Sutlijaš od vanile, pomorandže i čokolade / Vanilla rice pudding with orange and chocolate

* English and Italian translation down below. *

Sutlijaš je poslastica koju ne treba posebno predstavljati. ☺

Ovo je slatkiš koji uvek možete napraviti jer su sastojci zaista jednostavni i skromni. Recept koji su naše porodice spremale decenijama. Sutlijaš je univerzalno jelo koje se takođe sprema i u mnogim drugim zemljama, na ovaj ili onaj način. 
Danas imamo nešto opširniju verziju istoimenog koju ćete, nadam se, iskreno obožavati. ☺ Divnog ukusa vanile, pomorandže i čokolade, nestaće u tren oka. 
Ova, nešto drugačija verzija sutlijaša je prilično gusta, kremasta, slatka ali ne preslatka i puna ukusa. ☺
Odlično je kao doručak, užina ili večera. 

Možete ga servirati toplog, hladnog ili na sobnoj temperaturi. 


Vreme spremanja: 40 minuta | Jednostavno

SASTOJCI:
250 gr. pirinča 
1 l-1,5 l. vode 
2 dcl. mleka 
1 kesica pudinga od vanile
Šećer, po ukusu + 3 kašike šećera za puding
Sok od 1 pomorandže 
Čokolada

PRIPREMA:

  1. Pirinač oprati. 
  2. Staviti ga u šerpu i naliti vodom. Staviti da se kuva. 
  3. Kuvati oko 25-30 minuta na srednje jakoj vatri dok pirinač ne postane mekan. Dodati mleko i šećer po ukusu.
  4. Puding razmutiti sa sokom od pomorandže i tri kašike šećera, te ga dodati pirinču. Krčkati na tihoj vatri par minuta uz konstantno mešanje. 
  5. Posuti ribanom čokoladom i poslužiti. 

Buon appetito!

"This version of rice pudding is simple, easy and delicious. Perfect for dessert, or breakfast, or any time you're looking for a satisfying sweet snack this quick and easy rice pudding has you covered."

ENG: Total time: 40 minutes | Easy

INGREDIENTS:
250 gr. rice
1 l-1.5 l. water
2 dcl. milk
1 vanilla pudding
Sugar, to taste + 3 Tbsp sugar for pudding
Juice of 1 orange
Chocolate

PREPARATION:

  1. Wash rice.
  2. Put it in a pot and pour water. Let it cook.
  3. Cook for 25-30 minutes on medium heat until the rice becomes soft. Add milk and sugar, by taste.
  4. Mix pudding with orange juice and 3 tablespoons of sugar and add it to the rice. Simmer over low heat for a few minutes constantly stirring.
  5. Sprinkle with grated chocolate and serve.

Buon appetito!

"E’ tra i dolci al cucchiaio più amati, semplice da realizzare ma sempre apprezzato da tutti, grandi e piccini, il budino è una preparazione molto versatile. Addolcite i vostri menu con questa versione di budino di riso alla vaniglia."

IT: Tempo totale: 40 minuti | Facile

INGREDIENTI:

250 gr. di riso
1 l-1,5 l. di acqua
2 dcl. di latte
1 budino alla vaniglia 
Zucchero, a piacere + 3 cucchiai di zucchero per il budino
Succo di 1 arancia
Cioccolato

PREPARAZIONE:

  1. Lavate il riso sotto abbondante acqua tiepida per 4-5 volte in modo che rilasci l’amido. Prendete una pentola capiente e versate il riso insieme a 1-1,5 l. di acqua fredda. 
  2. Portate il tutto a bollore poi abbassate il fuoco. Fate cuocere il riso per 25-30 minuti coprendolo con un coperchio e mescolando di tanto in tanto. Aggiungere il latte e il zucchero, al piacere.
  3. Mescolare budino con il succo d'arancia e 3 cucchiai di zucchero e aggiungerlo al riso.
  4. Fate bollire a fuoco basso per qualche minuto mescolando costantemente. 
  5. Una volta pronto, versate il riso ancora caldo in coppette e decorate con il cioccolato. Lasciatelo in frigorifero per almeno 2 ore e servite. 
Buon appetito!

0 коментара