate.
3 Sbucciare e lavare le patate, tagliare a fette e allineare in padella, su un foglio di alluminio. Aggiungere sale e pepe e cospargere con il resto della miscela di spezie che abbiamo usato per riempire il pesce. Mescolare bene.
4. Mettere il pesce sopra le patate. Tritare le carote a fettine sottili e metterli in giro per le patate. Fate lo stesso con il porro. Coprire tutto bene con il foglio di alluminio in modo che il pesce e le patate possono essere cotti uniformemente.
5. Cuocere in forno preriscaldato a 200-220°C per circa mezz'ora fino a 45 minuti, poi rimuovere dal forno, scoprire il foglio di alluminio e versare 1 dcl. di vino bianco. Ritornare scoperto di nuovo in forno per altri 15 minuti fino a quando sono ben dorati o fino a quando ottengono un bel colore dorato.
0 коментара