Čupavci / Lamingtons
* English and Italian translation down below. *
Čupavci: sočan, sunđerasti kolač potopljen u čokoladu i uvaljan u kokos. Njam! ☺
Brrr, baš je hladno. Sneg i hladnoća su prisutni u punom sjaju. I dok posmatramo pahulje, da kažem ponešto o ovom divnom receptu.
Pre svega: jednostavna, lepa i veoma ukusna poslastica. ☺
Čupavce zaista dugo, dugo nismo spremali. Pre neki dan su mi pali na pamet i pomislila sam kako bi definitivno trebali da se nađu na blogu.
Jeste li znali da je ova poslastica zapravo iz Australije? Čupavci, iliti Lamingtons, vode poreklo iz daleke nam Australije, smatraju se nacionalnim kolačem i sadrže sve ono što volimo u kolačima i desertima: čokoladu, kokos i sočan biskvit.
Zapravo, tek nedavno sam saznala da ovaj slatkiš vodi poreklo iz te zemlje. I tek nedavno sam saznala da ova poslastica ima i neku vrstu punjenja, tipa džem ili marmelada. Mi smo obično sekli kolač na kocke i potapali u čokoladu, a zatim uvaljali u kokosovo brašno. Tako je i ovaj put spremljen.
Ukusni su koliko i elegantni i lepi na izgled. ☺
Čupavci: sočan, sunđerasti kolač potopljen u čokoladu i uvaljan u kokos. Njam! ☺
Brrr, baš je hladno. Sneg i hladnoća su prisutni u punom sjaju. I dok posmatramo pahulje, da kažem ponešto o ovom divnom receptu.
Pre svega: jednostavna, lepa i veoma ukusna poslastica. ☺
Čupavce zaista dugo, dugo nismo spremali. Pre neki dan su mi pali na pamet i pomislila sam kako bi definitivno trebali da se nađu na blogu.
Jeste li znali da je ova poslastica zapravo iz Australije? Čupavci, iliti Lamingtons, vode poreklo iz daleke nam Australije, smatraju se nacionalnim kolačem i sadrže sve ono što volimo u kolačima i desertima: čokoladu, kokos i sočan biskvit.
Zapravo, tek nedavno sam saznala da ovaj slatkiš vodi poreklo iz te zemlje. I tek nedavno sam saznala da ova poslastica ima i neku vrstu punjenja, tipa džem ili marmelada. Mi smo obično sekli kolač na kocke i potapali u čokoladu, a zatim uvaljali u kokosovo brašno. Tako je i ovaj put spremljen.
Ukusni su koliko i elegantni i lepi na izgled. ☺
Vreme spremanja: 1h | Jednostavno
SASTOJCI:
Za testo:
3 jaja
6 šoljica šećera ( 300-350 gr.)
3 šoljice ulja (200 ml.)
7 šoljica brašna (280-300 gr.)
3 šoljice mleka (200 ml.)
1/2 praška za pecivo
1 rum šečer ili ekstrat ruma
Preliv:
1/3 margarina
100 gr. čokolade za kuvanje
150-200 ml. mleka
Šolja šećera (200 ml.)
PRIPREMA:
- U posudu za mikser staviti belanca, a žumanca odvojiti. Miksati belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodavati i miksati redom: ulje, brašno i prašak za pecivo, jedno po jedno žumance, pa mleko i rum šećer ili par kapi ekstrata ruma. Uliti u pleh srednje veličine, prethodno prekriven papirom za pečenje.
- Peći na 180°C ( kada je gotov biskvit se počne odvajati od stranica pleha i dok kora ne bude zlatno-žute boje), oko 20-25 minuta.
- Za preliv prvo treba otopiti margarin i čokoladu, zatim dodati šećer, pa mleko. Kad krema zakuva skloniti sa vatre.
- Biskvit iseći na jednake kocke.
- Umočiti kocke u preliv, vaditi ih viljuškom i uvaljati u kokosovo brašno.
Buon appetito!
"Lamingtons: an Australian cake, made from squares of sponge cake coated in an outer layer of chocolate sauce and rolled in desiccated coconut. Simple yet very delicious."
ENG: Total time: 1h | Easy
INGREDIENTS:
For the biscuit:
3 eggs
6 teacups sugar ( 300-350 gr.)
3 teacups oil ( 200 ml.)
7 teacups flour ( 280-300 gr.)
3 teacups milk ( 200 ml.)
1/2 baking powder
1 rum sugar or rum extrat
For the icing:
1/3 butter
100 gr. chocolate
150-200 ml. milk
1 cup of sugar (200 ml.)
PREPARATION:
- Preheat oven to 180°C. Grease the lamington pan. Line with baking paper, leaving a 2cm overhang on all sides.
- Using an electric mixer, beat egg whites along with the sugar until light and fluffy. After that add oil, flour and baking powder. Add egg yolks, 1 at a time, beating well after each addition. Add rum sugar or few drops of rum extrat. And finally add milk.
- Pour the mixture for the biscuit into the prepared pan. Bake in the preheated oven, 20 to 25 minutes. Let stand 5 minutes. Cut the biscuits into cubes.
- To make the icing: In a large bowl, combine butter and chocolate and melt. Add warm milk, sugar and mix well to create a fluid, but not too runny, icing.
- Dip biscuit cubes into icing and sprinkle with coconut.
Buon appetito!
" I lamingtons australiani sono dolcetti deliziosi e molto semplici da preparare. Sono cubotti con una consistenza simile al pan di spagna farciti con la marmellata e ricoperti di cioccolato fondente e scagliette di cocco."
IT: Tempo totale: 1h | Facile
INGREDIENTI:
Per l'impasto:
3 uova
6 tazze di zucchero (300-350 gr.)
3 tazze di olio (200 ml.)
7 tazze di farina (280-300 gr.)
3 tazze di latte (200 ml.)
1/2 lievito in polvere
Qualche goccia di estratto di rum
Per la glassa:
1/3 di burro
100 gr. di cioccolato
150-200 ml. di latte
1 tazza di zucchero (200 ml.)
PREPARAZIONE:
- Montare a lungo le uova con lo zucchero. Aggiungere lentamente la farina a pioggia, olio, latte, qualche goccia di estratto di rum e infine il lievito per dolci formando un composto spumoso.
- Stendere nella placca da forno ricoperta di carta forno il composto. Versare l’impasto. Infornate in forno preriscaldato a 180° per 30 minuti.
- Lasciare raffreddare e tagliare in tanti quadrotti con coltello ben affilato.
- Intanto preparare la glassa al cioccolato, mettendo il cioccolato, il latte e il burro in un pentolino.
- Far sciogliere dolcemente sul fuoco bassissimo, girando spesso per far amalgamare bene tutti gli ingredienti.
- Immergere i quadrotti di torta bagnando bene i tutti i lati nella glassa al cioccolato.
- Disporre la farina di cocco disidratato su un piatto piano e subito dopo il bagno nella glassa di cioccolato, rotolare i lamington nel cocco grattugiato.
Buon appetito!
0 коментара