Pečeni krompir sa pančetom, ajvarom i parmezanom / Pancetta, ajvar and parmesan baked potatoes

* English and Italian translation down below. *

Pečeni krompir sa aromatičnim začinima, hrskavom pančetom, ajvarom i ribanim parmezanom. ☺

Imala sam na umu ideju za ovakav recept već neko vreme. Ništa "Wow!", jedan sasvim običan recept sa još običnijim sastojcima koje verovatno već imate u svom domu. 
Mi krompir obožavamo, nebitno da li se radi o pečenom krompiru, prženom ili kuvanom. Krompir može da Vam bude predjelo, glavno jelo ili večera i ide gotovo uz sve priloge i salate, i to tokom cele godine. 
Prvobitna ideja mi je bila da napravim pekarski krompir, ali sam se u međuvremenu setila da u frižideru imam i pančetu, te sam se ipak odlučila za ovu, nešto bogatiju verziju pekarskog krompira. Za ovo jelo će Vam biti potrebno oko sat vremena, dakle vrlo je jednostavno i brzo. 
Od namirnica će Vam trebati, naravno-krompir, pančeta, sveži začini, beli i crni luk, ajvar i parmezan. 
Svi ovi sastojci se,složićete se, jako lepo slažu jedni sa drugim. ☺
Uživajte u ukusnom i mirisnom ručku. ☺


Vreme spremanja: 45 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
1 kg. krompira 
50-70 gr. pančete 
1 glavica crnog luka 
2-3 čena belog luka 
4-5 kašika ulja 
1 kašika origana 
1/2 kašike ruzmarina 
So, Vegeta, biber 
Ajvar 
Parmezan

PRIPREMA:


  1. Krompir oljuštiti, oprati i iseći na kolutove. 
  2. U dublju činiju ili posudu pomešati: par kašika ulja, sitno seckani beli luk, origano i ruzmarin. Pomešati sa krompirom, te posoliti i pobiberiti po ukusu. 
  3. Pleh za pečenje prekriti pek papirom i ređati kolutove krompira i to sledećim redosledom: red krompira, red crnog luka ( sečenog na kolutove), red pančete, red parmezana. Ponavljati postupak sve dok ne potrošite sastojke. 
  4. Peći na 200°C, oko 40-45 minuta. 
  5. Poslužiti sa par kašika ajvara i posuti parmezanom. 
Buon appetito!

"Simple, easy and so tasty, this pancetta parmesan baked potatoes along with the ajvar are perfect for family lunch or dinner.


ENG: Total time: 45 minutes | Easy

INGREDIENTS:
1 kg. potatoes
50-70 gr. pancetta
1 onion
2-3 garlic cloves
4-5 Tbsp oil
1 Tbsp oregano
1/2 Tbsp rosemary
Salt, pepper
Ajvar
Parmesan 

PREPARATION:

  1. Peel, wash and cut potatoes into rings. 
  2. Mix next ingredients in a bowl: oil, finely chopped garlic cloves, oregano and rosemary. Pour over potatoes and mix. 
  3. Place parchment paper in a baking sheet and place one layer of potatoes, then one layer of onion (cut them into rings),one layer of pancetta and one layer of parmesan. Repeat the procedure until you spend all the ingredients. 
  4. Bake at 200°C for 40-45 minutes. 
  5. Garnish with few tablespoons of ajvar and sprinkle with some more parmesan. 
Buon appetito!

"Le Patate al forno con pancetta,parmigiano e ajvar sono un saporito contorno, molto facile e veloce da portare in tavola. Ecco un modo davvero appetitoso per gustare le patate.


IT: Tempo totale: 45 minuti | Facile

INGREDIENTI:
1 kg. di patate 
50-70 gr. di pancetta 
1 cipolla 
2-3 spicchi d'aglio
4-5 cucchiai di olio
1 cucchiaio di origano
1/2 cucchiaio di rosmarino
Sale pepe
Ajvar
Parmigiano 

PREPARAZIONE:

  1. Pelare e lavare le patate. Tagliarle a fette abbastanza sottili. 
  2. Mescolare olio, spicchi d'aglio tritati finemente, origano e rosmarino in una ciotola. Versare sopra le patate e mescolare.
  3. Formare un primo strato di patate, al di sopra mettete un strato di cipolla tagliata finemente, poi un strato di pancetta, un strato di parmigiano, quindi un altro strato di patate e così via, alternando i vari strati fino a esaurimento degli ingredienti; concludete con uno strato di patate.
  4. Infornate in forno già caldo a 200 gradi per 40-45 minuti circa. 
  5. Guarnire con qualche cucchiaio di ajvar e cospargere con un po 'di  parmigiano. 
Buon appetito!

0 коментара